Senggugut | Uncategorized

3 Tips Legakan Senggugut

Senggugut atau period pain adalah sakit perut yang teramat sangat semasa datang waktu haid. Oh boleh berguling- guling sampai tak dapat buat kerja.

Saya masa sebelum kahwin selalu kena. Tapi lepas beranak ni, tak pernah kena lagi. Ke sebab saya tak datang haid dah lepas bersalin. Huhuhuhu.

Punca Senggugut

Bila telur dikerluarkan oleh ovari, rahim kita akan mula bekerja untuk menyediakan tempat untuk janin. Satu “lining” yang terdiri daripada darah akan dihasilkan dalam rahim, sebagai persediaan kot- kot nanti telur akan bersenyawa dengan sperma, dan janin akan terhasil.

Persediaan ini bertujuan untuk memberi zat dan makanan yang cukup untuk janin.

Tapi bila tiada sperma yang datang untuk bersenyawa dengan telur yang matang, otot rahim akan mengecut untuk buang “lining” tadi. Ye lah, janin takde, jadi buat apa, kan?

Proses pengecutan dan pembuangan “lining” ini di cetuskan oleh hormon prostaglandin. Pencetusan hormon prostaglandin ini menyebabkan sesetengah wanita akan rasa pedih dan sakit semasa haid, atau dikenali sebagai senggugut.

Senggugut juga disebabkan oleh – asalnya darah disalurkan ke dalam rahim untuk membentuk “lining” .Tapi sebab janin tak terhasil, jadi darah terpaksa dihentikan dari disalurkan ke “lining”.

Proses menghentikan pengaliran darah ni turut menyebabkan sakit senggugut

3 Tips Kurangkan Sakit Senggugut

Ok hari ini saya nak kongsikan tentang 3 tips kurangkan rasa sakit senggugut.

Tips #1: Tuam

Tuam kawasan sakit dengan air panas. Kalau malas sangat, saya dulu selalu buat- letak lapisan kain kat atas perut, seterika kat lapisan kain tu.

Oh sangat lega.

Sambil membayangkan ketul darah sedang di cairkan oleh haba seterika.

Tips #2: Minum susu

Semasa haid, otot uterus kita mengecut, itu yang menjadikan kita rasa sakit.

Susu pulak mengandungi kalsium. Kalsium ni akan membantu dalam proses pergerakan otot dan secara tidak langsung mengurangkan kesakitan otot

Tips #3: Supplement

Biasa ada panadol warna pink khas untuk senggugut. Tapi memang saya tak ambil lah. Saya kurang serasi dengan panadol.

Saya ada alternatif semulajadi yang tiada kesan sampingan untuk mengurangkan sakit senggugut – Set Senggugut Shaklee

Set Senggugut Shaklee ni terdiri dari 2 jenis vitamin penting termasuklah Ostematrix & Alfalfa

Bagaimana ia membantu?

Ostematrix

Ostematrix mengandungi calcium dan magnesium.

Kalsium ini penting untuk membantu pergerakan otot rahim yang sedang mengecut. Bila otot rahim cukup calcium, kita pun tak berasa sangat sakit senggugut.

Alfalfa

Alfalfa mengandungi mengandungi calcium dan magnesium yang membantu mengurangkan sakit semasa otot rahim mengecut. Selain itu, masa senggugut ni, kadang kita akan terhasilkan lebih uric acid.

Alfalfa di sini membantu meneutralkan uric acid tersebut

Cara order Set Senggugut

Set Senggugut ini mengandungi 120 biji Ostematrix dan 330 biji Alfalfa.

Selain senggugut, Ostematrix dan Alfalfa ada banyak kegunaan lain termasuk mengawal bacaan kolesterol, membantu kita segar bertenaga, mengatasi masalah sakit sendi, dan banyak lagi. Untuk ibu menyusu, gabungan dua ini merupakan salah satu milk booster terbaik 😀

Harga untuk Set Senggugut untuk kegunaan hingga hanya RM 124 sahaja. Kalau nak cuba loose dulu pun boleh.

Untuk order, anda boleh hubungi saya sekarang 😀

Khadeejah Hasmad
SMS/WhatsApp: 019 477 3457

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *