Breastfeeding Tips

3 Tips Relaktasi Untuk Ibu Menyusu Yang Hebat

Relaktasi bukan suatu yang mudah, tapi sama sekali tidak mustahil.

Ibu-ibu yang nak sambung semula penyusuan dengan anak anda, tak kira anak dah berapa bulan sekalipun, anda pasti boleh!

Tapi semangat kena kuat dan kental

image

3 perkara penting untuk relaktasi, saya kongsikan:

Pam dan perah dengan kerap

Takpe kalau hari pertama keluar angin. Takpe kalau minggu pertama keluar angin juga. Jangan mengalah.

Susu akan terangsang dengan banyak once breast dah terima signal dari otak, yang ada permintaan susu sedang berlaku, dan perlukan susu dengan cepat.

Permintaan ini, kita yang kena cipta, iaitu dengan perah dan pam setiap satu atau 2 jam.

Power pumping

Bila masuk tengah malam, rajin kan diri power pumping.

Masa power pumping tu, buat lah benda yang meng-happy-kan. Jangan buat benda yang men-stres-kan. Kalau stress, susah susu nak keluar

image

Makanan tambah susu

Makanan tambah susu ada pelbagai, termasuk lah kurma, lobak putih, ikan pekasam dan macam-macam lagi.

Saya suka cadangkan makanan tambahan berbentuk vitamin sebab vitamin ni senang makan dan alhamdulillah terbukti telah membantu ramai ibu menyusu.

Set Penyusuan Shaklee

Vitamin yang saya maksudkan adalah Set Penyusuan Shaklee.

Saya cadangkan ambil Alfalfa, ESP, Ostematrix, Vitalea, B Complex dan Vitamin C.

6 sekawan ni sangat membantu saya semasa Maryam mengamuk macam tak cukup susu, Alhamdulillah biiznillah.

Cara makan saya lain sikit lah dari typical cara makan pengedar Shaklee yang lain.

Insya-Allah eksklusif untuk customer saya, saya akan kongsikan cara makan tersebut.

Yang belum dapatkan set ini, boleh lah contact saya ==>

Khadeejah Hasmad

[SMS/WhatsApp: 019 409 3457]

Betul kah masih ada harapan?

Satu yang kena ingat, semua orang perempuan ada kemampuan untuk menghasilkan susu 🙂

Sebab dah namanya perempuan, perempuan mempunyai hormon oxytocin dan prolaktin.

Orang lelaki takde hormon tu.

Orang lelaki kalau makan milk booster sekalipun, tetap tak akan menitik susu sebab memang kilang susu takde dalam badan 😛

Insya- Allah niat anda baik, maka saya doakan anda pasti berjaya!

Salam sayang dari saya ibu menyusu juga 🙂

Khadeejah Hasmad
SMS/WhatsApp : 019 477 3457
Shaklee ID : 858755

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *