Tips Kuruskan Badan

4 Penyakit Kronik Disebabkan oleh Obesiti

Tahukah anda, obesity bukan sekadar menyebabkan kita nampak berisi, tapi ia juga lebih bahaya dari tu. Obesiti boleh membuatkan kita menjadi berisiko tinggi untuk pelbagai penyakit kronik. Saya kongsikan ya:

 

1. Kencing manis

Kencing manis dikatakan disebabkan oleh ketidak bolehan tubuh menghasilkan insulin secukupnya untuk menukar glukos kepada tenaga. Tapi tahukah anda, root cause perkara ni terjadi adalah sebab lemak dah banyak sangat dalam salur darah sejak the first time kita overload tubuh dengan makanan rapu dan berlemak. Bila salur darah overload, insulin tetap dihasilkan tapi tak dapat nak lalu melepasi salur darah sebab salur darah jadi sempit. Lama– lama insulin stuck dalam salur darah. Lama- lama pankreas akan terima signal, kita tak perlukan as much insulin. Bukan salah organ tubuh kita, tapi salah kita sebab kita yang overload tubuh dengan makanan yang tak sihat sejak zaman kanak-kanak.

2. Sakit jantung
Pernah tak dengar orang yang family history takda sakit jantung, tiba-tiba dia diserang sakit jantung stage 3 salur darah tersumbat, tinggal satu je salur darah jantung yang masih available. Itu pun stage kronik. Ia adalah disebabkan gaya pemakanan kita yang banyak makan makanan berlemak dan bergoreng, dan tambahan kita tiada usaha memecahkan lemak

3. Sakit Sendi

Osteoarthritis ialah sejenis sakit sendi yang boleh dirasai di sendi lutut, pinggang dan belakang.
Berat badan yang tinggi akan meningkatkan risiko sakit sendi sebab sendi-sendi ni terpaksa tampung berat badan yang melebihi had BMI dan menghauskan tisu-tisu yang sepatutnya melindungi dan menyokong sendi-sendi ini

4. Kanser
Bila terlalu banyak lemak dalam darah, hormon estrogen akan meningkat. Hormon estrogen bagus, tapi kalau banyak sangat boleh membawa penyakit seperti kanser payudara, kanser usus dan kanser2 lain.

Haa, tu baru 4 penyakit kronik. Ada lagi beberapa penyakit yang tak sempat nak saya senaraikan buat masa ini. Kurus bukan sekadar untuk nampak gorgeous ya, ia membantu kita sihat. Bila sihat, baru boleh uruskan anak, rumahtangga dan macam- macam lagi.

Khadeejah Hasmad
Shaklee ID: 858755
SMS/CALL: 019- 477 3457

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *