4 Sebab Kenapa Baby Tiba-tiba Kerap Menyusu

Ada masa-masanya, tiba-tiba baby akan menyusu dengan sangat kerap.

Eh, minggu lepas tak lah kerap gini.

image

Ada 4 sebab yang biasanya menjadi punca tiba-tiba baby kerap menyusu:

Growth Spurt

Sedang nak membesar lah tu. Tu yang perlukan extra zat dan nutrisi dari susu ibu 😉

Tak sihat

Especially kalau baru nak demam, kita belum rasa panasnya, baru dedar badan.

Itu petanda dia nak keep hydrated untuk cepat sihat semula.

Kalau baby batuk, lagi lah kena kerap menyusu sebab dia nak hilangkan gatal kat tekak dia.

Saya pernah berpengalaman menghadapi Muhammad batuk berterusan selama 2 minggu. Masa tu umur setahun lebih kot.

Tapi doktor just cakap, keep on breastfeeding. Tak perlu bagi ubat sebab ubat tak recommended untuk budak bawah 2 tahun.

Alhamdulillah tak lama lepas tu hilang sendiri batuknya

Rindu kat mak

Especially kalau anda outstation berhari-hari dan tinggal anak dengan orang lain.

Eh baby pun tahu rindu mak dia tau.

Mesti nak bergayut lama-lama sebab rindu. Jangan pulak marah baby bila dia nak nenen lama

Gatal Gusi

Saja nak nyusu lama-lama, nak hilangkan sakit gusi.

Kalau bernasib baik, dia tak gigit lah. Tapi kalau dia gatal gusi sangat, sakit juga bila kena gigit.

Tips Untuk Kekal Bertenaga Sambil Menyusu Si Manja

Tapi letih la kan bila baby kerap sangat menyusu.

Untuk atasi letih, ibu boleh amalkan banyakkan minum air kosong,  di samping amalkan supplement pemberi tenaga.

Bila ibu tak letih, bertenaga, mood pun mesti ceria =)

Nak senyum dengan anak pun, no hal 😀

Shaklee ada produk Combo untuk kekal bertenaga; ESP dan juga Vita-Lea.

Kedua-duanya boleh bertahan sehingga 2 bulan dan berharga hanya RM248.75 🙂

image

Kalau anda berminat nak cuba Set Combo Tenaga nih, boleh hubungi saya di nombor yang tertera di bawah.

Khadeejah Hasmad
SMS /Whatsapp : 019-477 3457
Shaklee ID : 858755

Leave a Reply

CommentLuv badge

Shares