Set Tenaga

4 Tips Atasi Masalah Letih Lesu

Detik bermulanya kelahiran seorang anak, hidup kita akan berubah sepenuhnya. Seram tak dengar?

Haha. Seram tapi seronok! Seronok tengok gelagat cahaya mata buah hati pengarang jantung.

Tapi ada satu masalah universal yang dialami oleh semua ibu bapa di dunia ini – letih macam tak puas tidur! Lebih lebih lagi ibu yang menyusukan anak sepenuhnya. Oh letih toksah cakap.

tips bertenaga

Penat dan letih adalah sinonim dengan dunia keibuan.

Berikut saya kongsikan 4 tips untuk kekal bertenaga.

  1. Minum air kosong banyak – banyak

    Tubuh kita lemah sebab sel badan kering, tak cukup hidrasi. Umpama pokok yang cepat layu bila tak disiram air, sama aje lah dengan sel badan kita. Ia perlukan air untuk bertenaga. Jadi kerap lah minum air kosong untuk bertenaga.
    minum air untuk kekal bertenaga

    Air manis dan kafein boleh je, tapi masalahnya gula dalam air manis akan serap air dari sel tubuh kita, membuatkan kita cepat dehidrasi. Sama juga halnya dengan kafein.

    Shaklee menawarkan minuman Performance Drink untuk membantu hidrasi tubuh. Performance Drink mengandungi optilyte yang berfungsi membantu hidrasi tubuh lebih baik dari air.

    performance drink atasi letih lesu

    Performance drink turut dikenali sebagai minuman tenaga yang selamat untuk diminum oleh semua golongan termasuk ibu menyusu dan ibu mengandung

  2. Amalkan makanan rendah glisemik

    Makanan yang rendah glisemik adalah makanan yang boleh membuatkan kita bertenaga lebih lama. Makanan ini makanan sihat seperti roti perang, beras perang. Ia menukarkan  gula menjadi tenaga dalam kadar  perlahan dan berpanjangan
    kekal bertenaga atasi letih lesu

    Berbeza dengan makanan tinggi glisemik, kita akan bertenaga dalam jangka masa pendek sahaja. Selepas itu mul letih. Contoh makanan kategori ini termasuk nasi putih.

    Shaklee menawarkan ESP sebagai minumam rendah glisemik yang membantu membekal tenaga berpanjangan. ESP sangat membantu terutamanya di waktu puasa Ramadhan.

    Kita akan lambat lapar dan bertenaga berpanjangan

    cergas bertenaga tips atasi letih lesu

  3. Dapatkan tidur yang berkualiti

    Walaupun para ibu dah susah nak dapatkan tidur berkualiti, cuba lah. Kalau menyusu, menyusu sambil baring bersama anak. Dua- dua boleh terlelap sama-sama

    atasi letih lesu

    Tidur berkualiti penting untuk memastikan tubuh kita cukup rehat. Bila tubuh cukup rehat, ia akan lebih segar dan bertenaga di keesokan hari nya

    Shaklee menawarkan Ostematrix untuk membantu kita mendapat tidur yang berkualiti. Ostematrix mengandungi magnesium yang membantu kita mendapatkan tidur yang berkualiti. Maksud tidur yang berkualiti adalah tidur yang betul-betul membantu tubuh kita rehat, bukan tidur-tidur ayam.
    cergas bertenaga atasi letih lesu

    Ia membantu kita untuk bangun dalam keadaan segar keesokan pagi.

  4. Banyakkan bergerak

    Kadang bila rasa mengantuk betul kat tempat kerja, cuba banyakkan jalan sikit. Jalan pergi bilik air pun boleh. Ambil jalan yang paling jauh. Gerak – gerakkan kaki, tangan.

    Pergerakan untuk memastikan darah mengalir dengan lancar ke seluruh tubuh.

    Saya juga suka mengamalkan Vitalea iaitu sejenis multi vitamin dari Shaklee.

    Vitalea ini mengandungi zat besi yang sangat penting untuk mengangkut oksigen dalam darah kita. Bila darah cukup oksigen, peredaran darah dalam tubuh akan jadi lebih lancar dan bertenaga.
    Vita-Lea-« Iron Formula

Jangan jadikan anak sebagai alasan kita tak dapat bergerak cergas sepanjang hari. Amalkan tips – tips di atas, insya-Allah anda akan tampk ceria cergas bertenaga walaupun tengah malam kena bangun dengan kerap untuk menyusukan anak 😀

Jika anda berminat untuk produk Shaklee seperti di atas, harga adalah seperti berikut:

1) Performance Drink RM 89

2) ESP RM 150

3) Ostematrix RM 61 (120 biji)

4) Vitalea RM 89 (120 biji)

Kos pos adalah RM 10 pada kadar rata 😀

Untuk order, anda boleh hubungi saya cepat- cepat ^_^

admin-ajax.php

Eksklusif HANYA untuk yang buat belian dari saya, saya akan maklumkan sekali cara makan eksklusif untuk vitamin-vitamin di atas 😀

 

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *