Tips Perniagaan

4 Tips Blogwalking Dengan Berjaya

Kih kih kih. Tajuk hamboi! Untuk orang yang bukan blogger tegar, baru nak berjinak-jinak dengan dunia blog, dan memang blog adalah tempat untuk perniagaan, blogwalking merupakan salah satu perkara senang, tapi susahnya nak konsisten!

Hari pertama mungkin berjaya. Tapi tak janji hari kedua pun berjaya jugak.

5 Tips Blogwalking Dengan Berjaya

Saja nak kongsi tips saya ni, moga dapat membantu anda-anda yang ada masalah susahnya alahai nak konsisten.

1) Set target, hari ni nak blogwalking berapa buah blog.

Saya suka mulakan dari blog Denaihati. Sebabnya kat situ ada banyak blogger yang suka comment. So dari situ saya akan pergi ke sebuah sebuah blog.

Pastikan blog anda mesra comment, maksudnya jika anda blogspot, pastikan ada kotak Name/URL. Kalau takde, boleh edit kat bahagian Setting-Comment.

Tulis tau target atas kertas, letak tepi laptop atau pegang dengan HP masa nak blogwalking tu.

tips blogwalking
Goal : Nak blogwalking 10-20-30 blog hari ni

2) Set masa

Contoh nak blogwalking 20 buah blog, set masa 40 minit untuk 10 buah blog. Blog ni kita kena ambil masa juga baca entry, dan comment yang berkaitan dengan entry.

Baru lah menjalinkan silaturrahim namanya. Buat kawan baru 🙂

So, 40 minit sebelum subuh blogwalking 10 buah blog, nanti malam ke petang sambung lagi.

tips blogwalking
Letak jam depan mata supaya aware masa kita

3) Tutup gangguan!

Biasanya mak-mak banyak anak macam saya ni ada masa waktu subuh atau tengah malam aje la untuk buat kerja.

Pastikan masa kita blogwalking, tutup Facebook, silent atau tutup handphone, tutup TV dan segala-galanya yang boleh mengganggu.

Penting sangat tau ni. Sebab kadang kita terbaca satu WhatsApp group, boleh melarat-larat, dah kacau masa kita.

Adeih.

Disiplin disiplin!

tips blogwalking
Letak sign ni kat dalam minda. Fokus!

4) Catat link blog

Catat link blog supaya kita boleh lawat semula esok lusa. Kita blogwalking bukan setakat datang dan pergi. Sebaiknya jalin silaturrahim.

Kalau saya, saya suka catat di Notepad, lepas habis sesi blogwalking, saya akan paste di Group Tertutup FB suami isteri. Kih3 ^_^ Takut lupa la.

Ulang 4 step di atas selama 90 hari.

Sebab nak pastikan ia menjadi habit mendarah daging sebagai rutin, kita perlukan 90 hari pengulangan. Betul? Bila dah jadi habit dan rutin, benda yang susah akan jadi mudah dan kacang je 😉

Ok lah, tu saja kot boleh terfikir masa ni. Nak berkejar ke rumah Kak Ida lak untuk private coaching blog 😛

Khadeejah Hasmad

SMS/WhatsApp : 019 477 3457

Shaklee ID : 858755

P/S: Untuk quotation group coaching atau private coaching SEO blog, please contact Firdaus Azizi aka my hubby di talian 011 1948 1730 atau lagi senang kalau PM FB Firdaus Azizi. Jangan tanya ai tau.

Ai fokus Shaklee je >_<

Similar Posts

14 Comments

  1. tips yang bagus..yela kan..blogwalking ni kadang buat kadang tak buat. saya punsedang mencuba konsistenkan diri sehari 10 blog.semoga tips yang diberi dapat membantu 🙂

  2. tips yang bagus..yela kan..blogwalking ni kadang buat kadang tak buat. saya punsedang mencuba konsistenkan diri sehari 10 blog.semoga tips yang diberi dapat membantu 🙂 terima kasih master

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *