4 Tips Untuk Bayi Sembelit Cepat Membuang

Adalah sesuatu yang normal bagi bayi yang minum susu ibu secara eksklusif, tanpa di campur dengan susu formula atau makanan yang lain, bila bayi tersebut tidak buang air besar selama 2 atau 3 hari. Ini adalah kerana susu ibu mudah hadam dan tiada bahan kimia, jadi semua komponen susu ibu diserap oleh bayi. Melainkan kalau dah lebih 10hari bayi masih tak buang air besar, maka ibu perlu rujuk kepada doktor.

Tips untuk bayi yang sembelit:

1. Perhatikan apa yang ibu makan.

Biasanya bayi yang mengalami sembelit sebab kurang serasi dengan susu yang di minum oleh ibu.

2. Ibu makan buah oren banyak-banyak, atau buah betik.

Buah oren dan betik adalah sangat melawas. Khasiat buah ini akan disalurkan kepada bayi menerusi susu ibu, dan bayi akan mudah untuk buang air besar. Selain dari melawas, buah oren juga kaya dengan Vitamin C yang boleh membantu menguatkan sistem imun tubuh.

3. Urutan I Love You & Bicycle

Boleh rujuk video ini untuk urutan I Love You. Ia membantu rawat kembung perut dan melembutkan najis yang keras. Gerakan Bicycle Massage turut membantu melembutkan najis yang keras. Bicycle massage ia lah menggerakkan kaki bayi seperti gesture mengayuh basikal, gerakkan secara lembut.

4. Bantuan Supplement Meal Shakes

Jika anak anda telah melebihi umur setahun, boleh beri anak minum Meal Shakes untuk membantu mengatasi masalah sembelit.
Meal Shakes merupakan supplement minuman multivitamin yang kaya dengan serat. Ia nya bagus untuk membantu masalah sembelit anak kecil.

Meal Shakes merupakan serbuk minuman, rasanya berlemak. Boleh dibancuh begitu sahaja atau dibancuh bersama apa-apa air perasa, suam atau sejuk.

Untuk dapatkan Meal Shakes, anda boleh hubungi saya :

Khadeejah Hasmad

WhatsApp : 019 4773457

Shaklee ID : 858755

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.