cara betulkan period tak stabil
Period

5 Cara Betulkan Period Yang Tidak Teratur Supaya Tak Mood Swing

Bila period tak stabil, memang normal lah emosi ke laut. Sikit-sikit rasa nak marah orang. Sikit-sikit rasa cepat nak mengamuk.

Ini mesti sebab hormon tak betul. Dah kata period kejap datang sebulan sekali, kadang datang 2-3 bulan sekali. Bila check doktor kot lah ada ketumbuhan ke, doktor cakap semua ok. Tapi yang menanggungnya yang jiwa kacau.

Biasa tak kena macam ni?

Kita wanita ni kalau hormon celaru, memang emosi terganggu.

cara betulkan period tak stabil
Bila patut datang, period tak datang. Tapi sakit perut macam senggugut.

Sebelum saya kongsikan 5 cara untuk betulkan semula period supaya jadi teratur, jom ambil tahu dulu kenapa period tak stabil.

5 sebab period tak stabil

Mengandung dan menopause merupakan 2 sebab yang period memang tak akan datang dalam jangka masa yang lama. Ada 5 sebab lain yang membuatkan period datang tak tentu masa:

#1 : Stress

Bila kita kerap stress atas pelbagai sebab, badan akan simpan tenaga dengan cara mengelakkan berlakunya ovulasi (telur keluar)

cara rawat period tak stabil

Stress akan mengganggu penghasilan estrogen dan hormon pembiakan yang lain. Tubuh wanita yang kekurangan estrogen tak dapat mempersiapkan rahim untuk menerima embyro sekaligus menyebabkan period tak datang.

#2 : Diet yang tidak seimbang

Pemakanan yang tidak sihat seperti terlalu banyak bergula, berlemak atau mengandungi pewarna tiruan akan menyebabkan hormon bernama hormon kortisol meningkat.

Tubuh yang mempunyai terlalui banyak hormon kortisol akibat pemakanan yang tidak sihat akan menyebabkan hormon yang bekerja untuk ovulasi menghasilkan telur, terganggu, sekaligus menyebabkan period terganggu.

#3 : Underweight

Apabila BMI anda jatuh bawah 18 atau 19 (kategori underweight), period juga boleh terganggu kerana lemak dalam badan terlalu sedikit.

Lemak penting untuk menghasilkan estrogen. Oleh itu pastikan berat badan sentiasa ikut BMI.

#4 : Berhenti pil perancang

Bila seseorang wanita ambil pil perancang, pil tersebut akan memastikan yang tahap estrogen sentiasa tinggi. Ini menyebabkan badan menyangka yang ia sedang mengandung dan menyebabkan period tak teratur.

Ia mengambil masa berbulan-bulan atau kadangkala sehingga bertahun untuk betulkan semula masalah period ini. Sebolehnya elakkan lah pil perancang.

#5 : Masalah thyroid

Masalah thyroid iaitu hypothyroid atau hyperthyroid juga boleh jadi salah satu punca kenapa period tak teratur. Ia menyebabkan perubahan pada estrogen dan hormon kortisol dan period tak datang.

Adakah anda mempunyai salah satu masalah di atas?

5 cara semulajadi untuk betulkan semula period tak teratur

Mari saya kongsikan pula 5 cara semulajadi untuk  betulkan semula period yang tak teratur supaya tak lah emosi kita asyik turun naik tak stabil-stabil.

1/ Kurangkan stress

Selalu stress ini adalah penyakit juga, ia selalu di panggil ‘anxiety’. Cuba rajin untuk solat, gunakan essential oil untuk menenangkan diri, pergi berurut dan konsisten amalkan Vitamin B Complex untuk menurunkan kadar ‘anxiety’ dalam otak.

Kurangkan juga rutin yang mencetus diri cepat stress contohnya seperti kerap minum kopi, tidur yang tak cukup dan sentiasa terdedah kepada bahan pencemaran yang bertoksik seperti penyembur serangga atau penyembur lipas dan nyamuk.

Paling penting dapatkan tidur yang mencukupi kerana tidur yang tak mencukupi membuatkan hormon tak seimbang.

2/ Amalkan cara makan yang sihat

Oleh kerana estrogen dihasilkan oleh lemak, banyakkan makan makanan berlemak yang sihat. Contoh makanan yang mempunyai lemak yang baik termasuklah avocado, kekacang dan ikan salmon.

Makanan-makanan ini tidak akan menyebabkan kegemukan.

Makan juga makanan probiotik kerana ianya mempengaruhi tahap hormon dalam badan. Contoh makanan probiotik adalah seperti yogurt.

3/ Bersenam secara sederhana

Terlalu kurang bersenam, atau terlalu kuat bersenam akan menyebabkan hormon kortisol dan hormon stress tidak seimbang.

Jika anda ada masalah period tidak teratur, cuba ubah senaman kepada senaman yang lebih ringan seperti berjalan kaki, yoga dan senaman – senaman yang ringan yang lain.

Senaman 30-45 minit sehari adalah bagus untuk kesihatan jantung dan pengaliran darah yang baik, tetapi kalau lebih dari sejam, ia akan membuatkan badan jadi stress dan secara tak langsung menyebabkan period tak teratur.

4/ Kurangkan penggunaan bahan-bahan bertoksin

Bahan-bahan bertoksin akan menghasilkan terlalu banyak estrogen (xenoestrogen) ke dalam badan. Bila tahap estrogen terlalu tinggi, period akan mula jadi tak teratur.

Bahan toksin ini bukan setakat ada pada racun serangga, tapi ada pada bahan penggunaan harian rumah.

Baca label sabun badan dan syampu rambut anda, elakkan produk yang mempunyai bahan-bahan yang mengganggu hormon seperti DEA, paraben, propylene glycol dan sodium lauryl sulfate.

Cuba untuk ubah penggunaan barang dapur supaya semua adalah kaca dan stainless steel. Elakkan penggunaan plastik dan Teflon untuk mengelakkan BPA dan pengganggu hormon yang lain yang banyak terdapat dalam plastik.

5/ Supplement untuk period teratur

Set Period Teratur ini terdiri daripada 3 jenis vitamin semulajadi dari Shaklee.

nak period kembali teratur

B complex membantu mengawal stress yang menyebabkan period susah nak datang.

Ostematrix membekalkan Vitamin D untuk menyeimbangkan penghasilan hormon supaya period kembali stabil. Ostematrix juga membekalkan kalsium untuk menguatkan otot rahim supaya tiada gejala senggugut sakit perut.

Vivix mengandungi resveratrol yang membantu meneutralkan xenoestrogen supaya kandungan estrogen tak terlalu tinggi dalam badan.

P.s : Kandungan estrogen yang terlalu tinggi boleh menyebabkan period tak teratur.

Vivix juga membantu merawat sel dari peringkat DNA. Hormom yang tidak stabil akibat sel rosak disebabkan oleh gaya hidup yang kurang sihat, akan di perbaiki untuk menjadi stabil.

Testimoni betulkan period tak teratur

Berikut saya kongsikan pengalaman 2 wanita yang dah lama tak datang period, selalu sakit perut macam period, tapi alhamdulillah kini period datang lancar setiap bulan.

Testimoni #1 : Lama dah period tak teratur

Lama dah saya alami period tak teratur. Lantas saya rasa nak cuba ambil Vivix.

Alhamdulillah belum sampai sebotol, period terus keluar dan lancar. Syukur.

Sekarang setiap bulan period keluar lancar, badan pun lebih sihat dan bertenaga.

Memang terbaik lah Vivix.

-Puan Qaseh Firdaus

Testimoni #2 : Tak period tapi perut sakit macam period

Dah lama saya tak period. Tapi perut selalu sakit macam nak period. Berbulan-bulan jadi macam ini.

Tapi alhamdulillah selepas minum Vivix, period jadi teratur.

-Puan Alia (bukan nama sebenar)

Cara dapatkan Set Period Teratur

Period tak teratur menyebabkan emosi kita sentiasa turun dan naik dan tak stabil. Sentiasa rasa macam nak cepat marah orang. Apa kata cuba Set Period Teratur dan amalkan 5 perkara yang bantu betulkan semula period di atas.

Untuk dapatkan Set Period Teratur, anda boleh hubungi saya di :

♥ Mem Sithy ♥
SMS/Whatsapp : 0128879897 
(Atau klik terus untuk Whatsapp : www.wasap.my/60128879897)
Shaklee ID : 919085

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *