Health - Weight Loss

5 Sebab Minum Air Masak Bantu Cepat Kuruskan Badan

Pernah dengar tak orang cakap, minum air masak banyak -banyak boleh tolong kuruskan badan dengan cepat? Kenapa? Selain air masak tiada kalori, apa lagi yang menyebabkan air masak boleh membantu kuruskan badan dengan cepat?

Cara Pantas Kurus Dengan Minum Air

Tahukah anda bahwa air meliputi hampir 70% dari tubuh kita? Maksudnya apa? Maksudnya organ-organ dalam tubuh kita memerlukan air untuk berfungsi.

Apa pulak kaitan organ dengan kuruskan badan dengan cepat? Haa, jom kita rungkaikan persoalan ni!

1. Memahami Fungsi Buah Pinggang

Bila tubuh kita mendapat air yang cukup, buah pinggang boleh berfungsi dengan baik. Kalau tak cukup air, perasan tak, kencing kite warna kuning je? Itu maksudnya makanan yang kita makan belum cukup di proses sebab air tak cukup lah tu. Kalau kita banyak makan makanan manis, lagi lah tak tau apa jadik.

Bila tak cukup air, buah pinggang tak boleh nak berfungsi dengan baik, jadi hati (liver) akan ambil alih kerja buah pinggang tadi untuk memproses makanan. Masalahnya, limpa ni kerja utama dia adalah membakar lemak, bukannya memproses makanan.

Sekarang dia kena buat ‘kerja part time‘ pulak untuk proses makanan sebab buah pinggang tak cukup air. Jadi, apa jadi kat ‘kerja full time’ limpa? Mestilah akan jadi kurang efficient!Ā Jadi lemak yang perlu dibakar pun tak dapat nak dibakar secara optimum. Faham tak?

Analoginya macam kat ofis kerja utama kita adalah buat project A. Tetiba team project B tak cukup orang, terpaksa minta tolong kita untuk cover kan kekurangan staff dia. Agaknya, kerja kita kat project A tu dapat jadi tip top, atau tidak? Yelah, nak kena fokus kat 2 project pada satu masa berbanding fokus hanya kepada 1 project at one time. Mesti lah efficiency kita akan berkurang kan? Camtu lah limpa dan kerjanya membakar lemak.

2. Kawalan Suhu badan

Air membantu menstabilkan suhu badan. Kalau tak cukup air, kulit kita tak dapat stabilkan suhu badan dengan baik. Menstabilkan suhu badan memerlukan tubuh membuat kerja. Which in other words meningkatkan metabolisma badan. Bila metabolisma badan tinggi, banyak lemak boleh dibakar. Bila banyak lemak boleh dibakar, senang lah berat nak turun šŸ™‚

3. Mengawal Rasa Lapar

Air membantu menghilangkan nafsu makan. Kalau lapar tu, ia bukan bermaksud badan kita nak makan, tapi simply bermaksud badan kita haus, tak cukup air. Jadi kalau lapar, bawak- bawak lah minum air banyak-banyak. Kalau tak suka sangat air kosong, cuba minum air berkhasiat seperti soya atau susu rendah lemak.

4. Penyerapan Nutrisi

Bila badan tak cukup air, nutrisi tak dapat diserap dengan optimum. Bila nutrisi tak dapat diserap dengan optimum, badan akan jadi cepat letih dan lemah. Bila badan tiada tenaga, letih dan lemah, maka susah lah badan nak bakar lemak dan kalori.

5. Gemuk Air

Gemuk air bukan bermaksud kita minum terlebih air. Tapi ia bermakna badan kita simpan air. Confuse? Camni. Badan kita telah didesign ada survival skill. Ok bagi analogi lah.

Imagine kite adalah orang zaman dulu yang duduk dalam gua. Bila musim buah datang, kite kumpul makanan banyak- banyak dalam gua, kita makan sikit dan simpan sikit untuk persediaan musim tengkujuh nanti. Musim tengkujuh susah nak cari makanan sebab hujan lebat banjir.

Bila tiba- tiba darurat, kerajaan tak kasi kita keluar cari makanan, kita buat apa dengan makanan kat rumah? Kita makan sikit- sikit lah kan sebab takut habis. Kita takkan habiskan semua makanan., kang habis nak cari mana?

Macam tu lah tubuh kita. Bila kita tak minum banyak air, tubuh kita takut yang tuan aku ni tengah mengalami darurat air ke? Tubuh terima signal dia kena activate survival mode iaitu menyimpan air yang ada dalam badan semaksimum mungkin supaya organ dalam badan dapat berfungsi dengan baik, untuk memastikan kita masih hidup.

Kita pulak masih dengan perangai kurang minum air. Kesian tubuh kita confuse.

Jadi jalan untuk hilangkan gemuk air ialah dengan minum air dengan banyak, supaya tubuh kita terima signal, tuan aku ni ada banyak air, so aku tak yah simpan air dalam badan., aku boleh kasi air ni jalan ke mana saja dia suka. Jadi flow air jadi lancar, tubuh tak simpan apa2 air berlebihan, gemuk air pun dapat di hilangkan ^_^

Ok? Faham tak penjelasan kenapa air membantu kuruskan badan dengan cepat? Kesimpulannya… JomĀ minum air banyak-banyak kalau nak cepat kurus šŸ˜‰

 

Similar Posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *