Breastfeeding Tips | Set Breastfeeding

5 Tips Banyakkan Susu Semasa Pantang

Kebanyakan first time mother merasakan pantang adalah detik yang paling menguji. Dengan macam-macam perangai baby baru nak kena adjust. Ye lah, situasi baru.

Kalau sebelum ada baby, tak perlu bangun tengah malam, tak perlu dodoi baby hingga satu jam untuk tidur. Tu belum masuk stress fikir susu tak memancut-mancut masa dalam pantang. Susu memang tak memancut di awal kelahiran bayi. Rujuk entry saya mengenai kenapa newborn kerap menyusu.

Ini adalah gambaran size perut bayi di awal kelahiran
Gambaran Size Perut Bayi Baru Lahir

Tapi semua ini sebenarnya merupakan pahala sabar buat ibu.

Ooops, sebenarnya nak cerita tentang banyakkan susu semasa pantang. Ok 5 tips untuk banyakkan susu untuk anda sempena kelahiran anak saudara saya baru-baru ini:

1) Perah perah perah

Kalau boleh, perah lah selang satu jam untuk rangsang penghasilan susu yang banyak. Konsep penghasilan susu – lebih kerap diperah, lebih banyak lah susu akan terhasil. Jangan culas.

perah atau pam dengan kerap untuk banyakkan susu

Jom ikuti pengalaman Puan Farah yang bekerja tak tentu masa, tapi sangat gigih kumpul stok susu.

[vimeo id=”114857359″ width=”600″ height=”340″ position=”center”]

Kalau rasa letih, amalkan lah ESP atau Vitalea untuk membantu kita kekal bertenaga.

ESP bantu banyakkan susu badan ibu berpantang

 

Saya sendiri pernah berpantang anak lelaki, dan juga berpantang anak perempuan. Saya tahu betapa kerapnya anak lelaki menyusu. Kalau anak saya, sampai setiap 30 minit! Selalu nak mandi pun terkejar-kejar, nak makan pun kena cepat-cepat.

Alhamdulillah ESP sangat membantu atasi keletihan saya.

2) Jangan guna stok yang di perah

Especially untuk ibu yang bakal bekerja atau sambung belajar selepas pantang, jangan sesekali guna stok yang telah diperah. Stok tu simpan untuk bila dah masuk kerja/kelas nanti.

Perah dalam botol susu. Tapi simpan dalam plastik untuk jimatkan ruang freezer sebab masa dalam pantang kita expect susu akan sangat banyak sampai tak muat freezer.

Pastikan plastik di label dengan tarikh. Susu dalam freezer bertahan hingga 3 bulan

Banyakkan stok susu dalam berpantang

Simpan dalam kuantiti yang sedikit. Contoh kita dapat perah 5 oz untuk sebelah breast. Simpan dalam setiap plastik 2.5oz dan plastik lain 2.5oz. Ini bertujuan untuk tak membazir

Kadang-kadang baby menyusu 2 oz je. Susu yang dah dipanaskan tak boleh disimpan semula. Jadi kalau kita terus panaskan 5 oz, tapi baby menyusu sikit je, baki yang berlebih tu terpaksa dibuang. Sayang, kan?

3) Elakkan minum air manis seperti twister Oren.

Tapi banyakkan minum air berkalsium seperti susu & horlicks

Minuman yang manis ni menggalakkan dehidrasi. Kata lainnya, gula yang terlalu banyak dalam minuman tersebut akan menyerap banyak air dalam tubuh kita.

Oleh kerana salah satu komponen terpenting dalam susu ibu adalah air, maka bila tubuh kita kurang air, susu pun akan merudum.

Seboleh mungkin banyakkan minum minuman berkalsium seperti air susu, horlicks, milo. Ini adalah lagi komponen terpenting susu adalah kalsium. Sebut susu, mesti dikaitkan dengan kalsium, kan?

Ostermatrix Shaklee

Kalau rasa susah nak telan susu, atau nak tambah sumber kalsium, kita boleh amalkan Ostematrix Shaklee. Ostematrix ni mengandungi kalsium dan magnesium.

Banyakkan Susu Dalam Pantang Dengan OStematrix

Sangat bagus untuk merangsang penghasilan susu yang banyak dan pada masa yang sama mengatasi sembelit dan menghilangkan sakit pinggang dan lenguh badan.

Istimewa untuk ibu kepada bayi pra-matang, perkongsian Puan Hidayah yang cekal dan tabah

[vimeo id=”110866031″ width=”600″ height=”340″ position=”center”]

4) Minum air kosong banyak-banyak

Salah satu komponen utama susu ibu adalah air. Jadi minumlah air banyak banyak terutamanya air kosong atau susu. Pastikan minum minima 3 liter air setiap hari.

Minum 3L Air Untuk Banyakkan Susu Badan

5) Pujuk diri dengan menyatakan, anda pasti akan melepasi fasa stress ini.

Jangan salahkan diri jika anda stress atau rasa nak menjerit. Ia normal ibu-ibu 🙂 Anda tidak keseorangan. Fasa ini akan berlalu lepas lengkap 40 hari. Atau paling lama 3-4 bulan 🙂

Anak membesar sekejap saja. Sedar-sedar nanti, dah tengok baby kita dah pandai berjalan.

Banyakkan susu dengan shaklee, bersabar

Bersabar lah. Besar pahala sabar yang Allah nak hadiahkan pada kita 🙂

Sekian saja perkongsian saya buat hari ini. Moga ia membantu ibu-ibu yang sedang berpantang untuk membanyakkan susu.

Banyakkan Susu Dengan Set Penyusuan Shaklee

Jika anda berminat untuk dapatkan Set Penyusuan Shaklee, boleh hubungi saya di:

Khadeejah Hasmad
SMS/WhatsApp: 019 477 3457

Nasihat dan bantuan eksklusif hanya eksklusif untuk ibu yang buat belian Set Penyusuan Shaklee dari saya 😀

[contact-form-7 404 "Not Found"]

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *