Alfalfa | Bau Badan

5 Tips Hilangkan Bau Badan

Sesiapa pun tak suka bau badan yang tidak menyenangkan. Jadi kalau korang jumpa orang yang kuat bau badan, jangan buat muka pulak. Orang tu pun tak minta tau jadi gitu.

tips hilang bau badan

Asalnya peluh tak berbau.

Tapi bau badan boleh terhasil sebab bakteria yang hidup pada kulit kita menukar peluh yang mengandungi protein, menjadi sejenis asid.

Hari ini saya kongsikan 5 tips hilangkan bau badan, moga membantu pembaca blog ini ^_^

Tips #1: Kerapkan mandi

Kalau anda bekerja di office, ada certain office macam Twin Towers KLCC ada sediakan bilik shower kat tempat ambil wudhu’. Boleh gunakan kemudahan tu.

hilangkan bau badan

Untuk ofis lain saya tak pasti. Tapi untuk kesejahteraan sejagat, boleh lah cari cara macam mana nak mandi dengan kerap.

Gosok bahagian yang kerap berbau.

Tips #2: Jangan gunakan deodorant

Deodorant dan sabun ni sebenarnya memberi makanan kepada bakteria di kawasan tersebut. Kalau nak test, cuba cuci bahagian berbau tu hanya menggunakan air, gosok sikit, buat selama sebulan. Mesti lepas tu tak bau dah.

Alternatif bagi pengguna deodorant, anda boleh gunakan anti-perspirant. Anti perspirant ni membantu kurangkan peluh. Bila peluh kurang, kuranglah peluang bakteria nak tukar peluh jadi asid.

Ada satu ni kat farmasi ada jual, brand Dr Mist. Ia bebas pewangi dan bahan kimia.

Tips #3: Adjust pemakanan seharian

Bau badan adalah berkadar langsung dengan perkumuhan tubuh kita.

Apa yang kita makan akan mempengaruhi bau badan. Kalau kita makan makanan yang tak berkhasiat, tak berkualiti, badan kita akan menghadam makanan tersebut dan mengeluarkan bau yang juga tidak menyenangkan

Cuba elakkan makanan segera, makanan berminyak atau makanan yang di proses yang mengandungi banyak bahan kimia. Masak sendiri is a good way ­čśë

Tips #4: Elakkan makanan pedas

Makanan pedas membuatkan kita sangat cepat dan banyak berpeluh. Bila mula berpeluh, bau badan yang kurang enak pun akan keluar.

hilangkan bau badan

Jadi untuk elakkan berpeluh sakan, kurangkan lah makan makanan pedas.

Tips #5: Alfalfa Shaklee

Ya, memang Alfalfa bagus untuk membantu hilangkan bau badan.

Bukan sapu Alfalfa kat part yang berbau tu. Tapi makan Alfalfa. Alfalfa ni sejenis anti-bakteria dan membantu buang toksin dari badan kita. Toksin ni juga boleh menjadi penyumbang badan berbau semacam tu.

Anda berminat untuk dapatkan Alfalfa?

Harga untuk 330 biji hanya lah RM 63┬átermasuk pos ­čśÇ

Kesian kat orang sekeliling terpaksa menahan nafas bila dekat dengan kita.

Kadang kita masa solat jemaah kat masjid, kesian tau kat orang kiri kanan terpaksa menahan nafas dan senyum kelat bila bau badan kita mula naik.

Bertindak sekarang supaya kita tak mengganggu keharmonian orang lain, dan lebih ramai orang selesa nak dekat dengan kita ­čÖé

Dapatkan Alfalfa anda sekarang!

Khadeejah Hasmad
SMS/WhatsApp: 019 477 3457

Facebook : Khadeejah Hasmad

Shaklee ID : 858755

COD : Masjid Hasanah, Bandar Baru Bangi (Isnin – Jumaat)

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *