5 Tips Penyusuan Susu Ibu Semasa Berpuasa

Hari ni dah Syaaban. Kira punya kira-kira 17  hari je Ramadan. Memang tak lama sangat dah.

Ibu-ibu yang masih menyusu tu apa khabar? Dah habis ke ganti puasa? 😎

Ke risau nak puasa sebab takut susu drop? Risau letih tak bertenaga? Risau nanti pukul 3 petang tangan kaki dah terketar-ketar? Haa, risau ni tak elok tahu untuk ibu menyusu. 😁

Adakah ibu-ibu seperti ini?

YPJTkB4rdKtqmNoXiRZuG1xYhkZ1c8mxMxyt_5XlKz0

Okay, demi menghilangkan kerisauan ibu-ibu menyusu nih. Meh nak kongsikan 5 tips penyusuan susu ibu semasa berpuasa. 😉

5 tips penyusuan susu ibu semasa berpuasa

Tips #1:  EBM

Ibu-ibu disarankan untuk prepare stok EBM siap-siap sebelum mula berpuasa. Jadi, kena gigih dan rajinlah sikit ya. Hehe.

Tips #2: Sahur

Jangan skip sahur dan kalau boleh melewatkan sahur.

Boleh pilih makanan yang Glycaemic Index (GI) yang rendah. Sebab makanan GI rendah ni kita akan cepat kenyang dan lambat lapar.

Contohnya roti wholewheat dan beras perang.

Jadi sangat penting memilih menu sahur yang sesuai untuk permulaan hari yang kekal cergas bertenaga sehinggalah waktu berbuka nanti.

Tips #3: Air

Pastikan minum 3L air sehari. Kalau waktu bersahur tu tak lalu sangat kot nak minum air banyak-banyak. Jadi waktu berbuka tu minum air banyak-banyak sikit (sure boleh punya sebab time berbuka 😋).

Lepas tu, ‘schedule’ waktu minum air.

Contohnya lepas solat Maghrib, lepas solat Isyak dan sebelum tidur. Pepandailah adjust ikut tekak masing-masing. Janji sehari tu minum air yang mencukupi supaya badan kekal hydrated. 💪

Tips #4: Kurma

Sangat digalakkan untuk makan kurma pada waktu bersahur dan berbuka. At least makan 3 biji. Lebih pun takpe.

Sebab kurma ni kalori tinggi dan cepat ditukar kepada tenaga.

Lagipun kurma ni salah satu makanan sunnah. Insya-Allah, khasiat dapat, pahala pun dapat. Hehe.

Kalau boleh dalam beg tu, sedia siap-siap kurma dengan air sebotol. Manalah tahu untuk ibu bekerja, waktu nak balik rumah jam ke apa. Boleh lapik perut dulu.

Tips #5: Set Mighty 3 Gem

Tip yang ke-5 paling best lah. Ibu-ibu yang menyusu sangat digalakkan untuk amalkan Set Mighty 3 Gem.

Set ni mengandungi ESP, Meal Shakes dan Performance Drink.

Mighty tu bermaksud perkasa.

Insya-Allah, memang gagah perkasa je rasa lepas amalkan set ni walaupun tengah puasa. Takkan tak mahu merasai nikmat ibadah puasa yang berkualiti? Insya-Allah, dunia dapat, akhirat dapat.😍

Set Mighty 3 Gem

Set Puasa

Berminat untuk order? Hubungi saya :

admin-ajax.php

3 Comments

  1. ema 1 June 2015
  2. Hairul Azni 8 June 2015
  3. NURUL AZIYANA 14 June 2015

Leave a Reply

CommentLuv badge

Shares