Fibroid

6 Cara Kecutkan Fibroid Secara Semulajadi Supaya Tidak Perlu Di Bedah

Perut nampak membuncit, tapi bila buat pregnancy test dapat negatif. Kalau period, darah keluar sangat banyak sampai kena tukar pad dengan sangat kerap.

Kerap pula rasa sakit perut terutamanya masa period, macam nak patang pinggang.

Ini mungkin petanda yang anda ada fibroid. Fibroid adalah ketumbuhan yang tumbuh dari otot rahim. Fibroid biasanya terjadi apabila badan terlalu banyak hormon estrogen.

Dalam tubuh wanita, ada 2 hormon yang saling menyeimbangkan antara satu sama lain; iaitu estrogen dan progestrone. Estrogen di keluarkan oleh kilang ovari.

Manakala progestrone terhasil apabila berlaku penetasan telur (ovulasi) dalam pusingan haid.

Tanpa ovulasi, kandungan progestrone akan jadi rendah. Bila progestrone terlampau rendah berbanding estrogen, ia akan menyebabkan pelbagai ketumbuhan di rahim atau di payudara seperti fibroid dan kanser.

Asalnya fibroid ini tak bahaya. Kebanyakan fibroid akan hilang sendiri apabila wanita menopause.

Cara kecutkan fibroid secara semulajadi

Namun begitu fibroid yang aktif membesar boleh mendatangkan pelbagai masalah :

  • Masalah buang air – Bila saiz fibroid semakin membesar, ia akan menekan pundi kencing dan membuatkan kita asyik rasa nak kencing. Fibroid ini juga menekan usus dan menjadikan kita susah untuk buang air besar.
  • Darah lebih banyak dari biasa semasa haid – Fibroid menyebabkan salur darah yang berdekatan rahim mengembang. Secara tidak langsung ini menyebabkan wanita yang ada fibroid mengalami masalah darah sangat banyak keluar semasa period.
  • Sukar dapat anak – Ketumbuhan fibroid yang tumbuh pada dinding rahim menyebabkan embryo susah untuk melekat pada dinding rahim. Ini menyebabkan wanita yang mempunyai fibroid agak sukar untuk mengandung.

Fibroid bukan kanser dan tidak akan menjadi kanser kecuali fibroid jenis leiomyosarcoma. Fibroid jenis ini adalah sangat jarang ditemui, biasanya 1 dalam 1,000.

Jadi kalau ada rasa mana-mana simptom di atas, anda dinasihatkan untuk jumpa doktor untuk pastikan fibroid jenis apa dalam rahim.

petua kecutkan fibroid
Lokasi biasa fibroid tumbuh – di sekitar rahim

2 Rawatan Pesakit Fibroid

Bergantung kepada saiz fibroid, kalau terlalu kecil biasanya pesakit akan dinasihatkan untuk biarkan sahaja. Tapi kalau besar sampai datangkan macam-macam masalah, memang kena buat salah satu dari 2 rawatan di bawah :

1/ Ubat untuk kurangkan hormon estrogen

Contoh ubat seperti Lupron, Synarel etc. Ubat-ubat ini bertujuan untuk menghalang penghasilan estrogen dan progestron supaya fibroid mengecut. Ia tidak membuang fibroid.

Tetapi kesan sampingan ubat ini adalah kita akan jadi macam nak menopause.

2/ Pembedahan untuk buang fibroid

Pembedahan buang fibroid ini adalah untuk membuang fibroid sedia ada yang mengganggu. Tetapi ia tak menjamin fibroid akan hilang selama-lamanya. Fibroid mungkin datang semula jika gaya hidup tidak di ubah.

Risiko apabila di bedah adalah jika semasa pembedahan terlalu banyak pendarahan, kemungkinan besar rahim juga perlu di buang.

cara kecutkan fibroid tanpa ubat

Sebab itu sesetengah pesakit fibroid seboleh mungkin mahu elakkan pembedahan buang fibroid.

6 Cara semulajadi kecutkan fibroid supaya tidak perlu dibedah

Hari ini saya kongsikan 6 cara untuk bantu kecutkan fibroid supaya doktor setuju untuk tidak bedah.

Bukan senang nak pujuk doktor, tapi kalau scan fibroid nampak mengecut, doktor pun senang hati untuk lepaskan.

#1 : Kurangkan minum air dari bekas plastik

Ini kerana bahan-bahan plastik boleh meningkatkan xenoestrogen yang menggalakan pertumbuhan fibroid. Elakkan panaskan makanan atau air dalam bekas plastik di dalam microwave.

P.s : Xenoestrogens adalah hormon yang menyerupai estrogen. Umpama hormon tiruan yang tak dapat diterima oleh badan, jadi ia mencetus ketumbuhan fibroid dan ketumbuhan wanita yang lain.

#2 : Banyakkan makan makanan natural progesterone

Fibroid terjadi sebab hormon estrogen melebihi hormon progesterone dalam badan. Jadi untuk seimbangkan semula estrogen ini, banyakkan ambil makanan yang mengandungi progesterone yang semulajadi.

Contoh makanan yang di galakkan adalah keladi liar, keledek merah dan keledek ungu. Makanan-makanan ini di sarankan untuk di ambil 2-3 kali seminggu untuk mengganti nasi.

Kurangkan makanan yang menggalakkan pertambahan xenoestrogen seperti makanan bergula dan makanan berlemak.

#3 : Guna losyen kulit yang selamat

Berhenti guna losyen kulit yang mengandungi paraben sebagai pengawet (walaupun sedikit)

Gantikan dengan losyen yang menggunakan minyak sayur sebagai pengawet

#4 : Tukar pencuci rumah

Kurangkan penggunaan racun serangga atau bahan pencuci rumah yang tinggi kandungan bahan kimia.

Semua ini akan masuk secara tidak langsung ke dalam badan membentuk xenoestrogen melalui penghiduan bau pencuci dan meresap melalui kulit.

Gantikan dengan pencuci rumah yang organik dan semulajadi.

#5 : Makanan organik

Tukar ayam dan daging biasa kepada ayam dan daging yang organik.

Ayam suntik adalah berbahaya kerana suntikan tersebut akan menyebabkan penghasilan fibroid dan endometriosis.

#6 : Supplement semulajadi

Supplement semulajadi dari Shaklee ini membantu kecutkan fibroid dengan membantu perbaiki sel-sel dalam hormon dan meneutralkan estrogen yang berlebihan.

Vitamin untuk masalah fibroid di bawah juga bertindak untuk mengurangkan oksidatif stress yang merosakkan sel dan menjadi punca fibroid.

ubat kecutkan fibroid
Usah bertangguh demi anak-anak kita yang masih memerlukan kita sihat sebagai ibu mereka.

 

Mari saya kongsikan kisah benar kawan saya iaitu Puan Fatihah yang amalkan set ini dan berjaya kecutkan fibroid beliau semata-mata sebab mahu elakkan pembedahan.

Kisah Fibroid Puan Fatihah (Ebby) Kecut dari 13.3 cm kepada 2.3 cm dalam masa 3 minggu

2 bulan lepas (23 November 2016) saya scan fibroid, doktor maklumkan saiz fibroid waktu itu 13.3cm.

Tak terkata betapa gelapnya duniabila tahu. Sakit fibroid ini macam contraction nak bersalin.

Waktu di klinik doktor bagi pain killer untuk masalah saya ini. Saya tanya doktor, “Ada ubat tak untuk fibroid saya ini?”

Doktor jawab tiada selain painkiller. Tapi kalau fibroid awak buat rasa sakit, memang kena operate untuk buang.

Operate fibroid ini ada 2 risiko :

1- Jika berlaku pendarahan, awak kena buang rahim sebab fibroid ini terlampau besar

2- Fibroid akan berulang iaitu ada balik

Saya jawab “Takpe, supplement Shaklee ada banyak doktor.” Doktor hanya gelak sebab doktor kata supplement bukan ubat.

Tapi saya nekad nak usahakan juga.  “Ok doktor, bagi saya masa sebulan, saya akan datang scan semula fibroid ni.”

Lebih kurang 3 minggu selepas itu (14 Disember 2016) saya datang hospital untuk follow-up dan scan.

Doktor pertama godek-godek scanner tapi tak nampak apa-apa. Wah dah berbunga hati saya masa ni. Untuk double confirm, doktor panggil Pakar Sakit Puan untuk tolong check.

Setelah di ukur, tak sangka fibroid saya yang 3 minggu lepas bersaiz 13.3 cm sampai rasa sakit macam contraction; sekarang dah kecut dalam 2.3 cm!

nak kecutkan fibroid semulajadi

Syukur sangat-sangat. Tuhan saja yang tahu betapa lega dan gembiranya saya masa itu.

Doktor pun terkejut tanya apa yang saya makan. Alhamdulillah saya amalkan Set Fibroid Shaklee dengan konsisten dan pengambilan extra-dose.

Semua ini tetap atas izin Allah.

-Puan Fatihah

Cara Dapatkan Vitamin Untuk Masalah Fibroid  Macam Puan Fatihah Amalkan

Lega kan bila fibroid mengecil dan doktor serta pakar sakit puan sahkan tak perlu untuk bedah dah. Syukur sangat-sangat.

Jika anda sedang tercari-cari cara untuk kecutkan fibroid dengan cepat supaya doktor pakar pun setuju untuk cancel pembedahan, saya cadangkan anda dapatkan Set Fibroid Shaklee ini.

Untuk tempah, anda boleh terus hubungi saya :

♥ Mem Sithy ♥
SMS/Whatsapp :
012 8879897
(Atau klik terus untuk Whatsapp : www.wasap.my/60128879897 )
Shaklee ID : 919085

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *