Search Results for: Breastfeeding Tips

Berpantang

Tips Banyakkan Susu Semasa Berpantang

Tenang. Itu kunci utamanya. Jika anda ibu berpantang dan mahukan susu yang banyak semasa dalam pantang, ikut tips ini. 1) Tenang Lupakan soal bila susu nak keluar. Susu di hari pertama kelahiran adalah dalam bentuk kolostrum. Ia pekat, warna kuning gelap dan langsung tak banyak. Alhamdulillah untuk anak ketiga, suami jaga saya di hari-hari pertama…

8 Tips Menjayakan Penyusuan Bagi Ibu Yang Mempunyai Flat/Inverted Nipple
Breastfeeding Tips | Uncategorized

8 Tips Menjayakan Penyusuan Bagi Ibu Yang Mempunyai Flat/Inverted Nipple

Assalamua’laikum dan Salam 9 Syawal ! ? Sebelum saya terus buat huraian tentang tajuk utama entry kali ni, meh le kita kenali jenis puting payudara masing-masing seperti gambar di bawah. Ramai juga ibu-ibu yang menyangka kalau mereka mempunyai flat/inverted nipple mereka tidak mampu direct feeding. Sangkaan anda salah sama sekali ! ? Bare in your mind. Kita…

3 Tips ‘Simple’ Untuk Banyakkan Susu Badan
Breastfeeding Tips

3 Tips ‘Simple’ Untuk Banyakkan Susu Badan

Pengalaman menyusukan anak memang penuh dengan pahit manis. Alhamdulillah sangat sebab Allah mengizinkan saya menyusukan Muhammad sampai berumur 2 tahun lebih. Sekarang saya sedang menyusukan Maryam pula yang dah berusia setahun 2 bulan. Doakan saya berjaya juga menyusukan Maryam sampai dia dah 2 tahun yer kawan-kawan 🙂 Apapun, Alhamdulillah sangat sebab kedua-dua mereka telah berjaya meneruskan misi…

Tips Bila Anak Nak Menyusu Sebelah Sahaja
Breastfeeding Tips

Tips Bila Anak Nak Menyusu Sebelah Sahaja

Kadang-kadang baby ni tiba-tiba nak menyusu sebelah je. Takde angin, takde ribut, dia reject sebelah yang lain. Puas kita pujuk macam-macam gaya, baby tetap takmo terima. Kenapa boleh jadi gitu? Boleh jadi sebab miss B yang dia reject tu flow susu terlalu laju menyebabkan dia tersedak bila nak menyusu. Atau boleh jadi jugak rasa lain….

Uncategorized

Tips Hentikan Susu Yang Memancut

Alhamdulillah saya dikurniakan Allah susu yang memancut-mancut, selepas let down reflex, susu tu jadi macam air pancut kecil kalau anak lepaskan. Biasa bila anak saya nak mula menyusu, dia akan datang dan mula breastfeed. Normally saya akan nampak ketul-ketul susu pada salur susu, memang boleh nampak susu sedang nak keluar. Kemudian susu akan terpancut keluar…

4 Tips Selamatkan Susu Ibu Jika Blackout
Breastfeeding Tips

4 Tips Selamatkan Susu Ibu Jika Blackout

Kadang bukan kita boleh control pun electricity. Time nak blackout, tiba-tiba je blackout. Kalau 5-10 minit, ok lagi lah kot. Tapi dibuatnya berjam-jam, apa khabar stok susu dalam freezer? Ok, saya kongsikan 5 tips yang ibu-ibu boleh buat jika tiba-tiba blackout. Boleh bersiap sedia just in case 😉 4 Tips Selamatkan Susu Ibu: Generator Kalau…

5 Tips Untuk Susu Melimpah Ruah Yang Terbukti Berkesan
Breastfeeding Tips | Set Breastfeeding

5 Tips Untuk Susu Melimpah Ruah Yang Terbukti Berkesan

Susu badan semakin berkurang lepas habis cuti bersalin? Mesti stress kan… Ramai ibu-ibu yang menghadapi masalah yang serupa. Lepas masuk ofis selepas bercuti panjang, susu badan yang sebelum nih meriah terus merudum. Jangan risau… Anda bukan keseorangan. Saya juga pernah mengalami masalah yang sama sewaktu menyusukan anak kedua saya. Memang sedih dan rasa tertekan… Yelah, ibu…

Tips Pam Susu Untuk Ibu Berkerja Di Pejabat
Breastfeeding Tips

Tips Pam Susu Untuk Ibu Berkerja Di Pejabat

Ramai ibu yang keluar bekerja, mengadu tak dapat pam setiap 2 jam sebab kerja… Ibu-ibu yang dikasihi, jangan risau. Anda tidak keseorangan. Ramai lagi ibu yang bekerjaya, tapi berjaya menyusukan anak sehingga 2 tahun. Ikuti perkongsian Puan Farah Wahida yang waktu kerjanya tak mennetu, susu mula drop, tapi tetap gigih kumpul stok demi anak tersayang….

Tips Bawa Balik Stok Susu Dari Kampung
Breastfeeding Tips

Tips Bawa Balik Stok Susu Dari Kampung

Sempena cuti Deepavali bersambung dengan Awal Muharram ni, mesti ramai ibu balik kampung kan? Antara yang meresahkan fikiran ibu, biasanya, macam mana nanti nak bawa balik stok dari kampung, dengan perjalanan hampir 12 jam dalam kereta. Saya kongsikan tips ringkas supaya kita tak perlu pening kepala. Masa cuti ini, teruskan aktiviti pam dan simpan stok…