Search Results for: jepun

Pengalaman Kami Ke Jepun Musim Bunga 2015
Japan April 2015 | Travel Tips

Pengalaman Kami Ke Jepun Musim Bunga 2015

Pertama kali kami sekeluarga ke luar negara adalah ke Jepun pada April 2015. Kebetulan April kami sibuk. Hajat nak tengok bunga sakura, tapi setakat  baca laporan di website Japan Guide, sakura berkembang pada awal April, dan akan gugur di pertengahan April. Gigih cari punya cari, akhirnya jumpa juga kawasan untuk tengok bunga sakura di hujung April. Mari…

Tokyo With Kids: Cari Diapers Di Jepun
Living in Japan

Tokyo With Kids: Cari Diapers Di Jepun

Agak mencabar sikit nak cari diapers kat sini. Perkataan bagi diapers budak adalah “akacan umatsu” Umatsu, bukan umasu. Akacan tu maksudnya baby. 3 tempat cari diapers. 1) Kedai runcit di train station Masa first time ke Jepun, kami jumpa hok sekeping dua tu di kedai runcit di train station. Kena tanya cashier lah sebab tersorok…

Living in Japan

Cari Groceries Halal Di Jepun

Orang duk apartment kan, mesti nak cari groceries halal. Saja nak cuba duduk apartment, bosan dok hotel 😛 Lagipun nak merasa neighborhood Jepun. Ok, back to topic. Bila duduk apartment, sebenarnya tak payah pun pergi specific sundry shop. Unless nak beli daging atau ayam atau rempah, ye lah, kena cari, dan sangat senang nak jumpa….

Makanan Halal Di Jepun
Travel Tips

Makanan Halal Di Jepun

Di Jepun biasanya kami makan onigiri. Er, bebudak ni yang makan, kitorang dah boring. Onigiri, as usual, mana lah gambar nya, adalah nasi yang dibalut dengan seaweed. Dalam tu ada inti. Contoh, yang kita boleh makan adalah inti ikan, udang, pendek kata, yang seafood based. Ikan yang biasa diorang ni makan, adalah tuna, salmon. Lain-lain…

Travel Tips

Persediaan Ke Jepun Part 8

Solat. Solat jamak ni ada banyak pendapat, yang penting kita yakin dengan apa yang kita pegang. Tapi nak cerita bab solat dalam flight dan masa jenjalan. Jadi, balik rumah mak, nak minta tunjuk ajar. Mak ngan apak adalah frequent traveller dolu-dolu. Flight kami akan bertolak pada jam 11.30 malam dan sampai di Narita Airport pada…

Persediaan Ke Jepun Part 7 (ii)
Travel Tips

Persediaan Ke Jepun Part 7 (ii)

Namanya Part 7 (ii) sebab topik masih sama dengan entry sebelum ini – tentang cari baju yang sesuai dengan suhu yang sedikit sejuk kat Jepun 😛 Jadi sehari sebelum bertolak, kami pun decide untuk tukar duit kat MidValley. Kengkawan cakap kat situ paling murah – MV Forex. Ada yang lagi murah sebenarnya, kat jalan TAR,…

Travel Tips

Persediaan Ke Jepun Part 7

Erk, tangguh punya tangguh, lagi seminggu nak pi, baru nak cari baju sejuk. Setiap orang, daya ketahanan sejuk nya adalah berbeza. Ada orang tahan suhu aircond 16 degree celsius pakai sweater biasa pun ok. Tapi family kami, kalau bawah 25 tu, kitorang akan tutup terus aircond. Tak tahan. Kalau pun nak sejuk, berkelubung dalam selimut….

Travel Tips

Persediaan Ke Jepun : Part 5

Dah bulan 3!!!!!! Bulan depan dah nak fly!!!! Nak pi Jepun kot, bukan pi Indonesia. Kot apa pun tak ready, macam mana terkulat – kulat kat sana. Dengan gigih nya saya cari dan nak terus book penginapan. Masalahnya, Erk. Saya pelik kenapa semua hotel best dah habis, cek AirBnB, semua host yang best dah tak…