Muhasabah

Allah Kabulkan Setiap Doa

Cek draft blog, jumpa entry ni.

Bagus saya post untuk panduan diri sendiri dan pembaca 🙂

Pengisian ini dapat masa dengar Webinar ke, Live streaming, lupa dah, oleh upline group shaklee kami 🙂

Dalam surah Al – Baqarah, Allah nyatakan, berdoa lah kepada Aku, akan aku kabulkan.

Yang sebenarnya lebih tepat, menurut tafsir, Allah cakap akan Aku kabulkan SETIAP SATU doa.

Maksudnya kalau kita minta nak makan buah durian, nak pergi London musim bunga, nak kereta Lamborghini sebiji; setiap satu itu, Allah akan kabulkan.

Setiap satu.

Bukan “Ya, Aku kabulkan semua.”

Tapi,

“Ya, Aku kabul kan engkau nak makan durian.
Ya, Aku kabulkan engkau nak pergi London musim bunga.
Ya, Aku kabulkan engkau nak Lamborghini.”

Setiap satunya.

Betapa Allah sangat mencintai kita.

Tapi Dia kabulkan dalam waktu yang terbaik.

Kita tak tahu waktu yang terbaik itu bila.

Tapi kalau langsung tak berdoa, tak minta apa-apa, kita yang rugi.

Langsung tak minta, langsung lah tak dapat kan.

Oleh itu, mari perbanyakkan doa,  tidak kira kita rasa mustahil atau tidak.

Sebab nya, tiada yang mustahil bagi Allah yang memiliki segalanya.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *