Cara Makan Vitamin Shaklee

Asas Cara Makan Vitamin Shaklee

Sebenarnya takde cara yang strict untuk makan vitamin Shaklee. Vitamin ni supplement, bukan ubat.

Walaupun supplement tak boleh ganti makanan, tapi dalam makanan sendiri ada supplement dan vitamin.

Sapa tak setuju dalam susu ada kalsium? πŸ˜‰

Contoh makanan, saya ambil contoh sayur ya.

image

Adakah kita restricted untuk makan sayur hanya waktu lunch hour?

Kalau breakfast nak makan sayur, boleh tak? Ada effect apa-apa tak?

Takde masalah, kan?

Macam tu lah supplement.

Supplement sebagai top-up kepada nutrisi dalam makanan yang semakin hilang.

Dalam sayur ada vitamin B.

image

Dalam supplement tablet B Complex, ada vitamin B juga.

Sayur boleh dimakan bila-bila masa, tak kira siang atau malam.

Jadi supplement B Complex pun boleh di makan bila-bila masa tak kira siang atau malam.

Cuma supplement ni, bagus di ambil selepas makan (kecuali supplement Zinc) sebab kalau perut kosong, takut nanti tubuh kita tak dapat nak proses nak terpaksa muntah kan semula supplement yang kita makan tadi.

Supplement yang tidak boleh di ambil bersama

Cuma ada lah supplement yang tak boleh di ambil bersama sebab salah satu vitamin akan mengganggu penyerapan vitamin yang lain.

Ini termasuk Zat Besi tak boleh di ambil bersama Kalsium.

Vitamin E tak boleh di ambil bersama Alfalfa.

Untuk penjelasan lanjut, boleh hubungi pengedar Shaklee anda, atau kalau yang beli dari saya, contact je ai πŸ˜‰

SMS/Whatsapp Khadeejah Hasmad 019 –Β  477 3457

Penting ke supplement?

Persoalan ini bergantung kepada diet anda, cara anda makan, lifestyle anda, dan banyak perkara.

Cuma kadang kita terfikir, mak kita tak makan pun supplement, kuat je badan dia.

Orang 20-30 tahun lepas tak berapa perlukan supplement sebab masa tu dunia masih hijau.

Hijau makna kata, kurang pencemaran, banyak sumber segar dari ladang, kurang racun serangga perosak.

Zaman sekarang, banyak nutrisi dalam makanan hilang disebabkan faktor pencemaran tanah yang disebabkan racun serangga, melalui perjalanan yang jauh dan berjam-jam untuk sampai kepada pengguna, dipanaskan terlalu lama (ni kes kalau makan luar, memang kita tak tahu lah betul ke tidak cara masak diorang)

Tu tak masuk lagi radikal bebas berleluasa dalam badan sebab pencemaran dalam udara semakin kronik. Lihat saja fenomena jerebu beberapa minggu lepas.

Kalau takde jerebu pun, radikal bebas berleluasa, apatah lagi dengan jerebu, kan?

Supplement ni, pilihan individu πŸ™‚

Kalau dah cuba, pasti jatuh cinta. Tapi of course, belum cuba belum tahu. Dan kalau nak cuba, kena lah dapatkan dari Β penjual yang betul-betul tahu cara makan dan pantang larang yang betul

image

Takut kalau main beli je dari sesiapa, orang tu tak tahu cara makan yang betul, end up, duit kita yang terbazir sebab beli tapi tak tahu cara nak guna.

Oh tapi kalau beli dengan saya, insya-Allah saya akan maklumkan sekali cara makan yang bersesuaian dengan situasi anda πŸ˜€

Kalau rasa macam nak cuba Shaklee hari ini, boleh lah hubungi saya:

Khadeejah Hasmad
SMS/WhatsApp : 019 477 3457
Shaklee ID : 858755

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *