Health - Post Natal

Atasi Sembelit Semasa Pantang

Alhamdulillah untuk baby Maryam, saya dah mula amalkan Shaklee sejak pregnant. Memang rasa berbeza banyak 😀

Antara yang paling best, tidur malam lebih lena. Haha. Masa pregnant Muhammad, sikit-sikit kalih badan, sikit-sikit kalih badan, asek pusing-pusing. Tapi masa pregnant baby Maryam, letak je kepala kat bantal, terus lena 😀 Tido itu nikmat okeyh

Ok nak cerita pasal sembelit semasa pantang.

Masa pantang bersalin Muhammad dulu, memang seksa sembelit. Lama duduk dalam toilet. Dah la najis keras. Macam-macam usaha dah buat. Sampai saya bukan takat makan prune, siap blend buah prune jadi jus prune, pun tak jalan.

Kali ni saya pantang bersama Shaklee. Pantang kali ni memang koboi betul, sebab x berurut, tak pakai pilis, etc. Tapi syukur alhamdulillah rasa lebih segar dan bertenaga. Bab sembelit tu, saya perasan saya tak sembelit kali ni. Masuk toilet kejap je 😀 Najis pun lembut tak macam org dlm pantang.

Cek-cek balik, oh ini mungkin disebabkan saya amalkan Shaklee 😀 Jamu memang x ambil langsung sebab tak suka rasa jamu. Minyak panas pun jarang pakai. Hish nasib baik mak saya jenis tak strict pasal pantang, kalau tak mesti mak pot pet. Haha. Mak saya punya rule- asal ok dan sihat, then ok lah.

Dalam Shaklee saya ada ambil sekali Alfalfa dan Ostematrix.

Asalnya saya ambil alfalfa untuk elak baby Maryam kena jaundice. Mesti ramai pelik kan, orang lain semua duk pum pang cakap Alfalfa tak bagus untuk jaundice. Tapi real case, kawan saya makan Alfalfa pada minggu pertama dia pantang, jaundice anak dia turun! Dan memang baby Maryam takda jaundice, saya just pre caution. Ye lah paed sendiri cakap kadang lepas 3 hari baru naik kuning, tu yang saya makan Alfalfa untuk prevent. Oh kalau anda tak berani, takyah ambil masa anak kuning. Lepas anak baik kuning, baru ambil

Dan asalnya saya ambil Ostematrix sebab sakit pinggang melampau ngan sengal-sengal badan. Saya dah call makcik urut yang set recommended oleh kawan2, tapi takda sorang yang available. Punya sakit pinggang, lepas tu baru nampak Ostematrix. Haha. Terus telan. Dan dengan izin Allah alhamdulillah sakit pinggang hilang 😀 Dengan sengal badan sekali hilang. Pastu perasan bila makan Ostematrix, bila bangun esok pagi nya, badan rasa lebih segar.

Oh back to topic sembelit. Supplement Shaklee ni, satu jenis tu ada banyak kebaikan. Dalam bab sembelit, yang saya baru belajar: Alfalfa ni bantu lawas, Ostematrix pulak bantu lembutkan najis, no wonder masa pantang senang nak membuang!! Syukur Alhamdulillah 🙂

Tapi kalau malas nak telan macam-macam, togok saja Vivix.

Alhamdulillah Vivix memang sangat melawas dan buat sedap badan. Memang bagus sangat ibu dalam pantang ambil supaya tak sembelit.

Haha. Tajuk sembelit, citer pasal sembelit ciput je.

Kalau nak cuba Alfalfa, Ostematrix dan Vivix, boleh terus hubungi saya untuk order :

♥ Khadeejah Hasmad ♥
SMS/Whatsapp : 019 477 3457
(Atau klik terus untuk Whatsapp : www.wasap.my/60194773457)
Shaklee ID : 858755

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *