Name Puzzle Maryam
Name Activity

Name Puzzle Maryam

Waking up this morning, I was so excited to get email from Playdough to Plato after long holiday. This morning she sent name puzzle freebies. You can click it here. Immediately I edit the file according to our children’s name, and print it before anyone wakes up. Yes, it can be edited. How cool is…

Star Activity – Identify Constellation
Star

Star Activity – Identify Constellation

Yesterday we went shopping for craft supplies, and well the kids want to buy some too. So after searching high and low, we found that they prefer to get some beads. The girls are getting heart shaped beads, while Mr 8 opt for star shaped beads. At first I don’t have any idea as what…

Baby Play : Color Pencils
Activity below 1 yo

Baby Play : Color Pencils

Our 7-months old keep herself busy checking those color pencils while at the same time wanting to play with that messy yarn. From my observation, if I limit baby Hajar’s thing to play, play with only one or two things at a time, she is seen to be more likely focused and her imagination expand,…

Rama-rama dan Beluncas : Aktiviti Bersama Anak 3 Tahun & 5 Tahun
Theme : Caterpillar Life Cycle

Rama-rama dan Beluncas : Aktiviti Bersama Anak 3 Tahun & 5 Tahun

2-3 hari ini pokok limau kami di singgahi ‘caterpillar’ Anak-anak seronok sebab boleh lihat kitar hidup ‘caterpillar’; iaitu bermula dari baby ‘caterpillar’ yang warna hitam kecil kurus. Kemudian lepas makan daun banyak-banyak, mereka akan menggemuk dengan sangat comel. Sedar-sedar, rama-rama tiba-tiba muncul. Kami jarang nampak kepompong mereka. Tapi itu lah, biasanya tiba-tiba rama-rama muncul setelah…

Mengenali Gunung Berapi : Aktiviti Bersama Anak
Volcano

Mengenali Gunung Berapi : Aktiviti Bersama Anak

Semasa jalan-jalan di Tasik Toya (Lake Toya) dan Jigokudani, Noboribetsu – di Hokkaido, Jepun; anak-anak kami kerap bertanya, kenapa Jepun banyak sangat gunung berapi. Kenapa Malaysia tiada? Jawapannya ada dalam salah satu video di pergunungan Usu – Jepun adalah salah satu negara yang terletak dalam ‘Pacific Ring of Fire’ Sebab itu, bukan hak kita nak…

Ikan Dalam Air : Aktiviti Anak 3 Tahun
Fine Motor Skills | Fun with our kids | Sensory Play

Ikan Dalam Air : Aktiviti Anak 3 Tahun

Main dengan ais pun boleh jadi. Semalam anak saudara kami ‘initiate’ main ikan dalam air. Hannah dan Maryam pun ‘join’ sekaki. Dia ambil ais sebagai ikan, dan masukkan ke dalam air. Lama-kelamaan ikan penuh dan akhirnya mencair menjadikan air hampir melimpah keluar. Jadi mak saya gantikan gelas dengan besen lebih besar. Penapis ini pun tiba-tiba…

Aktiviti Kraf ‘Snowman’
Fine Motor Skills | Theme : Winter

Aktiviti Kraf ‘Snowman’

Sebelum ini kami rajin belikan anak-anak permainan. Tapi agak kecewa sebab canggih macam mana pun, biasanya satu-satu permainan hanya akan menarik perhatian mereka paling lama seminggu. Lepas dari itu, anak-anak dah bosan dan minta permainan lain. Kali ini, kami dah tak belikan lagi permainan baru. Ada lah dah 1-2 bulan tak tambah permainan. Tapi kami…