Rama-rama dan Beluncas : Aktiviti Bersama Anak 3 Tahun & 5 Tahun
Theme : Caterpillar Life Cycle

Rama-rama dan Beluncas : Aktiviti Bersama Anak 3 Tahun & 5 Tahun

2-3 hari ini pokok limau kami di singgahi ‘caterpillar’ Anak-anak seronok sebab boleh lihat kitar hidup ‘caterpillar’; iaitu bermula dari baby ‘caterpillar’ yang warna hitam kecil kurus. Kemudian lepas makan daun banyak-banyak, mereka akan menggemuk dengan sangat comel. Sedar-sedar, rama-rama tiba-tiba muncul. Kami jarang nampak kepompong mereka. Tapi itu lah, biasanya tiba-tiba rama-rama muncul setelah…

Mengenali Gunung Berapi : Aktiviti Bersama Anak
Volcano

Mengenali Gunung Berapi : Aktiviti Bersama Anak

Semasa jalan-jalan di Tasik Toya (Lake Toya) dan Jigokudani, Noboribetsu – di Hokkaido, Jepun; anak-anak kami kerap bertanya, kenapa Jepun banyak sangat gunung berapi. Kenapa Malaysia tiada? Jawapannya ada dalam salah satu video di pergunungan Usu – Jepun adalah salah satu negara yang terletak dalam ‘Pacific Ring of Fire’ Sebab itu, bukan hak kita nak…

Ikan Dalam Air : Aktiviti Anak 3 Tahun
Fine Motor Skills | Fun with our kids | Sensory Play

Ikan Dalam Air : Aktiviti Anak 3 Tahun

Main dengan ais pun boleh jadi. Semalam anak saudara kami ‘initiate’ main ikan dalam air. Hannah dan Maryam pun ‘join’ sekaki. Dia ambil ais sebagai ikan, dan masukkan ke dalam air. Lama-kelamaan ikan penuh dan akhirnya mencair menjadikan air hampir melimpah keluar. Jadi mak saya gantikan gelas dengan besen lebih besar. Penapis ini pun tiba-tiba…

Aktiviti Kraf ‘Snowman’
Fine Motor Skills | Theme : Winter

Aktiviti Kraf ‘Snowman’

Sebelum ini kami rajin belikan anak-anak permainan. Tapi agak kecewa sebab canggih macam mana pun, biasanya satu-satu permainan hanya akan menarik perhatian mereka paling lama seminggu. Lepas dari itu, anak-anak dah bosan dan minta permainan lain. Kali ini, kami dah tak belikan lagi permainan baru. Ada lah dah 1-2 bulan tak tambah permainan. Tapi kami…