Gentle Natural Birth

Baby Besar Boleh Bersalin Normal Tak?

Biasanya kalau ibu yang ada GDM (Diabetes), ada possibility dapat baby besar.
Alah kalau tak GDM pun, ada je ibu yang dapat baby besar. Besar ni takrifan dia, dekat 4kg tu lah. Biasa gynae akan scan, dan estimate berat baby bila lahir nanti. Dan kalau nampak macam growing baby, mula lah gynae akan takut dan cuak. Kemudian ketakutan dan kecuakan itu disalurkan kepada ibu mengandung T____T

Tahukah anda, lagi sekali. Bahawasanya, Allah tak akan cipta baby lebih dari kemampuan ibu untuk lahirkan dia? Allah ni sangat sangat bijak, sangat sangat pandai. Lebih bijak dari semua manusia atas dunia ni. Jadi walaupun baby tu estimated besar, tapi ia tak bermaksud ibu tak boleh bersalin secara normal.

Lagipun ultrasound ni bukan 100% accurate. Kalau berat baby tu, kadang ada je yang ter over estimate. Estimate 4kg, yg keluar 2kg++ T__T

Kalau ditakdirkan juga baby kita memang besar, jangan risau, ibu BOLEH bersalin secara normal, JIKA ibu dibenarkan TENANG, dan pilih posisi sendiri semasa nak bersalin. Dan semestinya posisi baring adalah the worse position! Ikuti kisah kawan saya kat sini, dia cerita dia bersalin secara ALL FOUR. Bahasa melayu nya… macam posisi merangkak lah. Ibu boleh bersalin normal, JIKA ibu empower diri dia with knowledge. Please jangan serah urusan bersalin sebulat- bulatnya kepada gynae. Memang gynae membantu, tapi tubuh kita, kenapa kita tak mahu belajar tentang tubuh sendiri? Kenapa nak serahkan kepada manusia? Kenapa tak cuba memahami, kenapa Allah jadi kan begini dan cara terbaik untuk in sync dengan perancangan Allah?

Saya suka nak kongsi pengalaman beberapa ibu yang memang dah berjaya pun bersalin anak 4kg+ ada yang bersalin lebi dari 40 weeks lagik. Ada ibu yang bersalin anak 4kg, dan itu adalah anak dia selepas dia mengalami 4 kali Cser! Ya, EMPAT csec! Bukan satu atau dua atau tiga, tapi EMPAT! Alhamdulillah, dia berjaya bersalin normal, dan ditakdirkan pulak yang normal ni lah yang paling berat antara semua anak 🙂

See? Nak cerita, tiada yang mustahil ok. Tiada yang mustahil, kalau kita BELAJAR, dan just HAVE FAITH in Allah.. Kat mana nak belajar? Saya cadangkan join dulu Group Gentle Birthin Malaysia. Dapatkan semangat, aura positif kat situ. Tanya lah apa- apa soalan. Atau search lah file kat situ. Banyak sangat yang boleh belajar

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *