Uncategorized

Baby Muhammad dan Phonics: Part 1

Baru je start kan Muhammad dengan Set Read Easy. Walaupun dah dekat 2 bulan menjualnye πŸ˜› Set Read Easy menggunakan kaedah phonics utk ajar anak mengeja.

Set Read Easy

Please note, baby Muhammad belum masuk umur 2 tahun ^_^ So saya banyak expose kan dia kepada material yang sesuai untuk baby umur satu tahun +, iaitu buku yang gambar besar- besar, warna yang terang, font pun besar. Set Read Easy tak masuk list, sebab at first bagi saya, ianya berat untuk bebudak berusia 3 tahun ke bawah. Ye lah, buku dia sikit macam buku budak tadika.

Tapi tiba- tiba tergerak hati saya nak buka VCD dari set ni. Buku- buku dari set ni sah- sah lah dah berterabur. Haha. Penangan si comel yang suka membaca. Dia nampak suka tengok satu2 gambar. Dan cuba nak baca. Kat buku #1, #2 ada banyak gambar. Though gambar nye kecik.

Bila tengok VCD, lebih mengujakan sebab dia cuba nak sebut ikut dlm video. Contoh huruf A bunyinya ‘ah’. Lepas tu video sebut ‘ah’ is for ant. Baby Muhammad pun ikut- ‘ah’. Wahhh baru sekejap tengok video. Err, tapi saya tak plan nak expose Muhammad dpn laptop atau tablet for educational purpose. Its not good for eyes πŸ˜› dan juga for baby’s development

terpaku ngadap video

b as in bat

But anyway, ia membantu baby Muhammad kenal BUNYI huruf. Saya adalah salah seorang ibu yg tak berminat kenalkan ABC terlebih dahulu kepada anak. Its either word recognition method, or phonics method. Ni gara- gara terpengaruh ngan buku ‘Einstein Never Used Flashcards’ πŸ˜‰ Baby Muhammad pulak memang tak boleh focus kepada flashcard.

Jadi selain video watching, boleh buat activity lain utk kukuhkan his comprehension. Dapat sikit idea kat link ni http://www.notimeforflashcards.com/2012/05/alphabet-for-starters-magic-letters.html dan kat www.notimeforflashcards.com/category/letter-a-theme utk Letter Craft.

Beraktiviti ni bagus tau-

  • practice baby’s eye hand coordination (sgttt excited sebab baby Muhammad dh pandai pakai garfu sndiri!! =) Next he is learning to put on his pants by himself!! πŸ˜€ )
  • strengthen parent-baby bonding πŸ˜‰ this is where parents get to know their baby behaviour better. baby ni suka apa. apa yg encourages him. apa yg turns him off, etc. this thing is vital utk sesi pembelajaran in next phase–> kita tahu cemana nak encourage dia buat homework, tahu cemana nak tarik perhatian dia utk baca buku, do maths, etc.Β Β 
  • giving chance to expand his imagination and creativity–> bab expand creativity ni sgt penting utk melatih baby think out of the box

Slalu terinspirasi dgn fb Ayuni- berkenaan Marikh’s activity. Hehe. Anak kitorg pulak lebih kurang je umur. Ok ibuk2 lets play with our baby!! =)

————————————————————————

Set Read Easy boleh di dapati di kedai sy, klik sini =) atau
PM FB Khadeejah Hasmad

SMS/WhatsApp/Call 0194093457

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *