3 Jenis Vitamin Yang Anda Perlu Tahu

Untuk kehamilan anak kedua, secara peribadi, saya memilih untuk amalkan Vitamin Shaklee berbanding vitamin yang disediakan oleh hospital yang dapat secara free (sebab ING cover :P)
Sebab saya yakin dan tahu Vitamin Shaklee adalah vitamin semulajadi.
Vitamin ni ada 3 jenis sebenarnya, ia adalah Semulajadi, Organik & Sintetik.
Kadang- kadang  pelik tak, kalau kita pergi farmasi, kat satu rak tu, berbaris Vitamin B dari pelbagai jenama.

Cemana kita nak kenal pasti dan pilih vitamin mana yang terbaik dan tiada kesan sampingan?Meh saya ceritakan beza 3 jenis vitamin tu dulu.

Vitamin Semulajadi

  1. Proses nak buat dia rumit dan leceh.
  2. Contoh vitamin C. Di ambil dari buah oren.
  3. Vitamin C di ekstrak secara semulajadi- tak boleh dipanaskan oleh mana-mana bahan pemanas sebab ia akan menghilangkan zat Vitamin C tu sendiri. So nak panas cemana? Haa, keringkan lah bawah cahaya matahari, ada lah teknik dia untuk preserve the nutrition
  4. Bonus untuk Vitamin C Shaklee- ia mempunyai bioflavonoids. Ape ke benda alah bioflavonoids ni? Senang cerita, bio ni tolong Vitamin C untuk dilepaskan secara perlahan-lahan dalam tubuh kita. Kalau sekali pop Vitamin C larut dalam badan, ia boleh membawa bahaya 

Vitamin Organik

  1. Proses dia mudah sikit berbanding vitamin semulajadi
  2. Buah oren tetap menjadi sumber pembuatan. Tapi pembuatannya melalui proses kimia
  3. Contoh Vitamin C lagi. Buah oren diambil dan dikeringkan di dalam alat pemanas, bukan bawah sunlight

Vitamin Sintetik

  1. Melibatkan banyak proses kimia.
  2. Beberapa proses dan bahan kimia dilakukan untuk menghasilkan sesuatu yang menyerupai sifat Vitamin C di dalam buah oren. Bukan ambil buah oren dah ni tapi ‘create’ vitamin yang menyerupai sifat, rasa macam Vitamin C dalam buah oren
  3. Sistem tubuh susah nak proses benda yang tak semulajadi ni, jadi pasti ada beberapa side effect yang tak di ingini bila ambil vitamin sintetik

Sumber: Buku Supplements Exposed, ditulis oleh Dr Brian Clement

Rasa- rasa, vitamin mana lagi best pada pandangan korang? Ni saye ringkaskan je.

Maklumat lanjut boleh baca buku 😉 Ok, lepas dah tahu beza vitamin, saya kongsikan cara nak pastikan vitamin kita adalah semulajadi

Cara Nak Kenal Vitamin Semulajadi:

  1. Dalam botol tu tiadasilica gel sebab vitamin semulajadi tak perlukan preservation berbanding vitamin sintetik
  2. Vitamin tu tak busuk dan tak gelap

Pilihan di tangan anda. Anda pasti bijak memilih.

Berminat nak dapatkan Vitamin Shaklee?

Klik butang di bawah untuk tempah mana-mana vitamin Shaklee 🙂

order-shaklee

 

♥ Khadeejah Hasmad ♥
Shaklee ID : 858755

5 Comments

  1. ida 14 May 2014
  2. Nor Hazmira 26 December 2016
    • Khadeejah Hasmad 4 January 2017
      • Ebby 23 February 2017
  3. Ebby 23 February 2017

Leave a Reply

CommentLuv badge

Shares

Suka Artikel Ini?

Klik butang Share untuk kongsikan dengan rakan-rakan anda!