Activity 1 yo

Bermain Equals to Belajar?

Sebelum lupa. Nak paste kat sini sebagai ingatan buat kami. Anak2 belajar lebih baik menerusi aktiviti bermain. Saye copy dari http://www.sonlight.com/blog/  Yang saya sangat tertarik, tentang, ‘When I Play, I am Learning!’.

Zaman sekarang kan parents seboleh mungkin nak push anak academic sejak usia kecik, kalau boleh, newborn 😛 I was the same. Yes we can, tapi make it in a FUN way, in their own way. Budak kecik, nature pun suka bermain. Kalau kita adult, belajar semasa duduk dendiam, fokus. Tapi nature untuk kids, diorang learn best semasa diorang bermain, explore things, solving challenges in their play, etc. So, kalau nak anak pandai, banyakkan bermain BERSAMA mereka. Bukan sekadar sogok TV, gadgets, toys yang canggih2. Cuba buat game based on apa yang kita nak sampaikan, buat main masak- masak kalau kita nak dia master subjek chemistry. Indeed, dah boleh pun belajar physics sejak kecik. Wahahahaha!! Over tak cakap baby boleh belajar physics 😛

Semalam, alkisahnya, Muhammad ni suka main trolley kitorang. Trolley ni beli sebab nak transport buku banyak2. Buku2 yang kitorg jual. Biasa dah ambil dari supplier, kita nak load dalam kereta, lebih mudah guna trolley. Muhammad suka sangat main trolley ni. Semalam, pi main kat rumah Kak Na, sebab Syawal ada kat luar. Rumah Kak Na baru renovate. Kat lantai luar dah ada tiles. Tiles tu macam meninggi condong sikit daripada lantai kat luar gate. Takda gambar lak o_____ O Muhammad cuba tolak trolley tu untuk masuk kawasan rumah Kak Na yang ber tiles tu. Tolak tolak, tak dapat. Tolak tolak tak dapat. Dia cuba few angles, macam- macam cara. Oh of course I just watched sebab nak dia feel the satisfaction of getting a problem solved. Lama- lama, baru dapat tolak masuk. Bila dapat tolak masuk, dia gelak- gelak ngan Syawal, pastu keluar balik, pastu tolak sekali lagi. Sampai dia master lah nak tolak trolley masuk rumah Kak Na. Lepas tu dia cuba kat side lain pulak.

Apa yang dia sedang belajar? Konsep Physics- dia kena make sure momentum yang dia bagi kat trolley tu, adalah kuat. p = m.v . p adalah momentum. Cemana nak tingkatkan momentum? kena tingkatkan  m atau v. Dalam kes ni, dia boleh usaha part tingkatkan v. Kena laju- laju tolak trolley supaya momentum kuat dan trolley boleh masuk dalam rumah Kak Na. Tapi saya tak cakap lah, haaa ni sebab momentum kena kuat 😛 Just conclude kan, untuk kasi masuk, kena tolak laju dan kuat sikit. Selitkan sikit- sikit dalam aktiviti bermain Muhammad 😉

Ok, enuf that part. Nak paste apa yang nak di paste 😛

When I examine nature objects, I am learning:

  • new vocabulary
  • concepts of color, weight, texture, size, etc.
  • to group objects into categories, and observe likenesses and differences
  • to appreciate nature and develop a sense of wonder

When I play with puzzles, I am learning:

  • about the relationships of the parts to the whole, a basic math concept
  • eye-hand coordination
  • concepts of size, color and location
  • vocabulary related to the subject of the puzzle
  • problem solving
  • about negative and positive spaces, seeing something against its background (math and reading concepts)
  • self-confidence as I learn more difficult puzzles
  • independence as I use the puzzle without help

When I play with water, I am learning:

  • that some things sink and some float
  • to observe changes as water takes different form in different containers; about different temperatures
  • about wet, dry, and evaporation
  • eye-hand coordination as I learn to pour
  • concepts of empty and full, volume and weight, relevant to mathematics


 When I look at books and hear stories, I am learning:

  • that learning to read is important and enjoyable
  • that letters on a page represent words, or talk written down
  • the meaning of more and more words
  • to express my own thoughts, feelings and ideas better
  • to exercise my own imagination
  • to interpret pictures to represent ideas
  • to listen well to spoken language;  to make up my own stories
  • to handle books with care
  • aesthetic values from well done illustrations; to recognize words when I see them in print
  • to use more and more complex language patterns in my own speech
  • to follow the development of thought and ideas in the plot of the story

 When I play with puppets, I am learning:

  • to express ideas with words
  • to take on the role of someone else
  • to communicate with voice tones as well as words to use my imagination
  • to act out fears/concerns in healthy environment

When I play with blocks, cars, and trucks, I am learning:

  • concepts of shape, size, length and location, all relative to learning to read and mathematics
  • to create and repeat patterns, a math skill
  • to exercise imagination
  • to express ideas
  • to cooperate with others
  • to problem solve
  • the concept of scale

When I play on climbing equipment, I am learning:

  • self-confidence as I develop new skills
  • physical strength, coordination and balance
  • to use my imagination
  • to cooperate with others when involved in some dramatic play
  • to solve problems

So, if you feel guilty when your kids are just playing, don’t.   They are learning more than you could imagine.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *