Gentle Natural Birth | Hamil

Bersalin Tanpa Sakit, Tanpa Dadah- Kelas Persediaan

Rentetan dari entry saye kat sini pasal bersalin tanpa sakit dan tanpa dadah, atau bahasa omputih nye, painless childbirth without drug, saye sukaaaa sangat nak kongsi tentang kelas2 yang disediakan oleh AMANI Malaysia team. Please keep in mind, kelas ni TAK SAMA langsung dengan kelas antenatal di hospital atau klinik kerajaan atau swasta. Dalam kelas antenatal biasa kite di brain wash utk epidural, episiotomy, etc. kan? Betul tak?

Tapi dalam kelas ni, kita akan belajar how birth happens. Bab ni kaum wanita ramai tak tahu. Sebab tu ramai ingat bersalin ni sakit. Atau merasakan dan pernah rasa bersalin ni sakit. Honestly, kalau boleh saye sendiri nak labor for 12 hours. Hari tu  masa bersalin Muhammad, saye tak puas. Hahaha. Tak sakit, enjoy, seronok, entah nak describe macam mana perasaaan tu.

TAPIII,  a big TAPI here. Semua ni kena belajar kawal minda, dan belajar FAITH. FAITH ni hingga kita merasakan, TIADA YANG LEBIH BERKUASA MELAINKAN ALLAH.

Takpa, nanti dalam kelas, sapa2 yg berminat nak join, akan di ceritakan how to gain this FAITH.

Saye nak kongsi ada kelas AMANI Childbirth Class February 2013. Boleh click sini.

Akak ni nama dia Maria Zain. I have met her in person. Very very soft and gentle. Suka sangat kat dia first time met her. Maria Zain ni first 2 children dia birth via csec. Asalnya first daughter via csec. Second child nak VBAC (vaginal birth after cesarean), tapi tak berjaya, biase la, kalau dah pi hospital kite pun dah ditakut2 kan dengan macam2 mende.

Gambar google

Third child akak ni nekad nak VBAC jugak walaupun tak de doctor yang setuju. Who cares? Dia belajar, self study, join group ICAN network matsaleh. ICAN ni nama panjang dia International Cesearean Awareness Network, support network untuk mommies yg teringin nak bersalin normal selepas mengalami csec. Ni high determination punya pasal. Masa tu tak dengar pun kat Malaysia ni ada support network for mommy yang nak VBAC.

Dan alhamdulillah sangat2, third boy berjaya VBAC at home, dan fourth one pun VBAC at home. Tapi jangan risau, akak ni takkan brain wash korang untuk homebirth. Dari kelas ni korang akan belajar how to have drugless enjoyable birth, bestttttt lah!!

Oh kelas saye sendiri? Huhuhu, I am more to Shaklee for the time being. Tapi kalau nak calling- calling sangat3 di alu2 kan. Kalau email atau SMS tu cam lambat sikit kot reply 😛 Ok kawan2. Sape2 yg teringin nak saat bersalin yang indah, dan best dan seronok, jom join kelas ni ramai2. Berbaloi- baloi!

Oh untuk orang kat area Perak pulak, boleh join kelas yang sama kat Ipoh by Dr Nadrah Ariffin, click sini.

p/s: Sesapa nak dapatkan Vitamin Ibu Hamil, Vitamin Ibu Berpantang, Vitamin Ibu Menyusu dari brand Shaklee, atau apa2 je keperluan vitamin Shaklee, boleh hubungi saye ^_^

Khadeejah Hasmad
SMS/CALL/ WhatsApp: 019 -409 3457
Email: [email protected]
Shaklee ID: 858755

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *