Health - General FAQ

Betul Ke Vitamin C Beracun? Vitamin C Shaklee Macam Mana?

Pernah tak dengar cerita, yang semua orang dok circulate artikel tentang ada sorang perempuan ni mati tiba- tiba sebab orang kata dia ni jenis hari -hari ambil vitamin C, pastu selalu makan udang.

Then orang cakap dia mati sebab tak tahu Vitamin C kalau bertindak balas dengan udang, nanti arsenik akan terhasil dalam perut, dan kemudian boleh bawa kematian.

Pastu orang pun tanya, kalau makan Vitamin C Shaklee kene camtu gak tak?

Biasa saya tak layan cerita- cerita gini. Nampak sangat di ada-adakan. Macam tak berasas pun ye jugak.

Yang sebenarnya, Vitamin C kalau campur ngan makan udang, tak bahaya pun. Vitamin C bukan ada dalam tablet Vitamin C je. Buah mangga pun ada Vitamin C. Kalau lah betul cerita tu, mesti banyak lagi kes kematian yang sama kita dengar, betul tak?Atuk nenek kita, keluarga kita bahagia je makan seafood dengan buah

Kenapa ia adalah hoax

1. Sila baca link di sini

Kasik senang cerita, memang cerita tu khabar angin je pun. Gambar perempuan tu gambar perempuan yang di tembak masa protest kat Iran. Boleh tengok youtube attached dalam article tu.

2. Vitamin C ni larut dalam air.

Kalau tak percaya, boleh bukak buku Biology Form 4 atau Form 5. Maksud larut dalam air, bila kita minum air banyak- banyak, khasiat tu akan ter larut lah dalam badan dan menjalankan kerja dia. Dan kalau tak larut pun, badan kita akan buang je Vitamin C tu. Unless lah vitamin sintetik yang ada bahan kimia, tu saye tak pasti lah. Kalau Shaklee, dia semulajadi, jadi no hal lah

3. Vitamin C menyebabkan arsenic?

Vitamin C tiada property yang boleh tukar makanan  yang bukan toxic menjadi arsenic. Dia bukan magic potion. Seafood ye lah kot arsenik., tapi kalau makan bertan-tan seafood lah. Kalau setakat sepinggan dua, logik ke boleh jadi keracunan.

4. Limit Vitamin C intake seharian

Maximum, atau Upper Limit (UL) yang telah ditetap kan untuk pengambilan Vitamin C adalah 5,000mg. Kira kalau ambil Vitamin C Shaklee sehari 10 bijik pun boleh. tapi jangan terlebih dari 10 bijik pulak. Tapi kalau terlebih ambil, jadi apa? Jadi cirit- birit je 😉 

Recommended Daily Allowance (RDA) pulak 50- 70 mg. RDA, maksudnya minimum ambil. Kalau less than RDA ni, nanti badan kita akan alami macam2 jenis penyakit pulak. Kalau Optimum Daily Intake (ODA) bersamaan 500mg. ODA ni lah yang kite perlu pastikan badan kita dapatkan seharian. 


Nak dapatkan Vitamin C Shaklee?  180 tablets perbottle, dan 500 mg dose per tablet

Hubungi saya : 

Khadeejah Hasmad
SMS/Call/WhatsApp 019-477 3457
Email: [email protected]
Shaklee ID: 858755

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *