Bila Hannah Tantrum

Hannah banyak meragam minggu ini asbab baru recovery dari demam.
 
There are times we thought kalau hantar je anak-anak pergi sekolah kan senang. Less irritated when they had their tantrum.
 
But then looking at this positively, saya perasan bila anak-anak stuck with each other tanpa bantuan TV atau gadget dan tiba-tiba salah seorang meragam; it helps cultivate the skill of communication iaitu memujuk.
 
Yang besar memujuk yang meragam tadi.
 
In a way, this skill membantu anak-anak menjadi lebih matang dalam berkomunikasi dan fikir tentang orang lain juga.
 
So far Muhammad dah mula develop skill berdiplomasi. Kalau dia nakkan sesuatu, dia tak tantrum, tapi dia akan secara halus tolong kita supaya kita cair nak ikut kehendak dia.
 
Kalau sepupu berebut mainan pula, Muhammad dah tak menjerit-jerit atau pukul atau cubit.
 
Cukup dia keluarkan sepatah dua kata, dan hal pun jadi selesai.

Leave a Reply

CommentLuv badge

Shares