Book Review | Hartanah

Book Review: Ikon Hartanah One More Round

Basically buku ini ditulis oleh Tuan Mohd Ali, pemilik 200 hartanah pada umur 27 tahun. Sekarang umur dia dah 31 tahun.

Muda kan?

buku hartanah
Ikon Hartanah: One More Round

Dia mula beli rumah masa makan gaji, rumah pertama dia adalah rumah untuk dia duduk.

Ada beberapa keypoint menarik yang saya suka nak kongsikan.

Buku ini tentang pelaburan hartanah ya, bukan cara-cara membeli rumah idaman 😉

Menurut pakar hartanah, sebelum proceed beli rumah idaman, baiklah melabur dulu ke beberapa rumah.

Rumah idaman tu bulanan akan dibayar oleh pelaburan beberapa rumah sewa kita. Err faham ke faham?

Beberapa key point yang menarik dari buku ni:

Beli rumah low-medium cost

Sebaiknya beli rumah yang murah atau medium cost, seperti contoh, rumah berharga RM 200,000 ke bawah.

Sebabnya, senang bila kita perlukan duit, kita nak cash kan rumah tu nanti.

Sebagai contoh, kata lah pada masa depan kita perlukan hanya lebih kurang RM 300,000 cash untuk emergency atau apa-apa lah, bila kita jual rumah RM 200,000 tadi, kita boleh dapat lebih kurang the exact amount.

Tapi kata lah kita beli rumah RM 500,000 dulu-dulu, dan kita hanya perlukan cash RM 300,000.

Kita terpaksa jual rumah RM 500,000 tadi, mungkin dapat cash dalam RM 1 juta, kita guna RM 300,000 tapi balance RM 700,000  tu nak buat apa?

Kan terpaksa melabur semula beli rumah lain yang sah-sah harga dah naik berbanding beberapa tahun lepas. Rugi kat situ

Erm, faham kan?

Buat kajian pasaran

Tidak semestinya kawasan bandar seperti KL dan Selangor sahaja yang didefinasikan sebagai hot area.

Ada 2 jenis pembangunan yang kita boleh perhati kat sesebuah kawasan; pembangunan kecil dan pembangunan besar.

Pembangunan kecil macam ada stesen minyak, pejabat pos, pasar mini, etc.

Pembangunan kecil ni pasti akan wujud walaupun tiada pembangunan besar berhampiran tempat macam IPTA/IPTS. Contoh macam UTP lah kat Tronoh.

UTP adalah Universiti Teknologi Petronas, Tronoh, Bandar Seri Iskandar, Perak. Sebut Tronoh pun, kalau anda bukan pelajar UTP, mesti tak tahu kat ceruk mana lah tempat tu kan 😛

Dulu mana ada apa-apa kat kawasan Tronoh. Tapi sekarang dengar dah maju dengan macam-macam.

Contoh yang diberi dalam buku ni, dulu kat Perak, harga tanah adalah murah. 1 ekar tanah berharga puluhan ribu je.

Tapi sekarang, kat Ipoh ada satu kondo ni berharga RM 500 untuk 1 sqft (1 kaki per segi)

Adaptasi Dengan Perubahan

Hartanah di Malaysia mengalami beberapa evolusi. Evolusi ke ayatnya?

Sebagai contoh, sejak PR memenangi Selangor, rumah di bawah 600+ kaki persegi (600+ sqft) di klasifikasikan sebagai rumah kos rendah dan hanya boleh dibeli oleh golongan yang berpendapatan RM 2,500 sebulan dan ke bawah. Pendapatan isi rumah tu kena RM 2,500

Tahun 2014 pula menyaksikan kadar BLR telah dinaikkan. BLR adalah Base Lending Rate yang akan ditambah atau tolak dari interest (faedah bank)

Penalti akan dikenakan kepada pemilik rumah yang ingin menjual rumah dalam masa kurang 5 tahun dari pembelian. Ini merupakan cabaran bagi pelabur yang suka pada ‘flipping’.

[alert-success]’Flipping’ adalah kaedah pelaburan yang beli rumah, lepas tu jual balik dalam masa yang pendek.[/alert-success]

Walau apa pun yang berlaku, untuk pelabur yang kental, kena be adaptive lah. Zaman berubah, but tough people remains 😀

Buku ini saya tak jual 😛 Tapi boleh dapat dari blog AE.

Kalau nak jadi ahli Shaklee, atau nak beli produk Shaklee, ya, boleh hubungi saya 😀

Khadeejah Hasmad

SMS/WhatsApp : 019 409 3457

Shaklee ID : 858755

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *