Cara Baca Statement Kad Kredit

Saya ni memang agak lemah bab baca statement kad kredit. Bayar tu memang every awal bulan sebelum due date.

Tapi bila nak track belanja memang agak fail lah.

Ada saya tanya suami. Tapi setiap kali tanya, lepas belajar tu lupa balik 😬

So saya tulis sini supaya saya tak lupa.

Saya kongsikan sekali statement kredit kad kat sini sebagai contoh, senang nak faham.

Contohnya saya dah masuk 1 haribulan July.

Jadi saya pun mahu langsaikan perbelanjaan June saya.

Di bawah ini ‘screenshot’ penyata kad kredit.

Mari saya ceritakan terma-terma di atas.

Statement Balance : 

Jumlah hutang kita dengan bank, dari 21 May hingga 21 June. Yang kita dah bayar pada hujung May atau awal June, pun ada dalam ni.

Yang 22 June walaupun dah tercatat dalam statement, dia tak termasuk dalam Statement  Balance ini.

Outstanding Balance :

Baki hutang yang kita belum bayar iaitu:

(A) Tadi dekat Statement Balance ada yang kita dah bayar, ada yang belum.

Outstanding Balance adalah termasuk jumlah hutang yang kita belum bayar di Statement Balance.

(B) Hutang selepas 21 June. Iaitu yang kita beli barang pada 22 June atau 23 June etc. Ini tak termasuk dalam Statement Balance tadi.

Outstanding Balance adalah : A + B

Statement Date :

Bank caj kita dari 21 May hingga 21 June 

Jadi apa yang wajib bayar sebelum dikenakan ‘interest’

Yang wajib bayar supaya tidak dikenakan riba, adalah Outstanding Balance. Kalau nak bayar lebih dari itu, saya pernah cuba, dia keluar ‘error’

Dah tentu kalau bayar sampai hutang jadi 0 adalah lebih baik. Ia buat hati tenang dan mata pun tak serabut.

One Response

  1. zaleha 25 November 2018

Leave a Reply

CommentLuv badge

Shares