Cara Baca Statement Kad Kredit

Saya ni memang agak lemah bab baca statement kad kredit. Bayar tu memang every awal bulan sebelum due date.

Tapi bila nak track belanja memang agak fail lah.

Ada saya tanya suami. Tapi setiap kali tanya, lepas belajar tu lupa balik 😬

So saya tulis sini supaya saya tak lupa.

Saya kongsikan sekali statement kredit kad kat sini sebagai contoh, senang nak faham.

 

Statement Balance : 

Jumlah hutang kita dengan bank, dari 21 May hingga 21 June

Yang 22 June walaupun dah tercatat dalam statement, dia tak termasuk dalam Statement  Balance ni.

Outstanding Balance :

Baki hutang yang kita belum bayar iaitu:

Tadi dekat Statement Balance ada yang kita dah bayar, ada yang belum.

Plus belanja selepas 21 June yang kita belum bayar

Statement Date :

Bank caj kita dari 21 May hingga 21 June 

Leave a Reply

CommentLuv badge

Shares