Berpantang | Set Breastfeeding | Set Pantang

4Cara Banyakkan Susu Sejurus Selepas Bersalin

Lepas bersalin, kalau hospital tu mesra penyusuan susu ibu, nurse akan bagi kita baby dan ajar cara nak menyusukan anak. Tapi kalau tidak, selamat lah anak dibawa terus ke nurseri.

Takpe, kita boleh request.

Oh, hari ni, saya nak kongsikan secara ringkas tentang cara banyakkan susu sejurus selepas bersalin, cara saya ­čśë

4 Petua Cara Banyakkan Susu Sejurus Selepas Bersalin :

Set dalam minda, kalau formula pun takpe

Eh, bukan saya nak promo susu formula. Tapi bila saya set dalam kepala macam ni, saya kurang stress dan saya jadi lebih bersemangat nak rangsang susu keluar.

Stress tak elok untuk ibu yang menyusukan anak sebab hormon stress ini menghalang penghasilan susu.

cara banyakkan susu selepas bersalin

Alah baby formula bukan teruk sangat pun. Saya adalah living proof ­čśŤ Cerdik je, Alhamdulillah sihat je, comel pun ye juge ­čśë

Cuma saya menyusukan anak saya dengan susu ibu sebab┬ájust tak sampai hati nak susukan formula. Itu je ­čśŤ

Belajar Ilmu Penyusuan Sebelum Bersalin

Ketahui lah, bahawasanya, bila baby baru lahir, hanya akan ada titis kuning pekat yang keluar dari breast kita. Takde susu putih memancut untuk 3-5 hari.

Ini kerana, badan kita hasilkan susu mengikut saiz perut baby. Baby baru lahir, size perut dia kecil je. Setitis dua tu dah cukup.

cara banyakkan susu dalam pantang
Kecik je kan saiz perut baby baru lahir. Credit Babies First Lactation

Kalau baby kerap menangis, ia adalah kerana baby tak selesa. Sebab ye lah, dah 9 bulan duduk selesa terperap dalam rahim kita, tiba-tiba hari ni dikeluarkan dari rahim.

Dunia baru terasa sejuk, mak tak bersama setiap saat macam biasa. Sikit-sikit mak pergi toilet lah, makan lah tinggalkan baby, rasa-rasa, kalau kita jadi baby pun, kita takut, kan?

Bila baby takut, apa dia mampu buat hanyalah menangis. Jadi, ibu pun kena banyak bersabar dan pujuk baby.

Perah setiap 2 jam

Masa saya baru lahirkan Maryam, Alhamdulillah lah masa tu Muhammad pun masih menyusu. Jadi setiap kali Maryam habis menyusu, saya minta Muhammad menyusu.

Kalau anda tiada anak kecil, boleh perah susu menggunakan tangan, atau pam. Tapi biasanya ibu baru bersalin ni, perah guna tangan lebih menunjukkan hasil berbanding pam.

Perah ya walaupun hanya keluar angin. Pastikan anda konsisten paling kurang 2 jam sekali. Insya-Allah dalam seminggu tu, banyak lah susu.

Supplement Penyusuan

Secara peribadi, saya memang amalkan Set Bersalin Shaklee yang juga cover penyusuan semasa pantang anak kedua. Semua tu saya makan dengan taat ­čśŤ

Bila ibu nak menyusukan anak, ia bukan sekadar tentang nak susu keluar dari badan, tapi ia berkait secara tidak langsung dengan pelbagai perkara. 

Susu hanya boleh dihasilkan kalau:

  1. Ibu cukup nutrisi dan zat dalam badan – sebab itu penting Vitalea
  2. Ibu bertenaga untuk kerap perah atau┬ápam tanpa alasan – sebab itu saya suka ESP
  3. Kelenjar susu tidak terluka dan maintain kukuh dan kuat – sebab itu Vitamin C penting
  4. Ibu ceria sentiasa walau badai melanda. Maksudnya ibu tak moody sebab mood yang tak elok menghasilkan hormon yang menghalang penghasilan susu – sebab itu B Complex penting
  5. Komponen susu yang utama seperti kalsium cukupdalam tubuh ibu – sebab itu saya suka Ostematrix

Tambahan: Alfalfa sebagai perangsang susu yang membantu untuk refill breast yang telah dikosongkan setiap 1-2 jam sekali

[alert-announce]Walaupun anda ambil supplement untuk penyusuan, perah dan pam itu WAJIB![/alert-announce]

Ok, itu sahaja rasanya yang saya nak kongsikan buat masa ini ^_^

Jom Dapatkan Set Bersalin Shaklee

Jika anda berminat untuk dapatkan Set Bersalin Shaklee yang juga merangkumi Set Penyusuan Shaklee, hubungi saya sekarang:

Khadeejah Hasmad

SMS/WhatsApp/Telegram : 019 477 3457

Shaklee ID : 858755

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *