Berpantang

5 Cara Hilangkan Sakit Luka Jahitan Selepas Bersalin

Antara perkara ngeri ibu yang baru lepas bersalin kena hadap adalah jahitan episiotomi iaitu jahitan di bahagian bawah.

Kebanyakan hospital (bukan semua) mempraktikkan untuk gunting sedikit bukaan di bahagian vagina sebelum bayi keluar. Jadi selepas bersalin nak kena jahit semula.

Jahitan ini perlukan penjagaan rapi supaya tidak mengundang jangkitan bakteria dan tidak tetas.

cara hilangkan sakit luka jahitan episiotomi selepas bersalin

Tapi bukan semua ibu berpantang bagai puteri, kan.

Ada ibu-ibu yang perlu bergerak ke sana-ke mari sebab anak kuning, atau anak masuk NICU dan sebagainya.

Kalau tak jaga elok, waktu -waktu macam ini lah luka akan rasa perit.

5 Tips Hilangkan Sakit Luka Jahitan Selepas Bersalin

Mari saya kongsikan 5 tips hilangkan sakit luka jahitan selepas bersalin. Tips-tips ini boleh di amalkan sejurus selepas bersalin atau setelah keluar dari hospital.

#1 : Letakkan ais

Balut ais dengan tuala, tekapkan pada bahagian sakit. Insya-Allah bahagian sakit akan rasa kebas dan bantu surutkan bengkak jika ada.

produk hilangkan sakit luka jahitan selepas bersalin

#2 : Pengudaraan

Jika boleh bersendirian dalam bilik, cuba dedahkan kepada pengudaraan atau pada kipas supaya cepat kering

#3 : Banyakkan rehat

Terlalu banyak bergerak boleh mendatangkan tekanan pada bahagian tersebut. Bila banyak tekanan, ianya sukar untuk sembuh.

#4 : Rendam dalam air suam

Sediakan air suam di dalam besen, rendamkan sedikit punggung ke dalam besen untuk melegakan rasa sakit. Lap kering.

#5 : Supplement Vivix untuk ibu yang dah terlalu sakit pada bahagian luka jahitan

Selain daripada 4 tips di atas, saya cadangkan ibu yang sedang sakit di bahagian jahitan untuk turut ambil supplement shaklee.

Saya nak kongsikan pengalaman kawan saya yang mengalami masalah sakit teruk akibat luka bersalin tersebut.

Semoga perkongsian ini beri inspirasi dan motivasi kepada ibu-ibu yang turut menghadapi masalah yang sama.

Pengalaman Luka Bersalin Puan Ainul Mustafa

Saya bersalinkan Maryam secara normal dan vacum. Selama 2 hari saya sakit tak dapat tidur, berkampung seminggu di hospital, dan 2 kali di induce.

Sehari selepas balik dari hospital, Maryam demam panas dan kuning naik tinggi. Jadi kena masuk NICU.

Sakit Berpantang

5 hari Maryam di NICU, Ainul ulang alik 2-3 kali ke DEMC setiap hari untuk hantar susu.

Jahit kat bawah “banyak” belum sembuh. Ainul asyik bergerak ke sana sini sampai 1 tahap Ainul nak berjalan pun sakit sangat. Bila nak duduk bertambah sakit. Sampai dalam kereta Ainul menangis dekat husband sebab tak boleh nak duduk pun.

Ya Allah sakitnya. Buat apa pun semua sakit.

Akhir sekali pilihan Ainul makan Vivix. Dulu rasa Vivix ni mahal. Tapi bila dah sakit, mahal dah tak nampak dah. Yang penting Ainul nak sakit hilang.

3 hari Ainul konsisten makan setiap hari. Tak sangka cepat nampak kesan. Dah takde pedih, sakit nak duduk, berjalan. Siap boleh pakai seluar.

Syukur Alhamdulillah.

  • Puan Ainul Mustafa

Sekarang Puan Ainul sedang hamil anak ketiga.

Bagaimana Vivix bantu luka bersalin?

Vivix mengandungi resveratrol yang membantu baik pulih sel-sel badan yang rosak. Dalam kes ini, semasa pantang banyak sel badan perlu di baik pulih selepas badan ibu berkerja kuat untuk bersalin kan bayi.

Vivix juga bertindak untuk membekukan mana-mana luka berdarah dengan cepat. Ini sekaligus membantu menutup luka dengan pantas.

Ibu bersalin memang sangat digalakkan untuk ambil Vivix sejurus selepas bersalin untuk kesihatan badan. Ibu czer pun sangat-sangat boleh amalkan Vivix. Czer lagi besar luka nya.

Vivix adalah dalam bentuk cecair, rasa nya seperti air ribena yang pekat. Anda boleh minum menggunakan sudu atau bancuh Vivix di dalam air.

Biasanya saya bancuh Vivix untuk di minum setiap hari.

cara menghilangkan sakit luka selepas bersalin
Vivix di kelilingi tulip, untuk penyembuhan luka jahitan ibu dalam pantang

Cara dapatkan Vivix

Sebotol Vivix hanya bernilai RM 504 . Tapi kalau dapatkan 2 botol, dah boleh terus dapat harga ahli iaitu RM 806. Lagi jimat bila beli 2 botol, betul betul?

Untuk ceapt dapatkan Vivix untuk hilangkan sakit luka jahitan selepas bersalin, anda boleh terus hubungi saya :

♥ Khadeejah Hasmad ♥
SMS/Whatsapp : 019 477 3457
(Atau klik terus untuk Whatsapp : www.wasap.my/60194773457)
Shaklee ID : 858755

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *