punca stroke
|

8 Punca Stroke & Cara Atasi Paling Berkesan

Jika anda ada sejarah keluarga pernah kena stroke atau sakit jantung, anda memang sangat perlu berhati-hati dengan kesihatan anda.

Stroke menyerang tak kira masa.

Namun begitu kita boleh ambil langkah berjaga-jaga dengan memeriksa punca-punca serangan stroke yang terjadi secara tiba-tiba.

Mari saya kongsikan carta score card di bawah untuk periksa risiko di serang stroke.

image

8 Punca Serangan Stroke

Merujuk kepada carta di atas, terdapat 8 faktor yang mengundang kepada serangan stroke.

Ia termasuklah tekanan darah tinggi, bacaan kolesterol, penyakit kencing manis atau diabetes, habit merokok (jika ada), degupan jantung, berat badan, senaman harian dan sejarah keluarga.

Faktor yang menjadi punca stroke termasuklah – bacaan kolesterol yang terlalu tinggi melebihi 240. Diabetes atau kencing manis juga boleh menyebabkan stroke.

Darah Tinggi Punca Stroke

Darah tinggi merupakan petanda yang salur darah telah mula plak yang semakin tinggi dan bakal menutup ruang salur darah yang sempit.

Plak terjadi atas pelbagai faktor. Salah satunya adalah kerana pemakanan yang tidak sihat iaitu terlalu banyak lemak dan tinggi kolesterol.

punca stroke
Semakin sempit salur darah, semakin tinggi tekanan darah.

Jika salur darah yang sempit itu berlaku pada salur darah di bahagian otak, maka besar kemungkinan stroke akan menyerang pada bila-bila masa.

Jika salur darah yang sempit itu berlaku pada bahagian berdekatan jantung, serangan jantung pula yang akan datang.

Anda boleh periksa bacaan darah tinggi di klinik atau farmasi. Anda juga boleh dapatkan alat bacaan darah tinggi di farmasi untuk memudahkan anda periksa sendiri bacaan darah tinggi di rumah secara berkala.

punca serangan stroke
Boleh tanya di farmasi untuk dapatkan alat ini.

Rujuk carta di bawah untuk bacaan di rumah.

punca stroke

Kolesterol Punca Stroke

Kolesterol adalah bahan utama yang menyebabkan plak terbentuk dalam salur darah.

P.s : Kolesterol ada 2 jenis – Kolesterol baik dan kolesterol jahat.

–> Baca juga cara menurunkan bacaan kolesterol

Kolesterol jahat terhasil daripada gaya pemakanan yang tidak sihat dan terjadi apabila radikal bebas mengoksidisasi kolesterol baik yang dihasilkan oleh badan.

P.s : Radikal bebas adalah seperti bahan yang meracuni tubuh manusia secara perlahan-lahan. Kita tak dapat elak kerana ia ada dalam pencemaran udara dan pencemaran air.

–> Baca juga apa itu radikal bebas

Bacaan tinggi kolesterol boleh terjadi kepada sesiapa sahaja yang tidak menjaga pemakanan – termasuklah orang yang kurus.

Jadi tidak kira jika berat badan anda melebihi BMI atau tidak, pemeriksaan kolesterol secara berkala adalah penting.

punca stroke
Perhatikan betapa susahnya sel darah mahu lalui salur darah apabila terlalu banyak kolesterol yang mula block salur darah

3 Cara Kawal Kolesterol Untuk

3 cara untuk mengelakkan terlalu banyak kolesterol jahat bertapa di dalam salur darah; yang kemudiannya akan membentuk plak yang menyempitkan salur darah:

1/ Jaga pemakanan agar makan makanan yang sihat seperti makanan berstim dan kurang minyak

2/ Amalkan pemakanan yang kaya dengan antioksidan. Antioksidan bertindak untuk meneutralkan radikal bebas. Contoh makanan antioksidan termasuklah buah-buahan berry dan anggur

3/ Amalkan supplement yang kaya dengan antioksidan seperti Vivix. Apa itu Vivix?

Teruskan membaca.

Kurang Aktif Punca Stroke

Apabila kita mengaktifkan diri dengan cara kerap berjoging atau kerap berjalan kaki dalam jangka masa 45 minit sekali jalan – ia membantu menguatkan otot jantung mengepam darah.

Apabila otot jantung kuat, ia membantu tekanan darah menjadi stabil di samping mengelakkan kolesterol terbina dalam salur darah.

Jadi kerapkan bergerak dan aktif, lebih-lebih lagi jika ada ahli keluarga anda yang pernah di serang stroke secara tiba-tiba.

Anda juga boleh memilih untuk buat senaman mudah di dalam rumah untuk melancarkan peredaran darah. Ini termasuklah buat lompat bintang atau push-up yang boleh dilakukan walaupun hanya sambil menonton TV.

Sejarah Keluarga Punca Stroke

Jika anda mempunyai sejarah ahli keluarga seperti datuk, nenek, mak, kakak atau ahli keluarga terdekat pernah di serang stroke, kemungkinan besar anda juga berpotensi terkena stroke.

Ia ada kaitan dengan sel darah yang terlalu pekat yang tidak boleh diubah. Ia adalah faktor genetik.

Untuk masalah ini, cara terbaik mengelakkan serangan stroke adalah dengan menjaga pemakanan dan mula mengamalkan gaya hidup yang sihat seperti aktif bergerak dan bersenam.

Jika anda seorang perokok, usahakan untuk hentikan tabiat yang merbahaya tersebut.

Cara Atasi Penyakit Yang Menyebabkan Stroke

Jika anda mempunyai 2 atau lebih dari punca stroke di atas, adalah lebih baik anda ambil langkah pencegahan sebelum stroke menyerang secara tiba-tiba.

Contohnya jika bacaan darah tinggi melebihi 180 dan bacaan kolesterol pula melebihi 240, ia adalah petanda kesihatan anda berada dalam tahap bahaya.

Selain daripada menjaga pemakanan dan kerap bersenam, anda juga sangat perlu untuk amalkan supplement yang kaya dengan antioksidan dan supplement yang membantu untuk meneutralkan radikal bebas yang seterusnya mengikis plak kolesterol dalam salur darah anda secara perlahan-lahan.

Antioksidan yang paling kuat dan efektif adalah resveratrol (dari kumpulan polyphenol)

Resveratrol adalah kuat kerana telah terbukti melindungi buah-buahan dan tumbuhan who have it naturally untuk bertahan dan kekal subur walaupun diserang kulat atau di dalam cuaca yang ekstrem.

Vivix supplement yang mengandungi resveratrol

Di Malaysia, supplement yang mengandungi resveratrol yang paling tinggi adalah Vivix.

punca dan rawatan stroke
Vivix dari Shaklee yang telah menjalani ratusan ujian klinikal sebelum di keluarkan

Resveratrol menurunkan bacaan kolesterol jahat

Mengikut kajian, resveratrol terbukti menghalang oksidisasi kolesterol yang merupakan punca pembentukan kolesterol jahat dalam salur darah.

P.s : Kolesterol yang tinggi punca stroke terjadi secara tiba-tiba

Resveratrol mengawal bacaan gula pesakit kencing manis

Resveratrol juga membantu mengawal bacaan gula dalam darah pesakit kencing manis. Ia membantu meningkatkan keupayaan pankreas yang menghasilkan insulin di samping mengurangkan rintangan insulin.

Insulin yang terintang merupakan punca kencing manis tahap 2 berlaku.

P.s : Kencing manis merupakan punca stroke. Ini kerana kencing manis berlaku kerana kandungan gula terlalu tinggi dalam darah. Gula yang tinggi ini akan teroksidisasi oleh radikal bebas membentuk plak yang menyempitkan salur darah.

Resveratrol mengurangkan ketagihan merokok

Jika anda adalah seorang perokok tegar dan susah mahu berhenti merokok, anda sangat-sangat disarankan untuk amalkan Vivix.

Ini kerana resveratrol di dalam Vivix akan membantu meneutralkan nikotin dari rokok. Apabila nikotin dineutralkan oleh resveratrol, otak perokok rasa nikotin ni rasa pahit dan tak mahu hisap lagi.

Anda juga tidak akan mengalami ‘withdrawal symptom’ yang sering ditakuti oleh perokok yang sedang cuba berhenti merokok.

P.s : Merokok meningkatkan risiko tekanan darah tinggi. Bahan-bahan kimia merbahaya di dalam rokok seperti karbon monoksida, arsenik, formaldehyde dan sianida merosakkan dinding salur darah.

Apabila ini berlaku, salur darah akan menjadi semakin sempit dan darah akan mula tersekat daripada sampai ke otak – menyebabkan stroke berlaku.

Cara Dapatkan Vivix 

Jika anda mengalami kencing manis dan pada masa yang sama turut mempunyai bacaan darah tinggi melebihi 180 atau bacaan kolesterol yang terlalu tinggi, anda sangat perlu dapatkan supplement Vivix pada dos yang tinggi.

Vivix adalah supplement semulajadi yang dihasilkan oleh para saintis dan doktor yang berpengalaman luas dalam bidang nutrisi.

–> Kenali barisan saintis dan doktor yang membantu penghasilan Vivix

Kandungan bahan di dalam Vivix juga telah menjalani ratusan ujian klinikal sebelum ia dikeluarkan.

–> Baca juga apa itu Vivix

–> Baca juga 10 soalan lazim Vivix

Untuk nampak kesan yang positif seperti bacaan darah tinggi mula terkawal, atau bacaan gula semakin turun dan bacaan kolesterol semakin rendah, anda perlu dapatkan 7 botol Vivix untuk dihabiskan dalam masa sebulan.

Pelaburan untuk kesihatan ini hanya bernilai RM 3,524.50

Untuk dapatkan Vivix, anda boleh tempah di link tempah Vivix untuk hentikan punca stroke.

Anda juga boleh dapatkan lebih penjimatan dengan email saya ke [email protected]

Khadeejah Hasmad

WhatsApp : 019 477 3457
Shaklee ID : 858755

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.