Infographic Cara Makan Vitamin Suplemen Yang Betul
Tips

Cara Makan Vitamin Yang Betul Untuk Mendapat Kesan Yang Terbaik

Zaman sekarang ini, ramai yang mula mengamalkan suplemen supaya badan kekal sihat dan bertenaga.

Walaupun kita makan ‘real food’, tetapi ia bukan jaminan makanan tersebut mempunyai nutrisi yang lengkap.

Kebanyakan khasiat dalam makanan telah pun berkurang akibat pencemaran tanah dan pencemaran udara.

Dan semestinya, suplemen semulajadi yang top hari ini adalah suplemen jenama Shaklee.

Info –> Ketahui apa beza antara vitamin sintetik, vitamin organik dan juga vitamin semulajadi 😉

Namun begitu, ada yang makan suplemen tapi tak rasa apa-apa perbezaan pun. Tambah lagi menyedihkan, ada yang semakin sakit selepas mengamalkan suplemen.

Apa sebabnya?

Semoga infografik di bawah boleh dijadikan panduan supaya anda mendapat kesan yang terbaik daripada suplemen yang dimakan.

Infografik Panduan Pengambilan Vitamin Yang Betul

Sebagai ringkasan untuk pembaca tersayang, ini adalah beberapa point penting yang perlu anda ketahui:

1/ Suplemen zat besi (Iron) tidak boleh dimakan bersama suplemen kalsium ataupun susu. Dalam kes Shaklee, jangan makan VitaLea sekali dengan OsteMatrix. Sebabnya, kalsium akan menghalang penyerapan zat besi di dalam badan.

2/ Vitamin C hanya boleh bertahan di dalam badan untuk beberapa jam sahaja, melainkan Vitamin C Sustained Release daripada Shaklee 🙂

3/ Vitamin B elok diambil pada waktu pagi untuk badan yang bertenaga.

4/ Vitamin E dan Omega elok diambil bersama makanan yang berlemak (lemak yang sihat pun ada tau! Contohnya susu, kekacang etc.)

5/ Kalsium dan magnesium (iaitu Ostematrix Shaklee yang telah menggabungkan kalsium, magnesium dan vitamin D) elok diambil sebelum tidur kerana penyerapan yang optimum berlaku semasa tidur. Magnesium juga boleh membantu untuk mendapatkan tidur yang berkualiti.

6/ Jangan ambil suplemen bersama minuman yang berkafein semasa ia akan menganggu penyerapan suplemen.

Semoga infografik di bawah berguna untuk anda 🙂

Panduan Pengambilan Vitamin & Suplemen Yang Terbaik

Infographic Cara Makan Vitamin & Suplemen Yang Betul

Mahu cuba vitamin Shaklee

Jika anda belum pernah mencuba mana-mana vitamin Shaklee, saya sarankan anda mulakan dengan vitamin Vivix.

Vivix ini menarik kerana ia merangkumi total wellness dengan pengambilan hanya satu sudu sehari.

Vivix mengandungi polyphenol yang telah terbukti secara saintifik bagus sebagai anti-radang, anti-radikal bebas dan memulihkan semula sel dari peringkat DNA (umpama memulihkan pokok yang layu dari peringkat akarnya)

Untuk keluarga saya, Vivix telah banyak membantu untuk :

1/ Rawat gout apak yang dah berpuluh tahun tak hilang.

2/ Bantu mak dan apak kembali segar setelah aktif buat umrah di tanah suci Mekah

3/ Pulihkan resdung suami saya yang dihidapinya sejak kecil

4/ Bantu saya bertenaga dan cergas walaupun sibuk uruskan rumah dan 3 anak kecil

2 botol Vivix ini hanya bernilai RM 1,003.

Namun begitu dengan mendaftar jadi ahli Shaklee, anda boleh terus dapatkan 2 botol Vivix ini hanya pada RM 805.60 (Free membership)

panduan makan vitamin Shaklee

Cara Dapatkan Vivix Shaklee

Untuk dapatkan Vivix Shaklee dan vitamin-vitamin lain jika anda berminat, anda boleh hubungi saya di email [email protected] untuk pertanyaan belian vitamin Shaklee.

Dengan setiap belian vitamin dan daftar jadi ahli Shaklee bersama saya, anda akan turut layak untuk 4 kelebihan berikut :

1/ Sertai kumpulan sokongan di WhatsApp iaitu medium untuk berkongsi atau bertanya apa sahaja tentang vitamin Shaklee – kumpulan sokongan ini turut ada doktor perubatan.

2/ Konsultasi cara makan vitamin daripada saya – berpengalaman amalkan vitamin Shaklee sejak tahun 2010

3/ Kumpul point untuk belian vitamin.

4/ Jika cukup point, Shaklee akan bank in cash ke bank anda pada bulan berikutnya.

Hubungi saya:

Khadeejah Hasmad

Email : [email protected]

WhatsApp : 019 477 3457

Shaklee ID : 858755

Similar Posts

12 Comments

  1. Syok baca info ini. Cuma bila sampai no. 6, kawe jadi terkaku sekejap. Ya, lah peminum kopi tegar..paras kafien dalam badan mmg amat tinggi. Shaklee ada produk ke yg buang toksid dan kefien dalam badan. Saya ada guna Dtox (or something like that) utk buang toksid. Normally pegi kat shopping mall dan rendam kaki dalam besen. Saya dengar ubat rendam tu ada di jual. Cuma tak sure how much dan di mana.

    1. Takpa, peminum kopi tegar tetap boleh ambil vitamin, cuma jarakkan sahaja sejam. Saya pun peminum air teh tegar.

      Untuk toksid, Shaklee ada Herblax untuk detoks usus, dan Alfalfa untuk detox seluruh tubuh. Memang best. Alfalfa ni RM 53.75 untuk 330 biji untuk kegunaan hingga 2 bulan. Herblax pula RM 52.75 untuk 120 biji untuk kegunaan hingga 8 bulan

  2. Tulah….. ramai yang tidak tahu cara yang betul untuk makan vitamin ini. Diharap artikel ini dapt memberi penjelasan yang menyeluruh terhadap cara pemakanan yang betul. Vitamin Shaklee Bagus Untuk Kesihatan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *