Ketahui Apa Itu Keputihan & Cara Merawatnya Dengan Berkesan

Cara Terbaik Merawat Masalah Keputihan

Keputihan merupakan masalah yang sering dihadapi oleh ramai wanita, terutamanya yang sedang melalui fasa kehamilan dan baru lepas bersalin. Sebelum saya kongsikan penyebab keputihan dan cara-cara terbaik dan berkesan untuk merawatnya, tahukah anda apa itu sebenarnya ‘keputihan’?

Apa Itu Keputihan?

Keputihan merupakan cairan lendir yang keluar daripada faraj dan berwarna keputih-putihan dengan sifat-sifat yang pelbagai; bergantung kepada punca masalah tersebut.

Ketahui Apa Itu Keputihan & Cara Merawatnya Dengan Berkesan

Adakalanya ianya normal dan tidak mendatangkan mudarat. Walau bagaimanapun, ada kes yang abnormal dan perlu diberi perhatian yang serious.

Nota!

Untuk wanita hamil, anda tidak perlu risau sekiranya faraj anda menghasilkan lelehan atau rembesan yang lebih banyak daripada biasa. Itu adalah normal. Walau bagaimanapun, anda perlu memberikan perhatian yang lebih terhadap kebersihan dan penjagaan faraj untuk mengelekkan masalah keputihan melanda.

Klik –> Tips-Tips Penjagaan Faraj Semasa Hamil Untuk Mengelakkan Masalah Keputihan

Jenis-Jenis Keputihan & Puncanya

1. Berwarna jernih, tidak berbau & tidak gatal

Keputihan jenis ini adalah normal dan biasanya berlaku 2 minggu menjelang haid, sekitar waktu subur dan semasa mengandung. Ianya juga boleh dihasilkan sekiranya terlalu stress.

2. Berwarna putih, berair & berbau

Mereka yang mengalami keputihan jenis ini biasanya berasa gatal sekitar faraj dan sakit ketika membuang air kecil. Ini berpunca daripada jangkitan sejenis kulat yang dikenali sebagai candida albicans.

3. Putih pekat, melekit dan berbau

Keputihan jenis ini biasanya berpunca daripada radang pada serviks & vagina. Masalah ini turut disebabkan oleh jangkitan candida albicans.

cara terbaik merawat keputihan

4. Coklat dan berair

Dalam kes ini, ianya berpunya daripada masalah pembuluh darah pada serviks atau endometriosis. Warna coklat tersebut boleh disebabkan oleh pendarahan seperti keguguran, haid yang tidak teratur atau luka dalaman.

5. Merah muda, cair dan tidak berbau

Situasi ini biasanya terjadi di setelah melahirkan anak. Ianya juga mungkin petanda berlaku pendarahan di pangkal rahim, rahim ataupun faraj. Masalah ini juga boleh disebabkan oleh hormon estrogen yang berlebihan.

6. Kelabu dengan garis berdarah serta berbau busuk

Keputihan jenis ini jarang berlaku dan berkemungkinan sebagai petanda awal kanser.

7. Kuning kehijauan, gatal, berbau busuk

Sekiranya keputihan yang anda alami seperti ini dan anda berasa sakit di sekitar kawasan kemaluan serta mempunyai tanda kemerahan di faraj, anda mungkin terkena jangkitan kuman protozoa trichomonas vaginalis.

8. Kuning dan kental

Keputihan jenis ini menyebabkan anda terasa panas dan gatal pada kemaluan serta sakit ketika membuang air kecil. Ianya disebabkan jangkitan nisseria gonorrhoe.

Cara Terbaik Untuk Merawat Keputihan

Saya pernah merasai betapa rimasnya keputihan! Bermacam-macam ubat saya cuba, tapi gagal… Alhamdulillah saya berjumpa dengan Set Keputihan Shaklee yang telah membantu mengembalikan keselesaan dan keyakinan diri saya.

Kaedah alternatif yang selamat dan 100% semulajadi

Kelebihan set ini berbanding dengan produk-produk lain di pasaran ialah kerana ianya 100% semulajadi, selamat tanpa sebarang kesan sampingan yang negatif dan paling penting, BERKESAN!

Set Merawat Keputihan Shaklee terdiri daripada:

  1. Alfalfa – Bersifat antikulat dan berkesan untuk membunuh kulat yang menyebabkan keputihan yang gatal dan berbau.
  2. GLA – Mengelakkan kulat dari merebak
  3. Garlic – Antibiotik semulajadi dan mengelakkan pertumbuhan kulat baru

Harga satu set ini hanya RM 202.50 untuk kegunaan sehingga 2 bulan

Anda juga boleh membaca pengalaman saya sendiri menggunakan Alfalfa untuk merawat masalah keputihan yang saya hadapi.

Berminat Nak Menghilangkan Masalah Keputihan Anda?

Hubungi saya sekarang! 🙂

♥ Khadeejah Hasmad ♥
SMS/WhatsApp : 019 477 3457
Shaklee ID : 858755

Sumber rujukan:

  1. PaMa – Penyakit Akibat Keputihan
  2. Baby Center – Keputihan
  3. Foods to Eat on a Candida Cleanse Diet

  4. Conquering Candidiasis Naturally
  5. Five Steps to Candida Elimination
  6. CANDIDA – A BLESSING IN DISGUISE!

Similar Posts

10 Comments

  1. bila da amik shaklee brpe lme dia akn ok ye? sy x pnah cuba lg cuma cuba jus aje da mcm2 jus mnum bk ilangkn .. smpai stress di buatnya sbb x selesa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *