cara pulihkan semula bell palsy

Cara Merawat Bell Palsy Supaya Boleh Kembali Tersenyum Girang

Tiba-tiba bangun pagi mata dah tak boleh berkelip. Pedih sebab mata tak dapat berkelip dan tak dapat hasilkan air mata, ia menyebabkan mata jadi kering.

Mulut pula dah jatuh ke bawah, dah senget sebelah. Pipi mengeras. Mulut tak boleh mengelembung.

Apakah yang sedang berlaku?

Ini semua adalah petanda Bell’s Palsy. Jangan risau, walaupun sebelah muka tak dapat bergerak, insya-Allah ia tidak akan mengakibatkan stroke badan.

cara pulihkan semula bell palsy
Saraf sebelah muka rosak

Bell’s Palsy terjadi disebabkan oleh sejenis virus herpes yang menyerang bahagian saraf di muka. Virus ini menyebabkan saraf menjadi kejang dan keras.

Kebiasaannya doktor akan beri ubat steroid untuk bantu pulihkan pergerakan muka. Ia terbaik untuk di ambil dalam masa 3 hari kena Bell’s Palsy.

Fisioterapi Untuk Pulihkan Muka Bell’s Palsy

Untuk cepat pulih, pesakit Bell’s Palsy perlu kuat semangat dan rajin buat fisioterapi bersama pakar. Ada orang ambil masa bertahun untuk pulih kembali. Tetapi ada yang Alhamdulillah kembali boleh tersenyum dalam masa tak sampai 6 bulan.

P.s : Fisioterapi adalah senaman ringan

Fisioterapi ini penting untuk mengelakkan otot menjadi malas. Kalau otot malas bergerak, takut-takut biar lama-lama otot dah langsung tak dapat bergerak.

Antara contoh senaman ringan untuk pesakit Bell’s Palsy termasuklah latihan mengangkat kening, latihan senyumkan bibir dan urutan pada bahagian pipi yang keras.

senaman untuk pulihkan Bell's Palsy
Contoh senaman muka untuk pesakit Bell’s Palsy

Untuk bantu senaman lebih berkesan dan fisioterapi lebih cepat menampakkan hasil positif, pesakit Bell’s Palsy juga di galakkan untuk turut ambil supplement semulajadi sebagai pemulihan dari dalam.

Supplement Membantu Rawatan Bell’s Palsy

Set Vitamin Bell’s Palsy dari Shaklee ini telah membantu ramai pesakit kembali dapat senyum dan mengelipkan mata.

Set ini adalah vitamin semulajadi yang tidak mengandungi bahan kimia merbahaya dan tidak mendatangkan kesan sampingan.

Vitamin Shaklee lebih mesra dengan tubuh berbanding ubat kerana ia semulajadi, jadi badan senang serap dan pemulihan insya-Allah akan lebih cepat.

ubat rawat bell palsy

B Complex penting untuk membetulkan semula saraf muka yang rosak.

Manakala Omega Guard penting untuk menyokong pembentukan saraf baru yang kuat dan sihat supaya bahagian muka yang lumpuh kembali normal. Omega Guard juga penting untuk kekalkan kesihatan mata yang terjejas akibat kelopak mata tidak dapat di tutup.

Vitamin E sebagai anti radang untuk mengurangkan radang Bell’s Palsy.

Manakala Vivix penting sebagai anti-viral untuk melawan virus herpes yang menyebabkan serangan Bell’s Palsy. Vivix juga membantu untuk baik pulih sel-sel di dalam sistem saraf supaya cepat kembali pulih seperti biasa.

Pengalaman pesakit Bell’s Palsy kembali dapat tersenyum

Mari saya kongsikan pengalaman Puan Faiza yang mengamalkan Set Vitamin Bell’s Palsy dengan konsisten selama 3 bulan. Ikuti tips Kak A.

cara rawat bell's palsy semulajadi
Kisah benar Bell’s Palsy

Saya bangun sebelah muka dah jatuh. Saya tak dapat senyum. Mata saya pun tak boleh tutup. Air mata saya mengalir macam menangis. Saya rasa sakit. Rasa tegang muka.

Bila bertemu dengan doktor, doktor sahkan yang saya Bell Palsy. Doktor tak dapat kenal pasti puncanya.

Saya bukan stroke. Cuma ada kelemahan di sebelah otot muka saya. Saya di steroid.

Tak mahu steroid

Tetapi oleh kerana saya sedang menyusukan anak dan baru lepas bersalin, saya tidak mengambil sebarang steroid lagi selepas itu.

Ikhtiar saya adalah dengan vitamin semulajadi Shaklee. Saya ambil extra dose Vivix, Omega Guard, B Complex Dan Vitamin E.

Di samping itu saya tetap teruskan fisioterapi.

Selepas 90 hari

Alhamdulillah akhirnya selepas 90 hari bersamaan 3 bulan saya konsisten Vivix dan vitamin-vitamin lain dengan pengambilan extra dose serta 16 kali fisioterapi, akhirnya saya di beri kesempatan untuk senyum kembali.

Vivix berjaya membantu otot sebelah muka saya kembali bergerak.

Bell Palsy bukan semudah yang di sangka. Hanya saya dan sahabat-sahabat Bell Palsy sahaja yang faham. Semoga perkongsian saya ini membantu pesakit Bell Palsy yang lain.

Cara Untuk Dapatkan Set Vitamin Bell’s Palsy

Vitamin yang di amalkan oleh Cikpuan di atas adalah Set Vitamin Bell’s Palsy. Perjalanan untuk kembali dapatkan senyuman manis itu tak mudah, tetapi ia tidak mustahil.

Kita ikhtiar yang terbaik sambil berdoa. Untuk dapatkan Set Vitamin Bell’s Palsy, anda boleh terus hubungi saya :

♥ Khadeejah Hasmad ♥
SMS/Whatsapp : 019 477 3457
(Atau klik terus untuk Whatsapp : www.wasap.my/60194773457)
Shaklee ID : 858755

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.