Rawatan Paru-Paru Berair Supaya Tiada Lagi Sakit Sesak Nafas

Seperti namanya paru-paru berair, pesakit yang mengalami penyakit ini ada masalah cecair berlebihan di antara paru-paru dan dada.

Paru-paru adalah tempat untuk proses pernafasan kita iaitu mengawal udara keluar dan masuk. Udara masuk adalah oksigen dan paru-paru mengeluarkan karbon dioksida.

Apabila paru-paru terisi dengan cecair yang tidak sepatutnya, ia akan mengganggu proses pernafasan dan menyebabkan pesakit sukar bernafas walaupun buat kerja ringan.

Pesakit juga akan rasa sesak dada akibat rongga dalam paru-paru tadi berisi cecair yang lebih dari sepatutnya.

rawat paru-paru berair dengan berkesan

Cecair dalam paru-paru

Mana datangnya cecair yang menyebabkan paru-paru berair?

Cecair sebenarnya memang wujud di antara paru-paru dan dada sebagai pelincir untuk mengelakkan pergeseran. Kuantiti yang sedikit bagus untuk melindungi paru-paru.

Tetapi apabila cecair ini berkumpul menjadi banyak, ia menyebabkan penyakit paru-paru berair. Pesakit paru-paru berair biasanya terpaksa di masukkan ke dalam wad untuk pemantauan.

Ada 4 punca kemungkinan yang menyebabkan cecair tiba-tiba bertambah banyak.

1/ Penyakit berkaitan paru-paru

Antara penyakit yang berkaitan paru-paru termasuklah Pneumonia, TB (Batuk Kering) dan Kanser Paru-paru. Penyakit-penyakit ini semua menyebabkan radang kepada paru-paru.

Radang paru-paru akan menjurus kepada paru-paru berair.

2/ Sakit sendi

Radang pada sendi turut berpotensi menyebabkan radang juga kepada paru-paru.

3/ Sakit jantung

Jantung yang lemah akan menyebabkan masalah pengaliran darah pada jantung. Bila jantung lemah, ada cecair yang akan meresap keluar dari salur darah dan berkumpul pada bahagian paru-paru.

Sebab itu pesakit sakit jantung biasanya mengalami masalah bengkak kaki. Tetapi adakalanya cecair tersebut tidak pergi kepada kaki tetapi berkumpul pada paru-paru dan menyebabkan paru-paru berair.

4/ Protein terlalu rendah dalam darah

Protein yang rendah dalam darah merupakan salah satu punca cecair meresap keluar dari salur darah.

Penyakit seperti masalah buah pinggang boleh menyebabkan protein terlalu rendah dalam darah.

Rawatan penyakit paru-paru berair

Apabila jumpa doktor dan sahkan yang anda mempunyai masalah paru-paru berair, biasanya doktor akan buat salah satu dari rawatan ini:

#1: Rawat punca

Oleh kerana paru-paru berair disebabkan oleh beberapa penyakit kronik, doktor akan kenal pasti penyakit apa yang menyebabkan paru-paru berair.

Seterusnya pesakit akan diberikan ubat mengikut penyakit yang dapat dikenal pasti.

Sebagai contoh jika pneumonia merupakan punca paru-paru anda berair, doktor akan bagi antibiotik. Jika kanser paru-paru adalah penyebabnya, maka doktor akan sarankan kemoterapi dan radioterapi.

#2: Keluarkan cecair

Adakalanya doktor kurang jelas kenapa anda ada masalah paru-paru berair. Jika ini berlaku, doktor akan lakukan prosedur buang cecair lebihan pada paru-paru berair.

Prosedur ini melibatkan paru-paru terpaksa ditebuk dan cecair dikeluarkan menggunakan picagari.

Walaupun begitu, kebiasaannya masalah paru-paru berair ini akan kembali selepas beberapa minggu baik selepas buat prosedur tebuk buang cecair. Ia tidak menyembuhkan penyakit ini sepenuhnya.

Doktor kemudiannya akan bagi pilihan untuk memilih jenis pembedahan yang bersesuaian untuk mengelakkan cecair daripada berkumpul lagi.

Di samping 2 pilihan rawatan di atas, pesakit juga digalakkan untuk konsisten supplement Set Paru-paru Berair.

Supplement Paru-paru Berair

Set VitaminParu-paru Berair ini terdiri dari 2 supplement penting iaitu Vivix dan Omega Guard. Vitamin-vitamin ini adalah supplement semulajadi dari Shaklee dan tidak mendatangkan kesan sampingan.

vitamin untuk rawat paru-paru berair

 

Omega Guard di dalam set bertujuan untuk bantu menyingkirkan air secara semulajadi dari paru-paru. Kebiasaannya Omega Guard juga bantu mengeluarkan kahak berlebihan.

Vivix pula mengandungi polifenol yang bertindak untuk mengurangkan radang pada paru-paru dan membantu perbaiki sel-sel paru-paru yang rosak dan sebagai anti-oksidan untuk mengelakkan paru-paru bertambah parah.

Vivix adalah supplement berbentuk cecair yang mudah di minum begitu sahaja atau boleh di bancuh bersama air.

Pengalaman pesakit paru-paru berair

Mari saya kongsikan pengalaman 2 pesakit paru-paru berair yang berjaya kembali sihat :

Testimoni #1 : Tak Mahu Tebuk

Sebelum ini doktor x-ray paru-paru dan buat check seluruh badan. Suami kena tahan wad 1 minggu pada bulan 6.

Doktor maklumkan yang suami perlu di tebuk untuk keluarkan air. Tapi doktor ada pesan yang tebuk ada risiko, tak tebuk pun ada risiko.

Tebuk hanya meredakan dan mengeluarkan air, tapi bukan untuk sembuh.

Nur berkeras tak bagi suami di tebuk.

Bila suami disahkan paru-paru berair, macam-macam yang doktor suspek termasuk masalah buah pinggang, masalah jantung, darah tinggi dan kencing manis.

Suami makan Vivix dan kemudian pada bulan 11 suami ambil Vivix dan Omega sebab lelah dan sakit sesak nafas.

Alhamdulillah tak sangka selepas itu check semua report clear. Subhanallah. Sampaikan kami minta doktor check betul-betul takut tersalah tengok.

Doktor kata dah takde apa-apa. Air dalam paru-paru pun dah takde. Kuman dalam paru-paru dah takde, air kencing clear. Semua normal.

Alhamdulillah. Allah menciptakan manusia dengan kesempurnaan sifat mencari ikhtiar. Doa, tawakkal dan Shaklee amazing!

-Puan Nur Alya

cara rawat paru-paru berair

Testimoni #2 : Paru-paru berair di sebabkan 3 penyakit lain

Suami Puan A ada masalah kencing manis, darah tinggi dan urine protein. Beliau kemudiannya dimasukkan ke dalam wad sebab paru-paru berair.

Puan A dapatkan Vivix untuk suaminya sebagai ikhtiar untuk pelbagai penyakit tersebut dan juga sebab penglihatan mata suami beliau bertambah kabur.

Alhamdulillah kini penglihatan suami Puan A turut bertambah baik dan Puan A masih mahu teruskan Vivix.

Semalam doktor nak tebuk paru-paru suami untuk keluarkan air.
Tapi kami bertegas nak scan semula untuk tengok keadaan paru-paru suami. Selepas scan alhamdulillah paru-paru suami dah ok tiada air.
Bersyukur sangat.
-Puan A
produk hilangkan paru-paru berair

Cara dapatkan Set Vitamin Paru-Paru Berair

Paru-paru berair perlu di rawat dengan secepat mungkin untuk mengelakkan masalah pernafasan menjadi lebih teruk.

Untuk dapatk Set Vitamin Paru-paru Berair seperti yang suami Puan Nur amalkan, anda boleh tekan butang di bawah

produk rawat paru-paru berair

♥ Khadeejah Hasmad ♥
SMS/Whatsapp : 019 477 3457
(Atau klik terus untuk Whatsapp : www.wasap.my/60194773457)
Shaklee ID : 858755

2 Comments

  1. Fadhilah 26 September 2017
    • Khadeejah Hasmad 12 October 2017

Leave a Reply

CommentLuv badge

Shares