Kenapa Shaklee?

Cara Pilih Vitamin Yang Terbaik : 3 Jenis Vitamin Yang Anda Perlu Tahu

Untuk kehamilan anak kedua, secara peribadi, saya memilih untuk amalkan Vitamin Shaklee berbanding vitamin yang disediakan oleh hospital yang dapat secara free (sebab ING cover :P)
Sebab saya yakin dan tahu Vitamin Shaklee adalah vitamin semulajadi.
Vitamin ni ada 3 jenis sebenarnya, ia adalah Semulajadi, Organik & Sintetik.
Kadang- kadang  pelik tak, kalau kita pergi farmasi, kat satu rak tu, berbaris Vitamin B dari pelbagai jenama.

Cemana kita nak kenal pasti dan pilih vitamin mana yang terbaik dan tiada kesan sampingan?Meh saya ceritakan beza 3 jenis vitamin tu dulu.

Vitamin Semulajadi

  1. Proses nak buat dia rumit dan leceh.
  2. Contoh vitamin C. Di ambil dari buah oren.
  3. Vitamin C di ekstrak secara semulajadi- tak boleh dipanaskan oleh mana-mana bahan pemanas sebab ia akan menghilangkan zat Vitamin C tu sendiri. So nak panas cemana? Haa, keringkan lah bawah cahaya matahari, ada lah teknik dia untuk preserve the nutrition
  4. Bonus untuk Vitamin C Shaklee- ia mempunyai bioflavonoids. Ape ke benda alah bioflavonoids ni? Senang cerita, bio ni tolong Vitamin C untuk dilepaskan secara perlahan-lahan dalam tubuh kita. Kalau sekali pop Vitamin C larut dalam badan, ia boleh membawa bahaya 

Vitamin Organik

  1. Proses dia mudah sikit berbanding vitamin semulajadi
  2. Buah oren tetap menjadi sumber pembuatan. Tapi pembuatannya melalui proses kimia
  3. Contoh Vitamin C lagi. Buah oren diambil dan dikeringkan di dalam alat pemanas, bukan bawah sunlight

Vitamin Sintetik

  1. Melibatkan banyak proses kimia.
  2. Beberapa proses dan bahan kimia dilakukan untuk menghasilkan sesuatu yang menyerupai sifat Vitamin C di dalam buah oren. Bukan ambil buah oren dah ni tapi ‘create’ vitamin yang menyerupai sifat, rasa macam Vitamin C dalam buah oren
  3. Sistem tubuh susah nak proses benda yang tak semulajadi ni, jadi pasti ada beberapa side effect yang tak di ingini bila ambil vitamin sintetik

Sumber: Buku Supplements Exposed, ditulis oleh Dr Brian Clement

Rasa- rasa, vitamin mana lagi best pada pandangan korang? Ni saye ringkaskan je.

Maklumat lanjut boleh baca buku 😉 Ok, lepas dah tahu beza vitamin, saya kongsikan cara nak pastikan vitamin kita adalah semulajadi

Cara Nak Kenal Vitamin Semulajadi:

  1. Dalam botol tu tiadasilica gel sebab vitamin semulajadi tak perlukan preservation berbanding vitamin sintetik
  2. Vitamin tu tak busuk dan tak gelap

Pilihan di tangan anda. Anda pasti bijak memilih.

Berminat nak dapatkan Vitamin Shaklee?

Klik butang di bawah untuk tempah mana-mana vitamin Shaklee 🙂

order-shaklee

 

♥ Khadeejah Hasmad ♥
Whatsapp : 019 477 3457 
Shaklee ID : 858755

Similar Posts

15 Comments

  1. Assalamualaikum Puan,
    Alhamdulillah..terima kasih atas ilmu yang diberikan. sangat bernas dan bermanfaat. Mohon tanya yang pasal silika gel tu, dalam vit Shaklee kebanyakan tak ada silika gel, tapi dalam chewable dan vita-for kids ada.. jadi adalah itu adalah sintetik.. terima kasih.

    -saya masih belajar tentang vitamin semulajadi vs sintetik-

    1. Assalamu’alaikum wrt Cikpuan,

      Terima kasih untuk soalan tersebut.

      Ia di letak silika gel yang tidak berbentuk seperti biasa, dalam bekas seilinder kecil, jika Cikpuan perasan.

      Dan faktornya adalah kedua-duanya adalah untuk kanak-kanak. Bila anak kecil nak ambil vitamin, kadangkala tangan mereka masih dalam keadaan basah. JAdi ini akan merosakkan kualiti vitamin di dalam botol nanti.

      Silika gel dalam botol akan serap lembapan dari tangan anak-anak tadi.

  2. Saya pun suka makan supplement shaklee berbanding vitamin hospital…dlu masa mengandung hospital bg pil kalsium tapi makan macam x de apa² kesan sampailah saya kenal ngan supplement shaklee nak nak si ostematrix yang super duper best tu…sejak dari tu 1 per satu vitamin shaklee saya cuba…n akhirnya…dah tercinta tanpa sengaja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *