|

Muhammad nak baca

Muhammad sangat suka membaca. Kalau masa baby, dia baca dengan cara selak buku kuat-kuat sampai nak terkoyak dibuatnya. Tapi bila dah setahun lebih ni, dia akan tengok lama- lama kat satu page, renung lama-lama. Asalkan ada perkataan, dia akn renung… Tak kira la buku ke, cover cd yang ada tulis lirik ke. Kesian pulak tengok,…

|

Morning activity

Just for our notes, that we did something despite saye pagi-pagi rasa nak melepek 😛 1. Introduction to birds Pagi ni ajak baby Muhammad pergi kat kawasan ayam itik Kak Mas. Sekadar intro dulu. Dia suka dengar ayam berkokok, bunyi2 ayam. So pagi ni ajak tengok2 je. Belum introduce satu2 haiwan kat dia. Saye duk…

Bermain Equals to Belajar?

Sebelum lupa. Nak paste kat sini sebagai ingatan buat kami. Anak2 belajar lebih baik menerusi aktiviti bermain. Saye copy dari http://www.sonlight.com/blog/  Yang saya sangat tertarik, tentang, ‘When I Play, I am Learning!’. Zaman sekarang kan parents seboleh mungkin nak push anak academic sejak usia kecik, kalau boleh, newborn 😛 I was the same. Yes we…

| |

5 Tips Meningkatkan Daya Fokus Si Comel

Fakta menyatakan baby dan anak kecil mempunyai tahap daya fokus yang sgt pendek. Ada pakar paediatrik pulak cakap, kalau anak umur setahun- dia just boleh fokus seminit. Kalau dua tahun, boleh fokus dua minit je. Sebab tu kebiasaannya, susah nak ajak anak kecil baca buku, sebab dia takmo duduk diam. Fokus nak sambungkan kabel Tapi…