Activity 1 yo

Cubaan No-Prep Activities

No-prep ni maksudnya no preparation. Saya memang follow Jamie Reimer punya activity plan setiap minggu, cuma follow je lah. Tak buat pun. Sob sob. Sebab selalu rasa aktiviti ni nak kena cari bahan itu ini. Dia cakap no-prep tapi kita pula kena cari. So semalam baru saya agak-agak faham apa benda no-prep ni dan betapa…

Activity 1 yo

Sehari Di Perpustakaan Shah Alam

Dah lama teringin nak ke perpustakaan Shah Alam ni, sejak Maryam baby. Sebabnya teruja tengok kawan-kawan tunjuk gambar ada pokok kat children area. Well, being a mother, semua benda pun kita nak cari yang children friendly kan 😉 Lokasi Perpustakaan Shah Alam Dulu library ni dekat kawasan PKNS tu je, selalu hantar adik pi library….

Activity 1 yo | Muhammad

Muhammad nak baca

Muhammad sangat suka membaca. Kalau masa baby, dia baca dengan cara selak buku kuat-kuat sampai nak terkoyak dibuatnya. Tapi bila dah setahun lebih ni, dia akan tengok lama- lama kat satu page, renung lama-lama. Asalkan ada perkataan, dia akn renung… Tak kira la buku ke, cover cd yang ada tulis lirik ke. Kesian pulak tengok,…

Activity 1 yo | Muhammad

Morning activity

Just for our notes, that we did something despite saye pagi-pagi rasa nak melepek 😛 1. Introduction to birds Pagi ni ajak baby Muhammad pergi kat kawasan ayam itik Kak Mas. Sekadar intro dulu. Dia suka dengar ayam berkokok, bunyi2 ayam. So pagi ni ajak tengok2 je. Belum introduce satu2 haiwan kat dia. Saye duk…

Activity 1 yo

Bermain Equals to Belajar?

Sebelum lupa. Nak paste kat sini sebagai ingatan buat kami. Anak2 belajar lebih baik menerusi aktiviti bermain. Saye copy dari http://www.sonlight.com/blog/  Yang saya sangat tertarik, tentang, ‘When I Play, I am Learning!’. Zaman sekarang kan parents seboleh mungkin nak push anak academic sejak usia kecik, kalau boleh, newborn 😛 I was the same. Yes we…