Rezeki Anak Baru

Rezeki Anak Baru

Hai Hello! Ada sesiapa masih ikuti perkembangan blog Diary of Muhammad? Saya just tiba-tiba terasa nak tulis di sini, saja, sebagai memori dan to distract myself from my first trimester. Untuk blog, ni saya baru nak umumkan my current status : Currently I’m pregnant with number 5! Memang terkejut. Saya tak pernah experience mengandung anak…

Tips Pujuk Anak Tidur Di Bilik Sendiri Tanpa Dipaksa

Tips Pujuk Anak Tidur Di Bilik Sendiri Tanpa Dipaksa

Sebelum ini Muhammad pernah tidur di bilik sendiri, tapi lepas pindah rumah sambung tidur bersama kami sebab bilik dia belum habis letak barang. Bila dah lama sikit nak minta Muhammad tidur sendiri, dia dah tak boleh. Mesti kena tidur dengan Abi. Atau kadangkala tidur dengan Maryam. Tapi kan ikut hukum, anak dah membesar kena pisahkan tempat…

Dyslexia Yang Bukan Dyslexia. Apa Peranan Ibu Bapa?

Dyslexia Yang Bukan Dyslexia. Apa Peranan Ibu Bapa?

Beberapa minggu lepas saya menyertai kursus mengajar anak membaca menggunakan siri buku Bacalah Anakku dan Read Easy. Antara input menarik yang saya belajar adalah mengenai salah faham ibu bapa berkenaan anak dislexia. Hari ini mari saya kongsikan penerangan Cikgu Nik Eliani, penulis siri Bacalah Anakku dan Read Easy, mengenai salah faham ini dan bagaimana cara…

6 Ilmu Mahal Saya Belajar Dari Kursus Bacalah Anakku

6 Ilmu Mahal Saya Belajar Dari Kursus Bacalah Anakku

Alhamdulillah 2 hari lepas, seharian Allah izinkan belajar face to face dengan penulis siri Bacalah Anakku, Cikgu Nik Eliani Nik Nawi dan Cikgu Othman.   Saya mahu kongsikan antara 6 ilmu mahal dan menarik yang saya belajar dan teruja nak kongsi dengan anda (ada banyak lagi, nanti saya Share sikit sikit).   Alhamdulillah Muhammad dah sampai…

Perkembangan Anak Kecil – Utamakan Kemahiran Survival?

Perkembangan Anak Kecil – Utamakan Kemahiran Survival?

Perjalanan guide Muhammad membaca adalah pelbagai. Saya sampai naik risau kena hantar pergi tuisyen ke untuk ajar Muhammad membaca. Tapi dek kerana tercabar dengan mak yang ajar sendiri saya membaca, saya usaha lagi. Tahun-tahun yang lepas saya pernah jadi raksasa masa mengajar. Garang. Tetapi saya sendiri stress. Sehingga akhirnya saya belajar tentang perkembangan anak-anak. Setiap…

Short Summary of Beautiful January

Short Summary of Beautiful January

Alhamdulillah indah sungguh Januari yang beransur lepas 2 hari lepas. Hari ini dah masuk Februari. Tapi saya tulis memori indah di sini terlebih dahulu ya, sebab perkara yang baik kena tulis – sebagai tanda syukuri nikmat Allah. Allah sebut dalam Al-Quran surah Ibrahim ayat 7 – jika kita syukuri nikmat Allah, insya-Allah Allah akan tambah…

Blessed Thursday

Blessed Thursday

Hari ini saya gembira sebab Muhammad dah masuk Iqra’ 3 Perjalanan ajar Muhammad mengaji agak mencabar dan panjang sebab saya sendiri masih belajar untuk memahami perangai anak sendiri dan set mana yang sesuai dengan karakter beliau. Saya pula memang jenis tak mahu rush, seboleh mungkin saya mahu Muhammad yang nak minta di ajar, bukan saya…

Beautiful January 2017

Beautiful January 2017

Alhamdulillah untuk perkembangan bulan Januari Banyak development anak-anak dan team Creams Shaklee. Bila kita tidak terlalu memaksa, just let the potential and talent grow by itself, it works miracle. Maryam Potty Train Maryam dah lama pun sebenarnya bersedia untuk potty train. Cuma saya agak keberatan sebab malas nak cuci selepas dia buang air. Minggu lepas…

2017 : The Road Not Taken
|

2017 : The Road Not Taken

Salam tahun baru kawan-kawan pembaca blog Diary of Muhammad. Maafkan saya kerana lama menyepi. Agak sibuk awal tahun ini dengan projek Creams Vitamin. Lagi satu sibuk kerana bergelut dengan perasaan dalaman. Ianya berkaitan dengan pendidikan anak-anak kami. Agak tertekan apabila fikirkan expectation kedua-dua belah keluarga kerana keluarga saya jenis yang academically excellent alhamdulillah, dan suami…