anakku sayang

Rezeki Anak Baru

Hai Hello! Ada sesiapa masih ikuti perkembangan blog Diary of Muhammad? Saya just tiba-tiba terasa nak tulis di sini, saja, sebagai memori dan to distract myself from my first trimester. Untuk blog, ni saya baru nak umumkan my current status : Currently I’m pregnant with number 5! Memang terkejut. Saya tak pernah experience mengandung anak…

anakku sayang

Perkembangan Anak Kecil – Utamakan Kemahiran Survival?

Perjalanan guide Muhammad membaca adalah pelbagai. Saya sampai naik risau kena hantar pergi tuisyen ke untuk ajar Muhammad membaca. Tapi dek kerana tercabar dengan mak yang ajar sendiri saya membaca, saya usaha lagi. Tahun-tahun yang lepas saya pernah jadi raksasa masa mengajar. Garang. Tetapi saya sendiri stress. Sehingga akhirnya saya belajar tentang perkembangan anak-anak. Setiap…

anakku sayang

Short Summary of Beautiful January

Alhamdulillah indah sungguh Januari yang beransur lepas 2 hari lepas. Hari ini dah masuk Februari. Tapi saya tulis memori indah di sini terlebih dahulu ya, sebab perkara yang baik kena tulis – sebagai tanda syukuri nikmat Allah. Allah sebut dalam Al-Quran surah Ibrahim ayat 7 – jika kita syukuri nikmat Allah, insya-Allah Allah akan tambah…

anakku sayang

Blessed Thursday

Hari ini saya gembira sebab Muhammad dah masuk Iqra’ 3 Perjalanan ajar Muhammad mengaji agak mencabar dan panjang sebab saya sendiri masih belajar untuk memahami perangai anak sendiri dan set mana yang sesuai dengan karakter beliau. Saya pula memang jenis tak mahu rush, seboleh mungkin saya mahu Muhammad yang nak minta di ajar, bukan saya…

anakku sayang

Beautiful January 2017

Alhamdulillah untuk perkembangan bulan Januari Banyak development anak-anak dan team Creams Shaklee. Bila kita tidak terlalu memaksa, just let the potential and talent grow by itself, it works miracle. Maryam Potty Train Maryam dah lama pun sebenarnya bersedia untuk potty train. Cuma saya agak keberatan sebab malas nak cuci selepas dia buang air. Minggu lepas…

anakku sayang | Family

2017 : The Road Not Taken

Salam tahun baru kawan-kawan pembaca blog Diary of Muhammad. Maafkan saya kerana lama menyepi. Agak sibuk awal tahun ini dengan projek Creams Vitamin. Lagi satu sibuk kerana bergelut dengan perasaan dalaman. Ianya berkaitan dengan pendidikan anak-anak kami. Agak tertekan apabila fikirkan expectation kedua-dua belah keluarga kerana keluarga saya jenis yang academically excellent alhamdulillah, dan suami…

anakku sayang

Berimpian Lah Betul-Betul

Tak sangka pulak dah pi Jepun 3 kali tahun ini. Rumah untuk Investment punya lah liat nak beli walau sebiji. Apa yang saya nampak, kalau kita nak, kita pasti akan kasi jadi jugak, sudah tentu dengan izin Allah. Setiap kali nak ke Jepun, duit bukan ada sangat pun. Ada satu trip tu, tinggal tak sampai…