Berpantang

5 Cara Hilangkan Sakit Luka Jahitan Selepas Bersalin

Antara perkara ngeri ibu yang baru lepas bersalin kena hadap adalah jahitan episiotomi iaitu jahitan di bahagian bawah. Kebanyakan hospital (bukan semua) mempraktikkan untuk gunting sedikit bukaan di bahagian vagina sebelum bayi keluar. Jadi selepas bersalin nak kena jahit semula. Jahitan ini perlukan penjagaan rapi supaya tidak mengundang jangkitan bakteria dan tidak tetas. Tapi bukan…

Berpantang

Cara Rawat Luka Csearian Dengan Cepat

Biasanya kalau sebut bersalin secara pembedahan atau csearian, perkara paling kita risaukan adalah luka di bahagian perut. Bila ianya akan sembuh sepenuhnya? Kalau boleh semua ibu yang bersalin secara csection mahu luka tersebut cepat pulih, hilang ngilu dan hilang sakit. Ada orang lepas bersalin csection, dah boleh bergerak macam biasa seolah-olah tiada apa berlaku. Tapi ada…

Berpantang | Buasir

Cara Hilangkan Buasir Selepas Bersalin. Kak Yan Dedahkan Rahsia Pulih.

Sembelit di kalangan ibu yang baru bersalin adalah fenomena yang normal. Saya pun teruk kena sembelit semasa pantang anak pertama. Puas dah makan macam-macam tetap tak hilang sembelit. Sesetengah ibu bukan takat sembelit, tapi jadi buasir pula masa pantang. Buasir ini senang faham adalah berak berdarah. Bukanlah najis itu yang berdarah. Kalau najis bercampur darah,…

Berpantang

Set Berpantang Czer Untuk Angah

Beberapa hari lepas, sepupu saya, kami panggil Anje atau Angah, Alhamdulillah selama bersalin anak kedua.  Baby premature 31 weeks. Tapi Alhamdulillah berat dah lebih 2 kg.  Cuma nak tunggu paru-paru baby matang, then baru boleh discharge.  Dalam Set Berpantang Shaklee ini ada mengandungi : 1) ESP  2) Alfalfa Large 3) Vitamin C x 2 4)…

anakku sayang | Berpantang

Baby Hannah Makan Solid Food?

Dalam pantang lagi dah makan solid food? Huhu, bila dah masuk anak tiga ni, kurang sikit panic nya 😛 Sebenarnya baby Hannah di tahnik kan pada hari ke 7 kelahiran, oleh adik ipar saya, merangkap ustaz. Adik ipar yang bangsa Syria tu. Terkejut masa tengok dia masukkan kurma dalam mulut baby Hannah. Ingatkan lalukan aje,…

Berpantang

Cara Hilangkan Bentan Semasa Berpantang

Bentan adalah istilah untuk ibu yang sedang berpantang, tiba-tiba rasa menggigil satu badan. Gigil ni kita rasa sejuk sangat walaupun keadaan sekeliling adalah sebenarnya panas. Gigil dalam gitu. Macam seram sejuk pun ye. Dan seterusnya suhu badan kita akan jadi panas, demam lah. Ada banyak penyebab bentan. Tak semua ibu penyebab nya sama. Pengalaman Pertama…

Berpantang

Kenapa Ibu Berpantang Tidak Digalakkan Duduk Bersila

Semasa kita mengandung, kebanyakan bahagian badan kita menjadi longgar sebab nak memuatkan pembesaran baby. Biasa kan, masa mengandung, kita rasa sakit pinggang sakit punggung, semua itu sebab bahagian pinggang dan punggung sedang melonggar sebab baby sedang membesar dalam rahim. Bila kita bersalin, baby keluar dari perut, bahagian pinggang dan punggung tadi sepatutnya akan mengecut. Bergantung…

Berpantang | Breastfeeding Tips

Lagi Tips Banyakkan Susu Semasa Berpantang

Biasanya dalam minggu pertama, susu akan mula masuk dan breast akan mula membengkak sehingga kadang terlalu keras macam batu. Masa ini lah kita kena mulakan tindakan yang betul supaya susu akan tetap banyak di hari mendatang. Tips untuk banyakkan susu semasa berpantang untuk kali ini adalah – kosongkan breast setiap kali baby menyusu. Contohnya, breast…

Berpantang

Tips Banyakkan Susu Semasa Berpantang

Tenang. Itu kunci utamanya. Jika anda ibu berpantang dan mahukan susu yang banyak semasa dalam pantang, ikut tips ini. 1) Tenang Lupakan soal bila susu nak keluar. Susu di hari pertama kelahiran adalah dalam bentuk kolostrum. Ia pekat, warna kuning gelap dan langsung tak banyak. Alhamdulillah untuk anak ketiga, suami jaga saya di hari-hari pertama…

Berpantang

Mak Cik Urut Semasa Berpantang Versi Moden

Sebab apa saya cakap versi moden, sebab alhamdulillah makcik ini tidak strict bab panas panas semasa berpantang. Saya panggil beliau, Auntie Nora. Menurut Auntie Nora, setiap pantang larang adalah mengikut cuaca semasa dan keadaan ibu yang sedang berpantang, tiada ‘one size fits all’. Contohnya, orang dulu suruh pakai stokin dan panas-panas adalah sebab cuaca di…