Birg | Europe | Schilthorn | Switzerland

Pengalaman Gayat Di Birg, Schilthorn

Di Birg, iaitu satu station sebelum tiba ke puncak Schilthorn, ada aktiviti yang menggayatkan. Keluar sahaja dari cable car melepasi restoran, kita akan lalui gelas kaca yang boleh nampak bawah untuk ambil gambar berlatarbelakangkan pergunungan dilitupi salji. Memang gayat sangat. Bayangkan masa itu ketinggian dalam 2,677 meter dan kita tengok betul-betul bawah kaki. Bawah sikit ada…

Europe | Jungfraujoch | Switzerland

19 Gambar Inspirasi Dari Jungfraujoch, Switzerland

Jungfraujoch adalah salah satu gunung yang tertinggi di Eropah dengan ketinggian 4,158 meter. Waktu kami pergi awal bulan 5, kawasan pergunungan Jungfraujoch masih dilitupi salji. Tapi Alhamdulillah langit sangat cerah dan Allah izin kami menikmati pemandangan Jungfraujoch yang sangat cantik subhanallah. Mari saya kongsikan 19 gambar inspirasi di Jungfraujoch. Semoga rakan pembaca pun akan sampai ke sini…

Europe | Jungfraujoch | Switzerland

5 Tips Sebelum Naik Jungfraujoch Untuk Keluarga Bersama Anak Kecil

Jungfraujoch adalah gunung yang tertinggi di Switzerland. Pemandangan untuk naik Jungfraujoch memang cantik penuh bukit bukau kehijauan di musim spring. Atas Jungfraujoch pula penuh putih salji. Alhamdulillah Allah izin kami naik Jungfraujoch baru-baru ini. Ia pengalaman yang menarik. Mari saya kongsikan 5 tips penting sebelum naik Jungfraujoch especially untuk keluarga yang ramai anak kecil. (1) Bawa…

Europe | Keukenhof Tulips

Rumah Airbnb 30 Minit Jalan Kaki Ke Taman Keukenhof, Netherland

Untuk Amsterdam, kami pilih untuk bermalam di Airbnb di Lisse, Netherland yang berdekatan dengan Taman Keukenhof. Hotel memang ada, cuma kami lebih selesa duduk rumah, lagipun ramai kan. Airbnb lebih banyak jimat. Plus point adalah boleh memasak. P.s : Airbnb adalah macam homestay, cuma company Airbnb menjadi orang tengah untuk meminimakan risiko di kedua-dua pihak tuan…

Europe | Jungfraujoch | Switzerland

Cara Untuk Ke Jungfraujoch di Switzerland

Walaupun Jungfraujoch terkenal sebagai ‘Top of Europe’, hakikatnya ia adalah gunung kedua tertinggi di Eropah. Tertinggi adalah Mont-Blanc di France; agaknya sebab discover lambat sikit dari Jungfrau. Cara sebut Jungfraujoch adalah Jungfrauyoh – frau tu ‘r’ nya bunyi ditekankan. Untuk ke Jungfraujoch, ambil train ke Kleine Scheidegg (Klaine Shaideg) terlebih dahulu. Rujuk train route di…

Eiffel Tower | Europe | Paris | Travel Tips

Apartment Terbaik Yang Menghadap Eiffel Tower di Paris, France

Bagi kami ini adalah apartment terbaik sebab ianya terletak betul-betul menghadap Eiffel Tower dan betul-betul dekat dengan Eiffel Tower. Kiranya bukan sekadar mengadap saja, tapi bila-bila masa nak pergi Eiffel Tower, boleh turun terus. Jalan kaki rasanya dalam kurang 5 minit untuk sampai kaki Eiffel Tower. Apartment tersebut boleh di dapati menerusi Airbnb. Ada banyak…

Eiffel Tower | Europe | Paris | Travel Tips

Restoran Halal 10 Minit Jalan Kaki Dari Eiffel Tower

Waktu kami rangka itinerari, kami di jangka sampai Paris hampir jam 12 tengahari. Tapi waktu ini masih belum boleh check in apartment. Jadi saya cari dulu tempat makan halal berdekatan Eiffel Tower. Alhamdulillah restoran tersebut bukan sahaja dekat, malahan agak reasonable price walaupun tampak eksklusif. Nama restoran tersebut adalah New Jawad Restaurant. Boleh waze. Dari Eiffel…