Family Diary

Name Pasting and Door Signage

Name pasting and door sign The kids love to cut papers. So I let them cut several colorful papers. These papers is then used to be pasted on their name.  Later Maryam put her picture under her name while Hannah & Anas already get playful with the cut papers. Maryam & Muhammad also made string…

Family Diary

Qtip Painting & More Discussion

Fine motor skill is to prepare our child to hold color, pen and pencil with the right grip so that they can write better.  Also for life survival such as button their own shirt, able to zip their own pants, etc. One of fine motor skill activity involved with fingers grasping that can be done…

Family Diary

Discovering Fractions During Breakfast

We had bread burger for breakfast. I asked Muhammad to prepare everything.  From spreading the mayonnaise, sauce and putting on the burger.  This knife in the picture below is specially made for kids, we bought it at Ikea.  First I asked Muhammad to cut the bread into half. Half is cutting into 2. Then he…

Family Diary

Acitivities with The Book Maisy’s Plane

Currently I am busy with the kids.  Yesterday we started our activities with reading book together. We read Maisy’s Plane, Maisy the firefighter; plus some activities afterwards. We made Sun, Clouds, Fire engine, etc.     Since we read Maisy’s Plane, we decided to make ourselves a plane. I just Google how to fold fast…

Family Diary

Susunan Buku Ceria

Selalunya bila saya simpan buku cara biasa, senget menegak, memang jimat ruang.  Tapi masalahnya kita pun tak berapa tahu kita ada buku apa. Kalau untuk orang dewasa ok kot. Tapi untuk keluarga kami yang ada lagi 3 anak nak belajar membaca, saya perlu fikirkan cara efektif untuk bagi mood kepada saya dan anak-anak. Akhirnya Allah…

Family Diary

Aktiviti Tambahan Maryam Mengaji

Nak mengajar Maryam ni kena kreatif sikit. Sejak Muhammad umur 6-7 tahun, saya dah berazam ajar anak takmau guna cara paksa atau jadi naga. Penat ok marah-marah ni. Letih. Hilang tenaga je. Maryam ni sifatnya agak ‘rebellious’. Jadi saya pun perhati dulu apa benda yang Maryam suka. Mat saleh kata child-led learning. Tapi bukan maksud…

Family Diary

Unlocking Maryam Mengaji

Alhamdulillah akhirnya berjaya juga saya unlock cara buat Maryam nak mengaji sekurang-kurangnya lebih dari 2 muka surat sehari. Maryam ada cabaran fokus. Saya mulakan dengan buku Iqra’ sebab Muhammad dulu pun belajar mudah dengan buku Iqra’ Tapi sesungguhnya setiap anak adalah berbeza. Buku Iqra’ agak membosankan buat Maryam. Dia cepat hilang minat mungkin sebab pengulangan…

Family Diary

Muhammad’s First Cooking Session

Today I decided untuk ajar Muhammad how to cook his favorite meal : Spaghetti. Alah simple je pun kan. Tapi it also incorporates with learning to tell time duration. Muhammad buat the whole process to boil the spaghetti.  Dari cari periuk yang sesuai, isi air dalam periuk, light up the stove, wait for the water…