Kenapa Kita Sakit Semasa Bersalin? 
|

Kenapa Kita Sakit Semasa Bersalin? 

Semasa mengandung anak pertama, perkara pertama yang paling saya takuti adalah, macam mana aku bersalin nanti? Takut lah, sebab orang cakap bersalin ini sakit. Rata-rata orang tua pun cerita yang bersalin itu sakit.  Ditambah pula pengalaman saya waktu itu sangat sakit diseluk doktor semasa mengandung.   Bertambah seram apabila depan mata saya, saya menyaksikan kakak…

Pendaftaran Kelahiran Di Rumah (Homebirth)
|

Pendaftaran Kelahiran Di Rumah (Homebirth)

Part ini saya tak pernah kongsikan di ruang blog. Tapi kongsi je lah setakat ini. Ia adalah nothing much. Huhu. Sebab itu lah tak kongsi sangat. Untuk mendaftar kelahiran di rumah (Homebirth), pihak JPN (Jabatan Pendaftaran Negara) hanya perlukan : 1) Surat nikah 2) Salinan IC 3) Report polis – suami report kat balai polis…

Makna Di Sebalik Nama Blog|Hari #2- Cabaran 30 Hari Entry
|

Makna Di Sebalik Nama Blog|Hari #2- Cabaran 30 Hari Entry

Asalnya blog Diary of Muhammad ni dedicated untuk putera sulung kami, Muhammad. Teruja masa tu setiap aktiviti rasa nak ambil gambar dan post di blog. Ayahnye yang create blog ni. Di awal penubuhan blog banyak berkisar tentang Muhammad je lah. Hehe. Jangan lah adik- beradik lain jeles pulak nanti 😛 Muhammad & HypnoBirth Antara kisah…

The Birth of Maryam, Homebirthed di Kerteh :D

The Birth of Maryam, Homebirthed di Kerteh :D

Alhamdulillah adik baby telah dilahirkan pada 23 March 2013. Nak kejar jumpa ehem ehem kat Shah Alam sebenarnya 😛 Nak kenal lah kan. Ehem ehem tu sapa? Tunggu bulan 8 kitorang reveal. Keh3. Sebenarnya mucus plug dah lama discharged. Dalam a week before. Masa mucus plug discharged, ada kat Shah Alam. So overnight kat Shah…

Tulang Pelvic Kecik, So Takleh Bersalin Normal?

Ada banyak isu dalam gentle natural birth. Lama betul tak menulis pasal Gentle Natural Birth. Tapi nak sentuh salah satu femes isu antara banyak- banyak femes isu. Tulang pelvic kecik, sebab tu tak leh bersalin normal.Memula nak cakap perkara asas. Siapa Allah? Dia Tuhan. Dia Bijak tak? Bijak sangat- sangat, Dia lah yang menciptakan segala…

|

Bersalin Tanpa Sakit, Tanpa Dadah- Kelas Persediaan

Rentetan dari entry saye kat sini pasal bersalin tanpa sakit dan tanpa dadah, atau bahasa omputih nye, painless childbirth without drug, saye sukaaaa sangat nak kongsi tentang kelas2 yang disediakan oleh AMANI Malaysia team. Please keep in mind, kelas ni TAK SAMA langsung dengan kelas antenatal di hospital atau klinik kerajaan atau swasta. Dalam kelas…

|

Bersalin Tanpa Sakit dan Tanpa Dadah

Kita berkenalan dulu ya dengan konsep apa itu gentle birth sebelum masuk ke perkara yang lebih menarik. Tak kenal, maka tak cinta kan? Jika tak tahu apa itu gentle birth, maka macam mana pulak berminat nak apply kan? 😉 Saya sertakan di sini video youtube tentang pengenalan apa itu Gentle Natural Birth, disampaikan oleh panel…