Benarkah Soya ESP Penyebab Cyst?
Cyst | ESP | Hamil

Benarkah Soya ESP Penyebab Cyst?

Cyst adalah sejenis seperti jerawat dalam badan kita. Ianya tidak bersifat kanser (non-cancerous) Ianya normal dan boleh ada di mana-mana di dalam badan, cuma untuk wanita yang selalu dengar adalah cyst di bahagian ovari. Kita tahu dalam jerawat mesti ada banyak kekotoran, kan? Kalau kita ada jerawat di muka, antara pantang-larangnya adalah jangan lah picit…

Wordless Wednesday: Kenapa Baby Belum Ready Untuk Keluar
Hamil

Wordless Wednesday: Kenapa Baby Belum Ready Untuk Keluar

Induction merupakan salah satu faktor utama kepada c-section iaitu bersalin secara pembedahan. Jika Gynae anda menyarankan untuk induction supaya baby keluar cepat, cari second or third opinion. Dalam kes saya, saya pernah hampir di induce setelah pecah ketuban masa nak bersalin anak sulung. But I refused. Tapi kalau nak refuse pun, kena tahu sebab apa….

4 Amalan Terbaik Ibu Mengandung
Hamil

4 Amalan Terbaik Ibu Mengandung

Mengandung merupakan salah satu detik terpenting untuk pembesaran bayi di dalam rahim ibu. Di waktu ini, bayi sangat rapat dengan ibu, berada bersama ibu pada setiap waktu. ┬áJusteru, saya ingin berkongsi beberapa amalan yang bagus ibu amalkan semasa mengandung sebagai persediaan untuk menyambut kelahiran bayi nanti. 4 amalan terbaik untuk ibu mengandung: Pastikan makanan sentiasa…

Cara Menghilangkan Loya Semasa Mengandung
Hamil

Cara Menghilangkan Loya Semasa Mengandung

Menurut Baby Center, lebih kurang 75-80% ibu mengandung mengalami masalah loya dan alahan di awal kehamilan. Ada ibu mengalami alahan ini hanya di waktu pagi, tapi terdapat juga ibu yang mengalami alahan ini sepanjang hari. Kenali Penyebab Loya Semasa Hamil Loya semasa hamil atau biasa dikenali sebagai morning sickness berlaku disebabkan perubahan hormon di dalam…

Set Hamil Shaklee Untuk Bekalan Nutrisi Ibu Hamil
Hamil | Set Hamil

Set Hamil Shaklee Untuk Bekalan Nutrisi Ibu Hamil

Ibu hamil sangat memerlukan nutrisi yang lengkap untuk menampung keperluan ibu dan juga bayi dalam kandungan. Bayi akan ambil zat dan nutrisi dari tubuh ibu, kemudian baru zat dan nutrisi dari pemakanan ibu akan diserap untuk kegunan kesihatan tubuh ibu Jika pemakanan ibu tidak dititikberatkan, berkemungkinan besar ibu akan mengalami sakit-sakit seperti sakit belakang, rendah…

Makanan Penyebab Keguguran
Hamil | Set Hamil

Makanan Penyebab Keguguran

Saya pernah keguguran sebelum kelahiran Maryam, semasa Muhammad umur setahun lebih. Tapi masa tu belum sampai 10 minggu. Bila jumpa gynae, masa tu Dr Delaila, antara punca keguguran saya adalah sebab gaya hidup saya yang kurang sihat termasuk kurang brisk walking (berjalan santai), kurang protein, etc. Masa tu belum sepenuhnya makan Shaklee ­čśë Dr Delaila…

Vitamin Pemberi Tenaga Untuk Ibu Mengandung
Hamil | Set Pregnant | Set Tenaga

Vitamin Pemberi Tenaga Untuk Ibu Mengandung

Masa mengandung ni subjektif. Ada orang masa mengandung lah time paling aktif. Rasa macam cergas bertenaga semacam. Tapi ada orang, masa mengandung tiba-tiba rasa mata kuyu semacam. Rasa nak tidur berhibernasi macam beruang kutub utara. Ekeke. Biasa orang yang rasa cepat letih dan pancit ni sebab low HB dalam darah. Saya masa mengandung Muhammad, cepat…

Tips Cepat Mengandung Setelah Bertahun-Tahun Tunggu Zuriat
Hamil

Tips Cepat Mengandung Setelah Bertahun-Tahun Tunggu Zuriat

Ni saya kongsikan tips dari nenek saya yang diperturunkan kat mak saya. Makcik-makcik belah ayah saya ramai kahwin lewat. Ooops, itu memang gaya orang sana kot. Diorang macam fokus pada karier. So bila kahwin lewat, macam umur dah 30-an, mesti risau, senang ke nak mengandung? Petua nenek saya Senang je.┬áTelan telur ayam kampung bersama susu….