Cyst | ESP | Hamil

Benarkah Soya ESP Penyebab Cyst?

Cyst adalah sejenis seperti jerawat dalam badan kita. Ianya tidak bersifat kanser (non-cancerous) Ianya normal dan boleh ada di mana-mana di dalam badan, cuma untuk wanita yang selalu dengar adalah cyst di bahagian ovari. Kita tahu dalam jerawat mesti ada banyak kekotoran, kan? Kalau kita ada jerawat di muka, antara pantang-larangnya adalah jangan lah picit…

Hamil

Wordless Wednesday: Kenapa Baby Belum Ready Untuk Keluar

Induction merupakan salah satu faktor utama kepada c-section iaitu bersalin secara pembedahan. Jika Gynae anda menyarankan untuk induction supaya baby keluar cepat, cari second or third opinion. Dalam kes saya, saya pernah hampir di induce setelah pecah ketuban masa nak bersalin anak sulung. But I refused. Tapi kalau nak refuse pun, kena tahu sebab apa….

Hamil

4 Amalan Terbaik Ibu Mengandung

Mengandung merupakan salah satu detik terpenting untuk pembesaran bayi di dalam rahim ibu. Di waktu ini, bayi sangat rapat dengan ibu, berada bersama ibu pada setiap waktu. ┬áJusteru, saya ingin berkongsi beberapa amalan yang bagus ibu amalkan semasa mengandung sebagai persediaan untuk menyambut kelahiran bayi nanti. 4 amalan terbaik untuk ibu mengandung: Pastikan makanan sentiasa…

Hamil

5 Petanda Anda Sedang Mengandung

Saat ibu disahkan mengandung adalah salah satu saat paling bahagia buat pasangan berkahwin. Zuriat adalah pembawa rezeki buat keluarga dan penyejuk mata ibu ayah, disamping aset terbaik buat ibu ayah di hari tua dan hari akhirat nanti. Namun jika kehamilan anda berusia di bawah 6 minggu, biasanya kit pregnancy tak berapa boleh nak detect melainkan…

Hamil

Cara Menghilangkan Loya Semasa Mengandung

Menurut Baby Center, lebih kurang 75-80% ibu mengandung mengalami masalah loya dan alahan di awal kehamilan. Ada ibu mengalami alahan ini hanya di waktu pagi, tapi terdapat juga ibu yang mengalami alahan ini sepanjang hari. Kenali Penyebab Loya Semasa Hamil Loya semasa hamil atau biasa dikenali sebagai morning sickness berlaku disebabkan perubahan hormon di dalam…

Hamil | Set Hamil

Set Hamil Shaklee Untuk Bekalan Nutrisi Ibu Hamil

Ibu hamil sangat memerlukan nutrisi yang lengkap untuk menampung keperluan ibu dan juga bayi dalam kandungan. Bayi akan ambil zat dan nutrisi dari tubuh ibu, kemudian baru zat dan nutrisi dari pemakanan ibu akan diserap untuk kegunan kesihatan tubuh ibu Jika pemakanan ibu tidak dititikberatkan, berkemungkinan besar ibu akan mengalami sakit-sakit seperti sakit belakang, rendah…

Hamil | Set Hamil

Makanan Penyebab Keguguran

Saya pernah keguguran sebelum kelahiran Maryam, semasa Muhammad umur setahun lebih. Tapi masa tu belum sampai 10 minggu. Bila jumpa gynae, masa tu Dr Delaila, antara punca keguguran saya adalah sebab gaya hidup saya yang kurang sihat termasuk kurang brisk walking (berjalan santai), kurang protein, etc. Masa tu belum sepenuhnya makan Shaklee ­čśë Dr Delaila…

Hamil | Set Hamil

Tips Elak Sembelit Semasa Mengandung

Sembelit masa mengandung terjadi sebab biasanya kita ni malas benar nak minum air. Atau kalau makan tu, tak banyak makan sayur atau buah. Tapi dah namanya mengandung kan, ada benda yang kita tak lalu nak makan, kadang bau tumis pun tak boleh masuk T_T Jangan main-main tau dengan sembelit. Kalau teruk sangat, boleh jadi buasir…

Hamil | Set Pregnant | Set Tenaga

Vitamin Pemberi Tenaga Untuk Ibu Mengandung

Masa mengandung ni subjektif. Ada orang masa mengandung lah time paling aktif. Rasa macam cergas bertenaga semacam. Tapi ada orang, masa mengandung tiba-tiba rasa mata kuyu semacam. Rasa nak tidur berhibernasi macam beruang kutub utara. Ekeke. Biasa orang yang rasa cepat letih dan pancit ni sebab low HB dalam darah. Saya masa mengandung Muhammad, cepat…