Health - Breastfeeding | Health - Post Natal

2 Tips Mudah Menjayakan Penyusuan Semasa Pantang

Masa pantang adalah masa paling mencabar terutamanya buat ibu-ibu yang baru dapat baby. Mana nak susukan baby, nak belajar faham kenapa baby menangis, nak belajar uruskan baby,etc. Masa ni juga lah susu memang tak akan kelihatan. Saya nak kongsi 2 Tips untuk menjayakan penyusuan semasa pantang, takmo lah sekerat jalan, dah bagi formula. Kalau boleh,…

Set Penyusuan Shaklee Untuk Ibu Menyusu Yang Ikut Pantang-Larang Penyusuan
Health - Breastfeeding

Set Penyusuan Shaklee Untuk Ibu Menyusu Yang Ikut Pantang-Larang Penyusuan

Zaman ini semakin ramai ibu yang telah mempunyai kesedaran untuk menyusukan anak sendiri sejak dari dalam pantang. Namun begitu ramai juga ibu baru yang kecundang di tengah jalan dek tidak berapa arif mengenai ilmu penyusuan. Mari saya kongsikan 3 perkara asas yang perlu di penuhi oleh ibu menyusu, sebelum ibu cari makanan atau supplement yang…

Susu Kurang Semasa Period? 2 Tips Up kan Semula Production
Health - Breastfeeding

Susu Kurang Semasa Period? 2 Tips Up kan Semula Production

Sesetengah ibu mengalami masalah susu kurang semasa period. Ia adalah normal sebab semasa period banyak darah yang keluar. Darah adalah cecair. Ia menyebabkan badan kita dehidrasi atau kurang air. Bila kurang air, maka badan pun tak dapat nak hasilkan banyak susu seperti hari – hari biasa. Habis tu takkan nak berserah je masa period kan?…

Bolehkah Ibu Menyusukan Anak Semasa Demam?
Health - Breastfeeding

Bolehkah Ibu Menyusukan Anak Semasa Demam?

Ibu menyusu, kalau demam, boleh kah teruskan aktiviti menyusukan anak? Ya, boleh. Malah ia sangat bagus. Antibodi lebih dari biasa Ini kerana, semasa ibu demam, badan ibu hasilkan antibodi yang lebih dari biasa. Antibodi ini semua bertugas untuk melawan virus demam. Bayi yang sedang menyusu akan dapat antibodi ini secara langsung melalui susu ibu. Secara…

5 Punca Susu Merudum Yang Ibu Perlu Tahu
Health - Breastfeeding

5 Punca Susu Merudum Yang Ibu Perlu Tahu

Kebanyakan ibu yang berminat dengan Set Breastfeeding Shaklee adalah sebab tengok susu makin merudum, makin lama nampak makin kering. Atau kadang- kadang nampak corak penyusuan anak makin berubah, makin lama makin perlukan banyak susu tapi payudara tak dapat hasilkan mengikut permintaan anak. Sebelum kita membuat solusi mudah dengan memberikan anak minum susu formula, ada baiknya…

Health - Breastfeeding

5 Tips Tambah Susu Semasa Berpantang

Waktu dalam pantang adalah hari -hari mencabar buat ibu muda. Susu badan tidak memancut- mancut. Bayi pula kerap menangis. Kalau tak kuat semangat, ibu akan suakan susu formula kepada bayi. Hakikat yang ibu perlu tahu, susu yang terhasil semasa pantang adalah kolostrum, memang dalam kuantiti sedikit. Ianya kerana saiz perut bayi sangat kecil- hanya sebesar…

Bolehkah Ibu Menyusu Makan Panadol?
Health - Breastfeeding

Bolehkah Ibu Menyusu Makan Panadol?

Ibu menyusu, kalau demam, boleh ke ibu menyusu makan panadol? Pendapat setiap individu adalah berbeza. Dan saya tak nyatakan pendapat saya adalah terbaik. Cuma jika anda ibu menyusu dan ingin mengelakkan sebarang jenis ubat bersifat drug, ia nya tidak mustahil. Saya sendiri pernah demam panas hingga hampir mencecah 40 degree celsius semasa menyusukan anak, tapi…