Keputihan | Kesihatan Wanita

Cara Hilangkan Keputihan Dengan Cepat & Tingkatkan Kesuburan

Kiah (bukan nama sebenar) ada masalah keputihan yang sangat teruk. Memang tak selesa lah kalau pergi keluar berjalan. Rimas! Disebabkan keputihan yang teruk tu, mesti kalau keluar berjalan, kena bawa seluar kecik spare. Kiah juga sedang merancang untuk  mengandung lagi. Tapi tak lekat – lekat. Kiah risau, ada orang cakap, kita kalau keputihan banyak sangat,…

Kesihatan Wanita

Kisah Benar: Keputihan Kehijauan Berjaya Hilang!

Keputihan sendiri memang merimaskan wanita. Kalau ada extra feature seperti bau yang tidak menyenangkan, kegatalan atau mula kehijauan- bertambah lah tak selesa. Antara petanda keputihan itu mula berbahaya adalah bila warnanya dah tidak putih malah kehijauan, dan mula rasa gatal-gatal. Tapi perkara ini adalah sangat peribadi dan sensitif. Jadi saya amat memahami jika ramai wanita…

Kesihatan Wanita

Cerita Semalam: Alhamdulillah Cyst Dah Kecut Dan Hilang Sepenuhnya!

Lewat petang semalam saya terima satu pesanan dari seorang akak yang mengamalkan Shaklee, dan pesanan ini sangat membuatkan saya sebak. Mungkin sebab Shaklee berjaya bantu akak ni, jadi saya pulak terasa sebak. Oh, ini bukan over claim. Tapi sekadar nak berkongsi dengan para pembaca. Mana tahu ada di kalangan anda yang mempunyai masalah nak hilangkan…

Kesihatan Wanita

Cara Terbaik Merawat Masalah Keputihan

Keputihan merupakan masalah yang sering dihadapi oleh ramai wanita, terutamanya yang sedang melalui fasa kehamilan dan baru lepas bersalin. Sebelum saya kongsikan penyebab keputihan dan cara-cara terbaik dan berkesan untuk merawatnya, tahukah anda apa itu sebenarnya ‘keputihan’? Apa Itu Keputihan? Keputihan merupakan cairan lendir yang keluar daripada faraj dan berwarna keputih-putihan dengan sifat-sifat yang pelbagai;…

Kesihatan Wanita

Tips Atasi Masalah Period Sakit & Senggugut

Masa period, kita banyak kehilangan zat besi sebab darah banyak keluar. Sebab itu kalau period, kadangkala kita rasa lesu. Untuk masalah ini, bagus jika kita amalkan pengambilan Vitalea yang kaya dengan zat besi. Untuk masalah senggugut pula, Ostematrix adalah terbaik sebab nak counter otot rahim yang sedang menegecut. Kita sakit sebab otot kita kurang kalsium…

Kesihatan Wanita

Cara Menghilangkan Senggugut Dengan Cepat

50% dari wanita yang mengalami haid akan mengalami senggugut atau bahasa inggerisnya dikenali sebagai menstrual cramps atau period pain. Senggugut adalah istilah untuk sakit perut yang dialami oleh wanita semasa datang haid.   Biasanya cara menghilangkan senggugut deangan cepat yang kerap di amalkan adalah dengan cara tuam bahagian yang sakit dengan seterika (lapik dengan kain),…

Kesihatan Wanita

4 Pantang Larang Makanan Untuk Penghidap PCOS

PCOS merupakan salah satu punca kepada period yang tidak stabil di kalangan wanita, dan ketidaksuburan seorang isteri. Ia berlaku kerana cyst atau ketumbuhan di dalam ovari mula mengganggu kualiti telur wanita. Oleh sebab itu, terdapat beberapa pantang-larang makanan untuk wanita yang mengalami PCOS. 4 Makanan yang tidak digalakkan di ambil oleh penghidap PCOS Wanita yang mempunyai…

Kesihatan Wanita | PCOS

Diet Yang Disarankan Untuk Penghidap PCOS

PCOS merupakan situasi hormon wanita mula tidak seimbang. Bila satu hormon tidak seimbang, ia akan mengganggu hormon lain di dalam tubuh. Antara situasi yang kerap di alami oleh wanita yang mengalami PCOS termasuklah: Hormon seks tidak seimbang – Kebiasaannya ovari akan menghasilkan sedikit hormon lelaki yang dikenali sebagai androgen. Tetapi untuk penghidap PCOS, ovari mereka menghasilkan lebih…