Mengajar Anak Di Rumah | Unschooling

Dapur Maryam

Kadang bila kita belikan anak kita mainan, dia macam tak hargai je. Ye lah, mainan tu di campak lepas tu, biar gitu je. Usah risau, itu petanda anak kita sedang nak kenal, apa benda yang kita bagi kat dia tu. Budak kecik, cara mereka nak kenal sesuatu objek adalah dengan bereksperimen dengan objek tersebut. Contoh…

anakku sayang | Mengajar Anak Di Rumah | Unschooling

Tingkatkan Self Confidence Anak Melalui ‘Play’

Sebab kanak-kanak lebih banyak belajar melalui bermain, walaupun kita nampak macam anak itu sedang main je. Baru baca kat link yang dikongsikan oleh pakar child development, Dr Afzan. Melalui play, anak kita belajar untuk explore the world. Dalam rumah, kebanyakan masa, ibu bapa akan kawal anak. Nak pakai baju apa, itu pun biasanya ibu bapa…