Activity 1 yo | Muhammad

Muhammad nak baca

Muhammad sangat suka membaca. Kalau masa baby, dia baca dengan cara selak buku kuat-kuat sampai nak terkoyak dibuatnya. Tapi bila dah setahun lebih ni, dia akan tengok lama- lama kat satu page, renung lama-lama. Asalkan ada perkataan, dia akn renung… Tak kira la buku ke, cover cd yang ada tulis lirik ke. Kesian pulak tengok,…

Activity 1 yo | Muhammad

Morning activity

Just for our notes, that we did something despite saye pagi-pagi rasa nak melepek ๐Ÿ˜› 1. Introduction to birds Pagi ni ajak baby Muhammad pergi kat kawasan ayam itik Kak Mas. Sekadar intro dulu. Dia suka dengar ayam berkokok, bunyi2 ayam. So pagi ni ajak tengok2 je. Belum introduce satu2 haiwan kat dia. Saye duk…

Muhammad

Muhammad Faham Aurat

*Muhammad tunggu Abi balik sejid Subhanallah. Subhanallah. Alhamdulillah.. Terkejut dan terharu sangat tadi. Tengah baca buku, tiba-tiba, baby Muhammad pergi bilik sebelah. Datang balik ambil tudung. Oh saya ingatkan sebab dia nk cuba pakai tudung. Ye lah, asyik mak dia je pakai tudung kan. Bila saya cuba pakaikan dia tudung, dia marah-marah. Ek, habis tu…

Activity 1 yo | Activity below 1 yo | Muhammad

5 Tips Meningkatkan Daya Fokus Si Comel

Fakta menyatakan baby dan anak kecil mempunyai tahap daya fokus yang sgt pendek. Ada pakar paediatrik pulak cakap, kalau anak umur setahun- dia just boleh fokus seminit. Kalau dua tahun, boleh fokus dua minit je. Sebab tu kebiasaannya, susah nak ajak anak kecil baca buku, sebab dia takmo duduk diam. Fokus nak sambungkan kabel Tapi…

Activity below 1 yo | Muhammad

Kelebihan Bermain – Bersama Natural Shape Sorter :P

* gmbar tu macam blm rotate. Huuuu Kengkadang ada ibu bapa takda budget nak beli toys mewah2, atau canggih2. Tapi jauh disudut hati, nak anak jd cerdik sebab terpengaruh dgn kata org, main toys A, baby pandai itu. Main toys B, baby pandai ini pulak. Saye bukan anti toys. Banyak je toys kat rumah. Tapi…

Activity below 1 yo | Muhammad

Latih Anak Fokus Seawal Usia Newborn

Fokus adalah salah satu cabaran ibu bapa bila nak ajak anak membaca. Err, bebudak memang nature diorang suka bermain kan. Tapi, jangan cepat mengalah dan serahkan tugas mendidik anak kepada permainan yang mahal- mahal. Sebaliknya, layan lah anak anda dan follow his nature. Kalau dia suka bermain, ajak dia main dengan buku. Kalau suka ketuk2,…

Activity below 1 yo | Muhammad

Solat Sambil Dukung Baby

Bismillah wa Alhamdulillah Alhamdulillah sy dh able to solat sambil dukung Muhammad better ๐Ÿ˜€ how I learnt? Got it bila gugel โ€˜solat sambil dukung babyโ€™. ๐Ÿ˜€ Memule baca website kak along, tp akak ni punye cm best cket sbb ada gambar. Hehe.Forum al-fikrah.net yg bincang ttg solat dukung anak, klik sini. Cara menggendong bayi dalam…