Activity 1 yo | Muhammad

Muhammad nak baca

Muhammad sangat suka membaca. Kalau masa baby, dia baca dengan cara selak buku kuat-kuat sampai nak terkoyak dibuatnya. Tapi bila dah setahun lebih ni, dia akan tengok lama- lama kat satu page, renung lama-lama. Asalkan ada perkataan, dia akn renung… Tak kira la buku ke, cover cd yang ada tulis lirik ke. Kesian pulak tengok,…

Activity 1 yo | Muhammad

Morning activity

Just for our notes, that we did something despite saye pagi-pagi rasa nak melepek ๐Ÿ˜› 1. Introduction to birds Pagi ni ajak baby Muhammad pergi kat kawasan ayam itik Kak Mas. Sekadar intro dulu. Dia suka dengar ayam berkokok, bunyi2 ayam. So pagi ni ajak tengok2 je. Belum introduce satu2 haiwan kat dia. Saye duk…

Muhammad

Muhammad Faham Aurat

*Muhammad tunggu Abi balik sejid Subhanallah. Subhanallah. Alhamdulillah.. Terkejut dan terharu sangat tadi. Tengah baca buku, tiba-tiba, baby Muhammad pergi bilik sebelah. Datang balik ambil tudung. Oh saya ingatkan sebab dia nk cuba pakai tudung. Ye lah, asyik mak dia je pakai tudung kan. Bila saya cuba pakaikan dia tudung, dia marah-marah. Ek, habis tu…

Activity 1 yo | Muhammad | VCD Bijak Solat

Muhammad, Wudhu & Solat

Sungguh lah seronok di hati. Sebab semalam sebelum solat, Muhammad nak melekat ke mana- mana. Bukan lah sebelum ni Muhammad tak melekat, tapi saya bersyukur kepada Allah sebab semalam Allah ilhamkan saye, untuk ambil peluang ni, untuk guide dia baca doa sebelum masuk tandas, ambil wudhu’, dan solat ๐Ÿ˜€ Ini lah Muhammad kami =) Memula…

Activity below 1 yo | Muhammad

Solat Sambil Dukung Baby

Bismillah wa Alhamdulillah Alhamdulillah sy dh able to solat sambil dukung Muhammad better ๐Ÿ˜€ how I learnt? Got it bila gugel โ€˜solat sambil dukung babyโ€™. ๐Ÿ˜€ Memule baca website kak along, tp akak ni punye cm best cket sbb ada gambar. Hehe.Forum al-fikrah.net yg bincang ttg solat dukung anak, klik sini. Cara menggendong bayi dalam…

Activity below 1 yo | Muhammad

3-months Muhammad

Bismillah wa Alhamdulillah. Kalau kira ikut bulan islam, Muhammad dah more or less 3 bulan 20 hari. Kiraan sebulan 30 days. Tapi kalau ikut kalender Masihi, Muhammad dh more or less 3 bulan 15 hari. @Mutiara Johor Bharu What has he achieved? Lots ๐Ÿ˜€ But I’d rather let him enjoy his babyhood rather than rushing…