Banyakkan Amal Kerana Terlalu Syukur
Muhasabah

Banyakkan Amal Kerana Terlalu Syukur

Selalu kita beramal sebab mahukan sesuatu. Ya, setiap manusia termasuk saya, perlukan sebab untuk kick start sesuatu. Normal. Biasa. Allah memahami kita manusia. Tapi terkadang perasaan bila beramal sebab nak sesuatu, ia terkadang buat hati rasa gelisah, what if itu dan ini. Dah mula buruk sangka kepada Allah. Second step – perlahan-lahan, cuba hayati setiap…

Luahkan Syukur Walau Pada Sekecil Perkara
Muhasabah

Luahkan Syukur Walau Pada Sekecil Perkara

Selalu kita beramal sebab mahukan sesuatu. Ya, setiap manusia termasuk saya, perlukan sebab untuk kick start sesuatu. Normal. Biasa. Allah memahami kita manusia. Tapi terkadang perasaan bila beramal sebab nak sesuatu, ia terkadang buat hati rasa gelisah, what if itu dan ini. Dah mula buruk sangka kepada Allah. Second step – perlahan-lahan, cuba hayati setiap…

Siram Pokok Bisnes?
Muhasabah

Siram Pokok Bisnes?

Buat bisnes umpama menyiram pokok. Pokok macam pokok durian, kalau disiram di hari pertama, tak mungkin esok hari dah naik sampai keluar buah, kan? Biasa kalau siram pokok, kita redha je kalau esoknya rupa benih tu, masih rupa gitu jugak. Sebabnya, ia ambil masa untuk pokok tumbuh. Tapi kalau langsung tak siram, langsung tak jaga,…

Muhasabah

Di Dalam Susah, Telah Ada Senang

Beberapa minggu lepas group Shaklee iReach ada buat YouTube Live streaming. Ai pun tak pasti apa bezanya dengan Webinar πŸ˜› Topik itu sangat menarik. Sebenarnya saya tak pasti topik apa malam itu, tapi satu keypoint yang sangat terkesan dalam hati, dan sampai sekarang terngiang – ngiang : Bersama kesusahan, ada kesenangan. Sejak upline ai join…

Spread The Love – Orang Menyampah Boleh Jadi Sayang
Muhasabah

Spread The Love – Orang Menyampah Boleh Jadi Sayang

Biasa tak, kita kalau ada satu pendapat, kalau boleh nak satu dunia setuju dengan pendapat kita. Siapa tak setuju, kau bukan geng! Lebih teruk, siapa yang tak setuju, meh aku buruk-burukkan pendapat kau. Dalam dunia Facebook, perkara ini sangat normal. Celebrate Others Tahukah kita, ada kuasa yang lebih kuat dari memaksa orang bersetuju dengan pendapat…

Kesyukuran Ku : 22 Januari 2015
Muhasabah

Kesyukuran Ku : 22 Januari 2015

Saja lah nak tulis. Bersyukur itu menambah nikmat [Surah Ibrahim ayat 7]. Mengeluh dan merungut menolak nikmat πŸ˜‰ Ekceli ter inspirasi tengok kawan Shaklee saya, Syireen tulis secara public kesyukuran dia. Well, sebagai panduan kepada follower Diary of Muhammad, kadangkala betul, kita tak pasti aku nak bersyukur apa hari ni, it’s a bad day! Sebelum…

Bedah Tafsir Fatihah – Membawa Diri Lebih Dekat Mencintai Pencipta
Muhasabah

Bedah Tafsir Fatihah – Membawa Diri Lebih Dekat Mencintai Pencipta

Tersentuh hati saat Allah pilih untuk belajar tafsir Surah Fatihah ibu al-quran masa balik rumah mak minggu lepas. Biasanya kita baca Fatihah main lalu je, kan. Sebenarnya bila kita belajar tafsir, maksud bait-bait perkataan di dalam surah tersebut sangat indah, terjemahan yang sangat berbeza dari terjemahan bahasa melayu dalam Quran. Kelas di sampaikan oleh adik…

Syukur Atau Sabar?
Muhasabah

Syukur Atau Sabar?

Saja nak berkongsi di blog ini, agar saya tak terlupa dan moga menjadi manfaat buat pembaca semua, iaitu tentang syukur dan sabar. Bulan lepas saya mendengar rakaman webinar salah seorang sideline Shaklee saya mengenai Terapi Syukur, dia baru balik dari program e-Hati. Syukur maqam nya lebih tinggi dari sabar. Biasa kita dengar orang cakap, “Sabar…