Resipi

Resipi Sambal Belacan Instant

Dah lama tak makan sambal belacan. Last masa kat Kerteh kot. Mak pun dah lama tak buat. Sambal belacan family saya sangat simple, kitorang blend je 😉 Belacan yang sedap takat ni adalah belacan melaka. Daripada bau dah tahu 😛 Resipi Sambal Belacan Sedap Ok, resipi sambal belacan blend versi keluarga saya: Memula, perah 5…

Resipi

Sambal Daging

Okeh, buku resipi tu hilang. Terpaksa tanya mak balik. Tapi mak masak memang superb lah. Sedap nyaaaa!! Sambal daging ni boleh goreng daging dulu, kalau daging tu jenis tak berapa lembut. Atau takyah goreng, masuk terus dalam sambal kalau daging tu jenis lembut. Daging Bahan blend: 1 Bawang Putih7 Bawang Merah5 SeraiCili Kering SemangkukBelacan Asam…

Resipi

Cempedak Goreng Rangup

Ada yang terhangit sikit kat belakang tu 😛 Ni cempedak goreng versi rangup. Yummmmyyyy!! Bukan senang nak jumpa cempedak goreng rangup Bahan2:Cempedak yang dah masak Bancuhan Tepung:Tepung berasTepung gandum (tepung gandum letak sikit je, tepung beras yg kena banyak)Kunyit sikitGaram sikitMinyak sikitAir kapur (jgn cair sangat, jgn keras sangat) Goreng sampai nampak garing. Siapp! =)…

Resipi

Ayam Masak Sambal

Walaupun mak bagi resipi, tunjuk depan mata, kengkadang kite tak dpt masak macam mak, kan? Huhu. Ni one of masakan mak yamg favorite kitorang. Alah semua mak masak pun memang favorite 😛 Lain air tangan mak ngan air tangan sendiri 😛 Ayam Masak Sambal Ayam, potong lah berapa2 ikut suka Bahan Tumis:7 bawang merah1 bawang…

Resipi

Udang Masak Mamak

Ni ala- ala masak kari tapi takda santan. Ganti ngan susu, pastu tambah sos tomato kasi manis. Pastu tambah bawang lagi kasi manis. Feveret nih! Bahan- bahan:Udang1 sudu besar serbuk kari (takyah bancuh dengan air. Nanti masukkan je sesudu besar. Kalau nak rasa lebih kari, boleh letak 2 3 sudu)1 cawan susu tepung/ susu segar…

Resipi

Nasi Goreng Tok Nya

Sejak pregnant adik baby ni, setiap hari mesti nak breakfast nasi goreng tok nya. Tak jemu-jemu. Pastu selang ngan buah oren sejuk. Perrgghh sedapp!! Nasi goreng ni dipanggil nasi goreng tok nya sebab asal resipi dari Tok Nya. Tok Nya ni mak mertua Wan. Atau senang kata nenek kpd mak saye. Sedap, tapi oily sikit…

Resipi

Sayur Bayam Goreng

Sedikit garamSos tiramBayam seikat, basuh sebelum masak Bahan tumis- tumbuk semua bahan1 cili merah3 bawang merah2 bawang putihSedikit udang kering Cara- cara: 1. Tumis bahan tumis sampai naik bau2. Masukkan sedikit air dan sos tiram, dan sayur3. Gaul kejap, jangan lama sangat nanti hilang zat sayur4. Siap! ^_^ Entry ini ditulis sebab kadang2 lupa bahan,…