Berpantang | Set Pantang

Makanan Penyebab Bentan Semasa Pantang

Bentan adalah istilah bagi ibu dalam pantang yang tiba-tiba menggigil kesejukan dan seterusnya terus akan demam panas. Saya pernah mengalami bentan selepas melahirkan anak pertama, masa tu masih kat hospital lagi. Cerita Saya Bentan Alkisahnya, saya susah sangat nak poo poo, tapi rasa macam nak poo poo. Perasaannya adalah terseksa ok. Masa tu belum makan…

Set Pantang

Betulkah Tak Boleh Minum Banyak Air Masa Pantang?

Saya pernah bertanya kepada, lupa dah siapa. Tentang kenapa tak digalakkan minum air yang banyak semasa berpantang? Makcik tersebut memaklumkan, nanti basah kat bawah tu, luka lambat baik dan lambat kering darah nifas. Saya kurang pasti kebenarannya, mungkin betul. Tapi sebenarnya air sangat kritikal untuk ibu dalam pantang untuk memastikan: Ibu tak sembelit Bayi cukup…

Set Pantang

Pilis Tak Wajib Masa Pantang

Pilis adalah benda yang disapu pada dahi kita masa pantang. Macam pelik juga masa mula-mula pakai. Saya ada tanya kat makcik yang suruh pakai pilis tu, ape tujuan pakai benda ni. Dah pulak tu masa pantang je pakai. Macam pelik rupa kita pakai pilis. Oh, saya memang bukan amalkan pakai bedak sejuk. Pilis pula macam…

Set Pantang

Pengalaman Saya Berpantang Dengan Set Bersalin Shaklee

Pengalaman pertama menjadi ibu adalah sejurus selepas saya melahirkan Muhammad. Berat 3 kg, Alhamdulillah. Muhammad bukan baby Shaklee tau, sebab masa tu belum makan Shaklee. Hehe. Memang priceless perasaan bersalin anak pertama, lebih-lebih lagi bersalin tanpa campur tangan dadah, drip pun takde 😀 Memang seronok lah sangat 😀 Pengalaman Lepas Bersalin Anak Pertama The nightmare bermula bila…

Set Pantang

Menu Berpantang Sihat

Masa anak pertama, saya berpantang dengan mak. Mak saya pulak jenis tak strict. Ye lah, dulu pun pantang kat overseas untuk anak pertama dan kedua. Masa pantang pulak tengah study. So, bila time jaga saya pantang, memang tak ketat sangat. Masa pantang Maryam lagi lah, mak siap masakkan ketam masak lemak dan udang masak lemak 😛…

Set Pantang

Set Berpantang Tanpa Jamu

Alhamdulillah dapat feedback yang best tempoh hari ^_^ Seorang ibu yang baru bersalin mendapatkan Set Berpantang Shaklee. Berikut saya kongsikan pengalaman beliau: Rasa lbh bertenaga n xlesu mcm sblum mkn tu Xcpt penat mcm sblum2 ni.. Lg 1, susu pn byk dr sblumnye, sis Pengalaman saya sendiri? Boleh baca pengalaman penuh saya berpantang bersama Shaklee…

Set Pantang

Set Berpantang Terbaik Malaysia

Bila kandungan dah masuk 36 minggu, mula menggelabah cari set pantang, betul tak? Kalau yang first time mother, mesti prepare sejak minggu ke 26 kot. Ehehe. Excited kate kan. Masa anak pertama, saya berpantang dengan… err.. Takde apa- apa. Berurut memang ada, tungku, bengkung, mandi air daun ape tah. Masa tu pantang kat rumah mak,…

Set Pantang

Set Bersalin Shaklee – Berpantang Tanpa Jamu

Biasanya berpantang memang sinonim dengan jamu. Orang kata tak sah kalau berpantang tanpa jamu. Yelah… nak pulihkan badan semua supaya mengancam seperti sebelum mengandung 😉 Saya sendiri pun masa anak pertama berpantang dengan jamu. Tapi… Sekali jer makan, lepas tu serik! Tak boleh nak lalu dek tekak ai! Untuk anak kedua, Alhamdulillah, saya berpantang kali…