4Cara Banyakkan Susu Sejurus Selepas Bersalin
Berpantang | Set Breastfeeding | Set Pantang

4Cara Banyakkan Susu Sejurus Selepas Bersalin

Lepas bersalin, kalau hospital tu mesra penyusuan susu ibu, nurse akan bagi kita baby dan ajar cara nak menyusukan anak. Tapi kalau tidak, selamat lah anak dibawa terus ke nurseri. Takpe, kita boleh request. Oh, hari ni, saya nak kongsikan secara ringkas tentang cara banyakkan susu sejurus selepas bersalin, cara saya 😉 4 Petua Cara…

Makanan Penyebab Bentan Semasa Pantang
Berpantang | Set Pantang

Makanan Penyebab Bentan Semasa Pantang

Bentan adalah istilah bagi ibu dalam pantang yang tiba-tiba menggigil kesejukan dan seterusnya terus akan demam panas. Saya pernah mengalami bentan selepas melahirkan anak pertama, masa tu masih kat hospital lagi. Cerita Saya Bentan Alkisahnya, saya susah sangat nak poo poo, tapi rasa macam nak poo poo. Perasaannya adalah terseksa ok. Masa tu belum makan…

Betulkah Tak Boleh Minum Banyak Air Masa Pantang?
Set Pantang

Betulkah Tak Boleh Minum Banyak Air Masa Pantang?

Saya pernah bertanya kepada, lupa dah siapa. Tentang kenapa tak digalakkan minum air yang banyak semasa berpantang? Makcik tersebut memaklumkan, nanti basah kat bawah tu, luka lambat baik dan lambat kering darah nifas. Saya kurang pasti kebenarannya, mungkin betul. Tapi sebenarnya air sangat kritikal untuk ibu dalam pantang untuk memastikan: Ibu tak sembelit Bayi cukup…

Pengalaman Saya Berpantang Dengan Set Bersalin Shaklee
Set Pantang

Pengalaman Saya Berpantang Dengan Set Bersalin Shaklee

Pengalaman pertama menjadi ibu adalah sejurus selepas saya melahirkan Muhammad. Berat 3 kg, Alhamdulillah. Muhammad bukan baby Shaklee tau, sebab masa tu belum makan Shaklee. Hehe. Memang priceless perasaan bersalin anak pertama, lebih-lebih lagi bersalin tanpa campur tangan dadah, drip pun takde 😀 Memang seronok lah sangat 😀 Pengalaman Lepas Bersalin Anak Pertama The nightmare bermula bila…

Hilangkan Stretch Mark Dengan Cepat Selepas Bersalin
ESP | Set Pantang

Hilangkan Stretch Mark Dengan Cepat Selepas Bersalin

Masa mengandung, antara perkara yang susah nak elak, adalah stretchmark, atau kata lain, parut pada perut. Sebenarnya ada cara nak elak stretchmark ni. Tapi hari ni kita kongsikan cara untuk hilangkan stretchmark 😀 Ye lah, kalau yang dah ada stretchmark tu, takkan nak pusing balik masa kan. Nak tak nak, terpaksa gak menghadap parut itew…

Menu Berpantang Sihat
Set Pantang

Menu Berpantang Sihat

Masa anak pertama, saya berpantang dengan mak. Mak saya pulak jenis tak strict. Ye lah, dulu pun pantang kat overseas untuk anak pertama dan kedua. Masa pantang pulak tengah study. So, bila time jaga saya pantang, memang tak ketat sangat. Masa pantang Maryam lagi lah, mak siap masakkan ketam masak lemak dan udang masak lemak 😛…

Set Pantang

Set Bersalin Shaklee – Berpantang Tanpa Jamu

Biasanya berpantang memang sinonim dengan jamu. Orang kata tak sah kalau berpantang tanpa jamu. Yelah… nak pulihkan badan semua supaya mengancam seperti sebelum mengandung 😉 Saya sendiri pun masa anak pertama berpantang dengan jamu. Tapi… Sekali jer makan, lepas tu serik! Tak boleh nak lalu dek tekak ai! Untuk anak kedua, Alhamdulillah, saya berpantang kali…